Artikel top billede

5 bud: Det skal Microsoft gøre med Windows RT

Windows RT er en dyr mavepuster for Microsoft. Meget dyr. Ikke mindst fordi styresystemet ikke rigtigt har en eksistensberettigelse. Men det behøver ikke at ende sådan. For vi har 5 gode råd til Microsoft klar her.

Problemet med Windows RT

Windows RT-systemet er en af Microsofts dyreste fejltagelser siden Windows Vista.

Og fra at være svaret til de kritikere, som efter iPad's succes spurgte, hvor Microsofts lette, batterieffektive og touch-baserede løsning var, er det i stedet blevet en sten om halsen.

Og ikke bare Microsoft har følt smerten. Gamle samarbejdspartnere som Asus og Samsung sendte et par modeller med Windows RT på gaden, for derefter at løbe (fattigere) bort.

Det skulle ellers have været så godt. Det første Windows i mands minde, som kunne køre på andet end x86-processorer. Og et Windows, som via de billige ARM-processorer kunne være med til at sikre, at Windows også i fremtiden er de-facto standarden for brugerflader.

På samme måde som Microsoft og Intels samarbejde ledte til Windows og Offices globale og profitable dominans i næsten 20 år.

En businessvenlig tablet 
Men Windows RT, som næsten på en prik ligner Windows 8, er bare aldrig rigtigt kommet op i fart. For hvor Windows i sin tid fik sin dominans gennem de uendelige mængder af programmer og villige programmører dedikeret til platformen, så er Windows RT uløseligt knyttet til Windows' apps store. Og her er udbuddet temmelig begrænset.

Dermed har Windows RT fået et måske ufortjent ry som en dødfødt idé, på trods af at RT nok er det mest business- og produktivitetsvenlige tablet-system på markedet. Bortset fra Windows 8.

Indtil videre er regningen for RT-eventyret på 900 millioner dollar eller lidt over 5 milliarder kroner i usolgte og rabatterede RT-maskiner, og tager man udviklingsomkostningerne med, er beløbet sikkert væsentligt højere.

Dermed kan Microsoft ikke bare ignorere Windows RT. Noget må gøres, men hvad? Vi har samlet 5 bud på Microsofts udfordringer.

1. Medlidenhedsdrab

Det er aldrig rart at se nogen lide. Heller ikke styresystemer.

Så måske er det, som skal til, ganske enkelt at Microsoft trækker stikket, slukker på kontakten eller måske bare drøner en boltpistol gennem harddisken.

Så føler RT ikke smerte mere, og vi kan alle komme videre med vores liv.

I stedet kan Microsoft så koncentrere sig om Office-pakken og Server-divisionen, som begge skovler penge ind i et tempo, som ville få Joakim von Ands pengetank til at sprække.

Samtidig skal man huske, at RT blev udviklet, fordi Microsoft ville have en batterieffektiv løsning, som kunne køre Windows-brugerfladen.

For 4-5 år siden var det kun ARM-processorer, som så ud til at kunne levere det, men med de nye Atom-processorer er der nu et batterimæssigt fornuftigt X86-baseret alternativ, så du ikke skal sige farvel til dine kendte programmer.

Så Microsoft: Sig farvel og husk at I altid vil have minderne.

2. Forær (næsten) Windows RT væk

Windows XP var egentlig på vej ud, men så kom de små netbooks.

Først som Asus Eee med Linux, og derefter i millionvis med Windows XP.

Det var ikke en tilfældighed. Microsoft så faren, bankede efter sigende licensomkostningerne på det udtjente Windows XP helt i bund og fik sammenkædet de populære Atom-baserede netbooks med det ikke særligt hardware-krævende Windows XP.

Situationen i dag er næsten den sammen: Salget af Windows RT er i bund, men hardwaren - tablets - som systemet er skabt til at drive er populære. Så løsningen er at konkurrere - på prisen.

Så Microsoft: Smid prisen på licensen helt i bund - eller forær Windows RT væk - og lad hvem som helst lave ARM-maskiner med Windows-brugerfladen. Pengene kan I tjene på app-storen eller tilknyttede Microsoft-tjenesterne som Skype - det er værd at prøve, det er jo ikke fordi Windows RT tjener penge nu?

3. Tvangsægteskab: RT og Windows Phone

Der er fortsat Windows 7, der er Windows 8, og Windows RT og så er der Windows Phone. Ikke så underligt at man kan blive lidt forvirret over de meget forskellige Windows-brands, der findes pt.

Men tættest er Windows RT og Windows Phone: Begge er målrettet mobile enheder med fokus på batterilevetid og mobile processorer.

Enkelthed er det nye sort, og hvor går grænsen egentlig i dag mellem tablet og mobiltelefon? Specielt når mobilerne sniger sig op på både 5 og 6 tommer skærme, og tablets kravler ned på 7 tommer.

Så fokuser kræfterne, Microsoft, og slå de to systemer sammen.

Det gør det nemmere for udviklerne, minimerer forvirringen og sætter fokus på mobile enheder - og lad Atom-processorer med fuld Windows 8 trække resten. Så får folk også muligheden for at installere de programmer, de forventer fra en bærbar-lignende enhed.

4. Overbevis os med ny og overraskende hardware

Hvem siger, at Windows RT behøver at være koblet sammen med en tablet, sådan som det er sket med Surface RT? Eller ligne en netbook eller en lille bærbar for den sags skyld?

Da styresystemet kan køre på mobile processorer, er det muligt at se Windows RT i helt nye og anderledes indpakninger. Måske i wearable gadgets. Tænk ud af boksen og overrask.

Og mens den nye brugerflade med store fliser ikke er specielt elsket af Windows 7-brugere, så fungerer det overraskende godt i Xbox 360-menuen. Og klasser bedre end de smart-systemer, som i dag plager moderne fjernsyn.

Google arbejder på sine briller, Samsung og Apple på ure, men måske er der plads til, at Microsoft kan finde på et produkt, der udnytter Windows RT's styrker.

5. Fortsæt som I plejer

I sidste ende kan Microsoft jo bare vælge at bide sig fast i bordkanten. Uanset hvad sure Windows 8-brugere gerne vil tro, så er pengetanken i Redmond helt fyldt op.

Så topchefen Steve Ballmer, og hans kommende afløser, kan i princippet bare læne sig tilbage og vente. Også selvom det er temmelig usikkert, om Windows RT spontant vil opleve medvind på cykelstien. Snarere strid modvind.

De sidste par måneder har dog vist, at Microsoft bevæger sig på området. For først blev Windows RT tabletten sat på tilbud, og nu er tilbuddet permanent. Strategien ser derfor ud til at kunne opsummeres som: Ned med prisen, op med antallet af apps.

Spørgsmålet er så, om under en håndfuld forskellige enheder til lave priser kan retfærdiggøre, at Microsoft fortsætter med at udvikle og understøtte Windows RT. Det virker ikke sandsynligt. Så hellere vælge en af vores, i al ubeskedenhed, gode forslag. De er gratis, i modsætning til et styresystem uden megen fremtid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere