Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: HTC One er en Android-mobil i kongeklassen

Hvis Samsung skal bankes ned fra Android-tronen i år, er det bedste bud HTC One. En kompromisløs topmodel skåret i aluminium og med indbygget fjernbetjening. Mobilen er tæt på at være perfekt.

Anmeldelse: HTC One er en uhyggelig ambitiøs mobil, der skal genrejse den taiwanske telefonproducent.

Efter et par forrygende år som ubestridt konge i Androidland kom Samsung forbi med en springskalle og sendte HTC ned i hierarkiet.

Det har kostet dyrt, og både markedsandele og indtjening har været i frit fald med en hastighed, som overgår vovehalsen Felix Baumgartner.

Det har derfor været med blodsmag i munden, at HTC har fundet tilbage til tegnebordet for at genopfinde sig selv med modellen HTC One. 

Det er en på alle måder usædvanlig Android-mobil, som er skåret ud af et stykke aluminium og virker fuldkommen unik. 

Bevares, der er blevet hentet inspiration fra den tre år gamle aluminiumsmodel HTC Legend, men det ændrer ikke på, at HTC One er helt sin egen - og i en klasse for sig, når det gælder design. 

Tæsk til konkurrenterne

På Android-fronten uddeler den cirkelspark til konkurrenterne, der må humpe hen i ringhjørnet og pudse deres respektive plastik- og glasindpakninger. 

I testperioden har det været en fryd at gribe ned i lommen og hive HTC One op. Bagsiden er smule kurvet, så telefonen ligger rigtig godt og trygt i hånden trods sin 4,7 tommer store skærm.

Der er nok en iPhone-fanboy eller to, som vil konvertere til Android alene takket være denne model.  

Og nu da vi har set alle Android-topmodellerne for foråret 2013, er der ingen tvivl om, at HTC One er den lækreste og mest indbydende.

Ja, det er måske den flotteste mobil overhovedet, når det gælder design pt.

Den slår i hvert fald også alle Windows Phone-modellerne, og tilbage står så iPhone 5

I stedet for at starte en religionskrig og flamewar vil jeg diplomatisk nøjes med at konstatere, at HTC One i øjeblikket er den uden sammenligning flotteste og lækreste mobil med en skærm over 4 tommer...

Fjernbetjening i powerknappen

Et af de smarte trick ved designet er, at powerknappen i toppen af mobilen har integreret infrarød-sender.

Det betyder, at telefonen kan bruges som fjernbetjening til fladskærmen i stuen.

Derfor giver det naturligvis mening at placere power-knappen i toppen af mobilen, selv om jeg ikke er fan af den placering - især ikke efter mobiltelefonerne har vokset sig store. 

Problemet er, at knappen meget let bliver aktiveret i lommen, når man eksempelvis sætter sig på hug for at binde snørebånd. Powerknappen støder ganske enkelt mod kroppen, og mobilen risikerer at genstarte.

Derfor var jeg ret skeptisk over for HTC One til at begynde med. 

For ligesom med HTC Windows Phone 8X har den en powerknap i toppen, og på modellen med Microsofts mobile styresystem var det på ingen måde optimalt.

De fleste producenter har da også placeret powerknappen lige ved højre tommelfinger, når mobilen holdes i højre hånd.

Det er smart, da pegefingeren derned ikke er tvunget til voldsom gymnastisk udfoldelse, når telefonen skal tændes, og skærmen aktiveres.

Venter på Sense TV

Der var dog ikke en eneste gang i testperioden, hvor jeg oplevede, at HTC One ved et uheld genstartede, fordi den blev skubbet mod kroppen. Powerknappen er da også filet vanvittig tynd, så den ikke stritter ret meget op.  

Ud over at kunne tænde fjernsynet er knappen tæt integreret med funktionen Sense TV.

Det er en visuel programguide, der gør det muligt at vælge tv-kanaler og styre lyd direkte fra telefonen.

Desværre virker Sense TV i øjeblikket ikke på vores breddegrader, og derfor er det ikke til at sige, om det er et mak- eller et mesterværk.

Men hvis det kommer til at fungere, vil det være et klart plus for denne mobil.

Strømlinet med superhøj skærmopløsning

Design gør det ikke alene, og heldigvis har HTC ikke glemt at fylde mobilen godt op med hardware, som er en topmodel værdig.

Den 4,7 tommer skærm byder på gode farver, og med en opløsning på 1.920 gange 1.080 pixel har den samme høje pixelniveau som Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z.

De er dog udstyret med fem tommer skærme mod HTC One's 4,7 tommer, og detaljegraden er derfor teknisk set bedre på den taiwanske mobil.

Mens der er point på specifikationspapiret, er det mere tvivlsomt, om det reelt har den store betydning, at de mange pixels er mast ind på et lidt mindre skærmareal på HTC One.

Der er dog ros for, at selve skærmen har bedre betragtningsvinkler og klart bedre farver end Sony Xperia Z.

Et snit i Sense

HTC er kendt for sin Sense-brugergrænseflade, der smøres på Android som en slags flødeskum. 

Det er meningen, at navigation, menuer og funktioner skal blive lidt mere lækre. Sådan var det også for nogle år siden, men Sense blev efterhånden for tung, for meget og for kvalm.

Heldigvis har HTC valgt at snitte Sense til, så det ikke længere virker så dominerende som tidligere. 

Der er stadig Sense-tiltag, som er helt unikke på HTC-mobiler, og et af de nye er BlinkFeed.

Det er en form for nyhedsrulle, der kan fylde hele hjemmeskærmen. 

Du vælger selv, hvilke temaer og tjenester som du vil abonnere på - lidt ligesom en RSS-læser. 

Desværre er du bundet af det udbud, som HTC stiller til rådighed, og det er ikke så spændende set med danske øjne.

Der mangler ganske enkelt lokalt indhold, mens der er en hel del internationale og især amerikanske artikler.

Mere personligt feed

Det er dog også muligt udelukkende at koble sin Facebook-konto og Twitter-konto til BlinkFeed og dermed kun få fremvist indhold fra de sociale netværk.

Det gør det mere personligt og interessant.

På den måde minder BlinkFeed om app'en Personer, der findes på Windows Phone-platformen.  

Selv om HTC's nye tiltag er nyskabende, er jeg ikke blevet fan.

Efter at have brugt det på hjemmeskærmen i over en uge, blev det flyttet, og i stedet fik mobilen et mere traditionelt udseende med vejrudsigt, ur og en masse ikoner til apps. 

Det er heldigvis stadig muligt.

Selve navigationen foregår i øvrigt let og gnidningsfrit på HTC One. Der sidder en quadcore processor i maskinrummet, og den gør det umuligt at brokke sig over hastigheden.  

Arbejdstempoet kan dog give mobilen sved på ryggen, og især når skærmen har været aktiveret i en længere periode, bliver bagsiden varm. 

Det er ikke direkte bekymrende, men lun det bliver telefonen altså.

Farvel til de mange megapixel

Mens konkurrenterne lancerer telefoner med kameraer, som tager fotos i en opløsning på 13 megapixel, har HTC valgt en helt anden løsning.

Bagsidekameraet kan kun tage fotos i en opløsning på fire megapixel.

Det kan være svært at forstå i en mobilverden, hvor det ofte gælder om at have den mest prangende specifikationsliste.

Men billedopløsningen har aldrig sagt noget om billedkvaliteten. Derfor kan et skarpt billede på 4 megapixel sagtens være bedre end et på 13, der er hærget af billedstøj.

Det har fået HTC's pr-folk til at tage tænkehatten på, og de har fundet på et smart buzzord, som de har udstyret mobilen med: UltraPixel.

Det forklarer HTC med, at hver pixel kan suge 300 procent mere lys til sig takket være sensoren i den nye telefon.

Fordelen ved billederne med lav opløsning er i øvrigt, at de fylder mindre på mobilen og er hurtigere samt nemmere at dele, eksempelvis via en lagertjeneste.

Der skal ganske enkelt ikke uploades så meget data fra mobilen.

Det giver altså mening at stå af megapixelræset, og det er faktisk også sket tidligere på eksempelvis kompaktkamera-områder, hvor Canon for en håndfuld år siden sagde stop.

Kameraet er ikke i top

Desværre er fire megapixelkameraet på HTC One ikke i top, og hvor er det bare super ærgerligt.

Selv om der er færre pixels, og HTC lover, at kameraet er mere lysfølsomt, så hjælper det ikke. Der kommer alt for let billedstøj i de fotos, som tages.

Kameraet klarer sig rigtig fint i mørke omgivelser, hvor det leverer brugbare billeder uden brug af blitz. Men nogle billeder, som tages i dagslys, bliver desværre noget grynede.

Samtidig har blitzen et grønt skær, som misfarver motiver, når de tages i blandingslys, altså både blitz og dagslys.

Det er ikke sådan, at kameraet dumper. Men hvor ville jeg bare gerne have skamrost initiativet med at satse på billedkvalitet fremfor flere megapixel. Øv.

HTC arbejder dog på at gøre kameraet bedre, og lige inden deadline på denne anmeldelse fik jeg skiftet det første testeksemplar af One ud med en ny med opdatereret firmware.

Billedkvaliteten er ikke blevet voldsomt meget bedre - desværre. I en hurtig mini-skudduel mod den ældre Galaxy S3 måtte HTC One se sig besejret. 

Det kan dog være, at der kommer endnu en (kamera)opdatering til mobilen, inden den færdige version af HTC One bliver sat til salg i de danske butikker. Derfor har HTC mulighed for at rette op på kamerafunktionen, hvilket virkelig vil klæde denne model.

En chokbølge af lyd

Mobilens kameraafdeling er i øvrigt udstyret med en nyskabende funktion, der hedder Zoe.

Den gør det muligt at optage en lille videostump i stedet for et foto. Der kan spoles i filmen, og det perfekte øjeblik kan vælges, så man får et almindeligt billede ud af det.

Egentlig er det ikke dumt tænkt. 

Desværre er det sådan, at Zoe-videoklip blander sig med almindelige mobilfotos på telefonen, og de begynder automatisk at afspille, når der bladres frem til dem. Det er voldsomt irriterende.

For mens du måske sidder og kigger på dine familiefotos, så starter en video pludselig med fuld lyd.

Det er ligesom at ramme en web-annonce med lyd, der pludselig brøler løs, hvis cursoren strejfer den.

Man får et chok de første gange. 

Lyden fra Zoe-videoen kan også være generende for omverdenen. Lad os sige, at du sidder i et tog og kigger billeder, og mobilen uden advarsel automatisk går i gang med at afspille et Zoe-klip for fuld lydstyrke. 

Netop lyden er i øvrigt glimrende på HTC One, der er udstyret med to stereo højttalere på fronten med indbyggede forstærkere.

Der har faktisk været flere gange i testperioden, hvor jeg under fremvisning af videoklip til kolleger og venner har været nødt til at skrue ned for volumen. 

Normalt er lyden ellers ikke særlig prangende på mobiltelefoner, og på flere modeller er højttalerne endda placeret på bagsiden, som også er med til at forringe lydoplevelsen, når der eksempelvis ses video på skærmen. 

Men sådan er det ikke på HTC One.

Online lagerplads

Ligesom flere andre producenter har HTC gemt batteriet af vejen, og det er ikke muligt at udskifte det.

Der er heller muligt at indsætte Micro SD-kort i telefonen for at udvide lagerkapaciteten som på eksempelvis Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4.

HTC One har dog 32 gigabyte fast lagerplads fra fødslen, og der følger yderligere 25 gigabyte gratis onlinelager med via tjenesten Dropbox.

Det gælder dog kun, hvis du ikke allerede har en tidligere HTC-model med Dropbox-integration, eksempelvis HTC One X.

Du skal altså være forholdsvis ny kunde hos HTC for at kunne udnytte den ekstra lagerplads online.

Dropbox fungerer glimrende på mobilen, og hvis man først har vænnet sig til det, er savnet af Micro SD-port til at overleve.

Det er eksempelvis muligt at sætte telefonen til automatisk at uploade billeder og videoer til Dropbox, hvilket er virkelig praktisk.

Det er endda muligt at vælge, at telefonen kun skal uploade, når den er forbundet med et trådløst netværk.

Dermed behøver du ikke frygte for, at din teleudbyder kommer efter dig med en ekstra regning for et voldsomt dataforbrug, eksempelvis ved upload af lange HD-videoklip fra mobilen.

Den endelige dom over HTC One

Der er absolut ingen tvivl om, at HTC One ligger lunt på Android-førstepladsen i øjeblikket.

Den behøver faktisk kun at frygte Samsung Galaxy S4, der ligesom HTC's model snart er klar i de danske butikker. 

Måske vil det lykkes koreanerne at foretage et hattrick og for tredje år i træk besejre HTC.

Men som det ser ud lige nu, står HTC med sin One-model stærkere i kampen om Android-tronen end nogensinde før.

HTC One har et fabelagtigt design, den er hurtig, og den har en glimrende skærm.

Det er ikke alle nye software-tilføjelser i Sense, som har imponeret, men der er point for at forsøge at skabe noget nyt.

Topkarakteren er virkelig tæt på, men fotodelen halter lidt i forhold til resten af telefonens høje niveau, og når det kombineres med en varm bagside og manglende adgang til et funktionelt Sense TV, kommer mobilen ikke helt i mål.

Lad os håbe, at HTC får styr på skavankerne med snarlige opdateringer. 

HTC One ender på karakteren fem ud seks - og får en varm anbefaling herfra.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering