Artikel top billede

It-direktør: Her er min opskrift på den bedste it-organisation

Interview: Hvis bare man kunne slå opskriften på den perfekte it-organisation op i en bog, ville CIO-jobbet blive meget lettere. Det kan man bare ikke, mener Lise Marcher, der her deler ud af sine egne erfaringer som it-direktør.

Da Lise Marcher i september sidste år blev it-direktør på Aalborg Universitet, var opgaven ganske klar: Der skal opbygges en helt ny, fælles it-organisation.

Alle universitetets cirka 160 it-ansatte skulle samles i én organisatorisk enhed, delt op i fire hovedområder.

Målet var blandt andet at skabe en mere fagspecialiseret organisation med en professionel og rubust it-understøttelse, har Lise Marcher tidligere forklaret til Computerworld.

Det var dermed strategien i jagten på den optimale it-organisation for Aalborg Universitet - men det er slet ikke sikkert, at den samme strategi ville fungere i en anden form for virksomhed.

"Det er det der med, om der findes én perfekt it-organisation? Det gør der nok ikke," lyder det fra Lise Marcher.

"De organisationer, vi er en del af, er jo vidt forskellige. Det handler om at finde det rigtige miks i den organisation, man er i."

Hun er den første CIO, der medvirker i en ny artikelserie på Computerworld, hvor vi jagter opskriften på den perfekte it-organisation i 2013 - hvis en sådan altså overhovedet findes.

Sådan kommer du i gang

Derfor er man nødt til at vurdere sin egen organisation lidt fra oven for på den måde at kunne lægge den rette strategi fremadrettet.

Lise Marchers egen fremgangsmåde, siden hun startede for et års tid siden, har været samtaler, samtaler og samtaler.

"Det er egentlig forholdsvist banalt, men det er at lytte til topledelsen. Helt fra starten, hvor jeg skulle begynde at have mine overvejelser, var jeg ude og tale med direktionsmedlemmerne både i forhold til deres motivation for at begynde at tænke i en enhedsorganisering, men også om deres forventninger til, hvad den så skulle kunne bidrage til."

"Organisationer er vidt forskellige, og den her har sine særkender. Det ville ikke være ideelt for mig at slå op i en strategi og tænke, at det er den, vi arbejder efter. Man er simpelthen nødt til at komme ud og lytte til topledelsen," siger den nordjyske it-direktør til Computerworld. 

Og møderne stopper ikke med topledelsen i virksomheden.

Eksempelvis er der 19 institutledere på Aalborg Universitet, som Lise Marcher også har holdt møder med, ligesom der naturligvis også er et stort behov for at kommunikere internt i it-organisationen.

Sådan kan it levere værdi til forretningen

Et af de store mantraer i dagens Danmark er, at man som it-afdelingen ikke bare skal stå for de klassiske driftsopgaver, men også skal kunne levere værdi til forretningen og mestre innovationens kunst. 


Den slags nye forventninger er man også nødt til at forholde sig til som it-direktør. 

"Det er altid svært, for det handler ikke kun om, hvordan du organiserer dig, men også om, hvem der er i organisationen," siger Lise Marcher.

"Men jeg tænker selvfølgelig også meget i roller og har fra starten af etableret en business relationship manager-rolle for at være tæt på ledelseslaget og de beslutninger, der bliver taget inden for de forskellige områder, vi har."

Hun har som it-chef i Region Nordjylland prøvet at arbejde med et innovations-udvalg, der arbejdede på tværs af it-organisationen, og samme model vil hun også gerne arbejde hen imod på Aalborg Universitet.

"Så man får de teknologiske trends frem i lyset, og så man kan begynde diskussionen om, hvor det rent faktisk kan bidrage med noget værdi i forretningen."

"På den ene side skal vi se på, hvad de har brug for, men samtidig skal vi også forsøge at komme med noget, vi kan spille ind med," siger Lise Marcher og tilføjer, at det kan være lettere sagt end gjort.

It skal være integreret

Som det ser ud nu, går det meste af it-budgettet på Aalborg Universitet nemlig til driften, men Lise Marcher ser gerne, at mere kan frigives til innovationen på sigt.

"Jeg tror, at den vej, man skal arbejde hen imod, er at se på, hvordan man på virksomhedsniveau arbejder med innovation og på, hvordan du får koblet it-tænkningen ind i det - i stedet for at lave et decideret it-innovationsspor. It skal gerne bidrage til den innovation, der er i forvejen."

Læs flere interviews med danske CIO'er i de kommende dage på Computerworld, hvor jagten på den perfekte it-organisation fortsætter.  

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Dansk universitet får ny it-gruppe med 160 ansatte




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere