Artikel top billede

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Dine personlige data fra Facebook, Gmail og Hotmail kan være endt i favnen på de amerikanske myndigheder.

De amerikanske myndigheder har adgang til personfølsomme oplysninger hos populære internettjenester, som milliarder af mennesker bruger dagligt.

Det skriver både den amerikanske avis Washington Post og britiske The Guardian.

Washington Post har fået adgang til hemmelige dokumenter, der viser, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, og efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) som led i et efterretningsprojekt ved navn Prism har adgang til data fra internetgiganterne Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo og AOL.

Prism har indtil nu været ukendt for offentligheden, og hverken it-giganterne eller politikere med kendskab til projektet har måttet udtale sig om det.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times har efterretningsmyndigheder bekræftet eksistensen af Prism og har tilmed afsløret, at det ikke kun er amerikanske statsborgere, der bliver overvåget, men også borgere i andre lande. 

Selskaber afviser

Konfronteret med afsløringerne fra Washington Post har de pågældende virksomheder dog været ude og påpege, at de kun afleverer data til myndighederne, hvis der forelægger en dommerkendelse.

"Vi udstyrer ikke myndighederne med direkte adgang til Facebooks servere. Når der bliver rettet henvendelse til Facebook om udlevering af data på specifikke personer, så gennemgår vi nøje sådan en forespørgsel for at sikre os, at den er i overensstemmelse med lovgivningen, og vi udleverer kun data i det omfang, at loven kræver det," siger Joe Sullivan, sikkerhedschef for Facebook, til Washington Post.

Næsten enslydende udtalelser kommer der fra de resterende virksomheder, hvor eksempelvis Google ligeledes afviser at have udstyret myndighederne med en såkaldt bagdør til sine tjenester, og Apple afviser helt at have kendskab til et efterretningsprogram ved navn Prism.

Adgang til data i enormt omfang

Holder Washington Posts historie stik, kan Prism-programmet potentielt set give de amerikanske myndigheder adgang til data om verdens borgere og virksomheder i et omfang, som ikke tidligere er set. 

Det vil eksempelvis omfatte samtaler via Skype, e-mails hos Gmail, Hotmail/Outlook og Apples mail samt ikke mindst data fra Facebook, der har mere end en milliard aktive brugere på verdensplan.

Washington Posts afsløring kommer i øvrigt, dagen efter at den britiske avis The Guardian kunne fortælle, at det amerikanske mobilselskab Verizon på daglig basis udleverer millioner af data om sine kunders mobilbrug til de amerikanske myndigheder.

Læs også:

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående 

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren