Efter en karriere på næsten 40 år indenfor it-branchen stod Mogens Roth pludselig uden det faste job som it-projektleder og prøvede for første gang at være jobsøgende.
"Jeg keder mig bestemt ikke, men jeg synes nu, at et job indenfor it-branchen ville passe mig bedre. Jeg vil helst selv bestemme, hvornår jeg ikke vil være på arbejdsmarkedet længere - i stedet for at blive tvunget ledig," siger han.
Fyringen var ikke den største overraskelse, for der havde igennem en længere periode været besparelser i den virksomhed, hvor han arbejde.
Og selvom han gerne vil tilbage på arbjedsmarkedet, så gav det også tid til andre ting i hans liv.
"Timing er aldrig ok, når det drejer sig om fyring; men når det nu endelig skulle være, var det fint at blive fritstillet, og på den måde kunne gøre noget ekstra for et nært familiemedlem med et længere sygdomsforløb og give børnebørnene lidt ekstra opmærksomhed, uden at det hele skulle gå op i det rene dagpleje-bedstefar. Derudover valgte min kone og jeg at tage på en længere tur 'down under' til Australien og New Zealand, som er noget, vi altid har ønsket os."
Godt på vej mod de 60 år
Mogens Roth er godt på vej mod de 60 år og har arbejdet med it siden 1970'erne, dengang det hed hulkort og EDB.
Sidste år valgte Mogens Roth's arbejdsplads, Convatec, den virksomhed hvor han havde været ansat i over 25 år, at nedlægge hele den danske it-afdeling.
Convatec er specialiseret indenfor medicinalt udstyr, og Mogens Roth havde været med i over 25 år - alle år i it-afdelingen - lige fra det i begyndelsen hed Pharma Plast, derefter tog navnet Maersk Medical, hvorefter virksomheden blev frasolgt til Nordic Capital og skiftede navn til først Unomedical og nu hedder Convatec.
Det blev blandt andet til arbejde med ERP-systemer som Aspect4, Movex og SAP, design og konfiguration af BI-systemer, it-undervisning og generel projektledelse - meget af dette arbejde udført internationelt i lande som UK, Italien, Slovakiet, Belarus og USA.
Nu skal jeg tilbage på arbejdsmarkedet
Efter fyringen havde bundfældet sig, var det på tide at trække i arbejdstøjet. Nu skulle han tilbage på arbejdsmarkedet.
"Jeg søgte i begyndelsen forskellige faste projektleder-stillinger. Men jeg har jo hurtigt måtte sande, at det ikke er helt så nemt, når man er i min alder, og fødselsattesten er blevet gulnet i kanten. Derfor valgte jeg en anden strategi," forklarer han.
Det blev freelance-vejen, for som Mogens Roth siger det, så betyder alder meget mindre i den sammenhæng.
"Her kan man jo blive ansat i en kortere eller længere periode, og hverken ansat eller arbejdsgiver er forpligtiget udover den aftalte periode, samt at der bliver fokuseret mere på freelance-medarbejderens erfaring og profil end alder," siger Mogens Roth.
Sådan greb Mogens det an
At være jobsøgende er nærmest et fuldtidsjob i sig selv, hvor man skal være bredt orienteret om de it-jobs, der kan byde sig på markedet. Mogens Roth har dog også valgt at gøre det på en lidt anden måde.
"Jeg kigger ikke kun efter freelance-jobs i Danmark; men også mod jobs i udlandet - senest har jeg søgt et ni måneders job i Stavanger," siger han og fortsætter:
"Jeg har jo været meget rundt i verden i forbindelse med mit tidligere job, og her har jeg set, hvordan freelancere eksempelvis i USA er meget brugt, og at det giver god mening at ansætte projektdeltagere med en stor og bred erfaring fra andre lignende tidsbegrænsede jobs. De har tit meget at byde ind med".
Stadig sit første nye job til gode
Det viste sig at være betydelig nemmere at starte eget énmands-firma end først antaget.
"Jeg troede faktisk, det var lidt besværligt at komme i gang. Men efter én enkelt dag havde jeg et CVR-nummer, og så er man sådan set klar," siger han og fortsætter:
"Men indtil videre har jeg stadig mit første freelancejob til gode. Så det er hårdt arbejde, og det kan man se på antallet af ledige, også inden for it branchen, der er betydelig flere om buddet nu end for år tilbage."
Det har Mogens Roth måtte lære på den hårde måde - for ikke nok med at alderen kan være et problem, så har han også manglet noget på CV'et.
"Hvis jeg kunne have gjort noget anderledes, mens jeg var i job, var det helt sikkert at have fået noget mere efteruddannelse. Men der var hele tiden et nyt projekt oven på det andet, så det blev aldrig rigtig til noget udover diverse kurser," fortæller han.
Hans råd til andre er derfor helt konkret at sørge for løbende at få efteruddannelse, mens man er i job, for hvis man en dag står uden, så er det bare noget, man risikerer at blive frasorteret på grund af.
Vil sgu ikke på efterløn endnu
Men selvom det ikke har været nemt at få et nyt job, og valget om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet først skulle være om en del år fra nu, har Mogens Roth det nu ok med sin situation.
"Økonomisk må man indrette sig efter situationen. I mit tilfælde vil jeg helt sikkert gå efter et job som matcher mine kvalifikationer, og som jeg finder spændende, som kan udfordre mig og hvor jeg kan bidrage med mine mange erfaringer omring gode it løsninger," siger han og slutter:
"Det er aldrig sjovt at blive fyret, men på den anden side har jeg haft tid til nogle andre ting. Men når alt kommer til alt, så vil jeg dog gerne tilbage, jeg vil sgu ikke på efterløn om et par år, jeg har stadig masser at byde ind med."
Læs også:
Ledig it-specialist? Se her hvad du skal kunne
Mangler du job? Nordmænd på jagt efter danske it-folk
Så mange ansatte har IBM Danmark fyret
Bella Center fyrer halvdelen af it-afdelingen