Liberal Alliances it- og teleordfører Mette Bock har kigget Computerworld-læsernes input til en seriøs it-politisk debat igennem oven på Sokkegate, og hun takker ved at kalde dem 'glimrende forslag'.
Ud over at være lydhør over for konkrete forslag til sikring af privatlivets fred påpeger Mette Bock, at hun gerne ser teleforliget fra 1999 åbnet igen, så det dengang ikke-eksisterende parti Liberal Alliance også har en chance for at påvirke den danske telepolitik.
"Det skal gennemskrives ud fra en virkelighed, der er markant anderledes end i 1999. Blandt andet er der behov for at se på, om TDC's de facto-monopol skal brydes reelt," udtaler Mette Bock til Computerworld.
Årsag til manglende investering
Med TDC's de facto-monopol mener Liberal Alliances it- og tele-ordfører tele-infrastruktur over en bred kam.
"TDC er i dag de facto-ejer af næsten al infrastruktur i Danmark. Selskabet kontrollerer næsten alt indhold, og det er marginalt, hvad de har tabt af markedsandele siden liberaliseringen. Er det tilfredsstillende? Nej," lyder det fra Mette Bock, som fortsætter sin svada mod telegiganten.
"Man må forsøge at separere ejerskabet til nettet og til kunderne. Priserne for at leje TDC's net skal markant ned, hvis vi reelt skal kunne sige, at monopolet er brudt. TDC skal have fuldstændig lige vilkår med andre og vinde, hvis selskabet kan klare sig på pris og kvalitet i fair konkurrence. Men sådan er det ikke i dag."
Mette Bock nævner, at det hun kalder TDC's monopol ligefrem kan være den direkte årsag til, at Danmark mister udenlandske investerings-euro og -dollar.
"Det er mit indtryk, at en række internationale virksomheder betragter Danmark som et monopoliseret, digitalt u-land, som det ikke kan betale sig at investere i. Ethvert monopol hæmmer udviklingen. Også selv om det formelt er brudt," forklarer hun.
Folketinget bør have it-udvalg
Ud over fokus på det 14 år gamle tele-forlig mener Mette Bock også, at Christiansborg-politikerne generelt bør have blikket rettet mere stift på den digitale udvikling.
Derfor sløver manglende it-debat udviklingen
Faktisk vil hun gerne have lavet de interne arbejdsgange i Folketinget om, så der kommer et decideret udviklingsudvalg på it- og teleområdet.
"Det er et stort problem, at der ikke er et folketingsudvalg, der beskæftiger sig med udviklingen. Det betyder, at den digitale udvikling er 'politisk hjemløs', hvilket gør udviklingen træg," lyder meldingen fra Mette Bock.
Hun mener, at et sådan it-udvalg blandt andet kunne se på, hvordan offentligt finansierede it-investeringer kan effektiviseres.
Det kunne eksempelvis gøres ved at centralisere nogle af de beslutninger, der i dag ligger ude i regionerne og i kommunerne.
"Lad mig blot nævne den elektroniske patientjournal som et enkelt eksempel," fremhæver Mette Bock.
Et særskilt it-udviklingsudvalg skulle derfor i Mette Bocks optik først og fremmest have det lange lys på og se på, hvordan vi i Danmark skal anvende it-investeringer til at effektivisere og forbedre serviceniveauet.
"Lærerne skal uddannes bedre"
Opstramning på skoler og seminarier
Mette Bock hæfter sig også ved, at styrkelsen af it-undervisning ryger ind på en andenplads i Computerworlds undersøgelse.
"Udvikling af it-kompetencer er afgørende, men her er udfordringen, at undervisere både i grundskole og på de videregående uddannelser ofte har ringere kompetencer end deres elever og studerende," udtaler it- og teleordføren fra Liberal Alliance.
For at modgå den udfordring mener Mette Bock, at der skal strammes op på it-læringen til lærere og undervisere.
"Vi skal gå til roden ved, at lærerne skal uddannes bedre, og der skal udvikles it-baserede undervisningsmaterialer."
Du kan her læse, hvad Enhedslistens it-ordfører mener er de vigtigste it-politiske it-udfordringer netop nu.