Artikel top billede

John Trolle i retten: Jeg skal frifindes

Reportage: En fåmælt John Trolle mødte tirsdag op i retten i Viborg i første kapitel i stor erstatnings-batalje om 100 millioner kroner. Se her, hvordan det gik.

I Vestre Landsret i Viborg begyndte tirsdag for alvor det store erstatningsopgør i kølvandet på erhvervsskandalen om Memory Card Technology.

Konkursboet har foreløbig stillet et krav om, at den tidligere direktør, John Trolle, bestyrelsen og revisionshuse skal betale 100 millioner kroner plus renter.

Chipkort-virksomheden, der blev stiftet af John Trolle kollapsede i 2001, og siden er direktøren idømt seks års fængsel for bedrageri. Det kan du læse mere om her.

En velklædt John Trolle iført sorte sko, skjorte, sort jakke og cowboybukser var da også mødt op i retten i dag klokken 09.00.

Selvom mange år efter holder sagen stadig mange folk beskæftigede.

Måtte bytte pladser

Således fremtvang det da også et smil hos en ellers lidt sammenbidt John Trolle, da 12 af de 17 fremmødte advokater og deltagere i retssagen, umiddelbart inden mødet gik i gang, måtte skifte plads.

Sagernes advokater og forsvarsadvokaterne havde byttet plads i forhold til på hvilken side af dommeren, de skulle sidde.

Det medførte så også, at John Trolle nede i rækken af tidligere bestyrelsesmedlemmer måtte flytte plads.

Bunker af advokater og papirer

Samtidig skulle de mange mapper i sagen slæbes et nyt sted hen.

For flere advokater sad med bunker af op til 12 mapper foran sig, hvor hver mappe havde en tykkelse af omkring fire centimenter.

Såfremt man stablede alle papirer i lokalet i én bunke, ville bunken utvivlsomt overstige 2-3 meter.

Men med de mange mapper på plads kunne konkursboets kurator, Per Magid, indlede med at slå fast, at boet foreløbigt kræver 100 millioner kroner plus renter, som de sagsøgte hæfter solidarisk for.

Den rutinerede advokat pegede derefter blandt andet på, at en tidligere økonomidirektør, Henning Bech, der opsagde sin stilling i protest, vil komme til at spille en særlig rolle i erstatningssagen.

Henning Bech afleverede en længere redegørelsen til bestyrelsesformanden i forbindelse med sin opsigelse, hvor han advarede imod regnskabsrod.

Alligevel meddelte selskabets til fondsbørsen, at opsigelsen var sket "af personlige årsager", fortalte advokaten i retten i Viborg.

"Det er en sandhed med modifikationer," lød det fra Per Magid.

John Trolle: Det er vist vejen ud

Hans påstand er klar: Bestyrelsen har ikke ført forsvarligt tilsyn og har handlet ansvarspådragende i forhold til aktieselskabsloven.

Revisorernes manglende forbehold

Per Magid pegede videre på, at urigtige oplysninger i regnskabet har betydet, at man ikke har fået driften justeret.

Ergo, at selskabet ikke havde tabt så meget, hvis det havde haft styr på tallene.

Omvendt fremhæves det af modparten, at dollarskursen og prisen på RAM var udslagsgivende for kollapsen.

Konkursboets advokat mener derimod, at revisionerne skulle have taget forbehold i regnskabet.

Han nævner desuden, at flere af de involverede revisorer tidligere har fået skarpe påtaler og bøder i revisorernes eget ankenævn.

John Trolle vil frikendes

Derefter blev det John Trolles tur for en kort bemærkning.
Han afviste kort påstanden og krævede "frifindelse".
Det samme gælder revisionsfirmaerne og den tidligere bestyrelse, fremførte advokaterne.

John Trolle havde ingen advokat med til sagen, men sad resten af mødet og lyttede intenst med læserbriller liggende på dokumenterne og et plastikglas med vand foran ham.

Her kunne han høre konkursboets mand fortælle, at tabet i forbindelse med Memory Card Technology langt overstiger de 100 millioner kroner, som boet kræver.

Men foreløbig er det den mest realistiske sum at gå efter.
Da alt gik godt for it-virksomheden sponserede den Bjarne Riis-cykelholdet og fodboldklubben AGF.

Banker tabte en halv milliard

Bankerne Nordea og Danske Bank var også villige til at udlåne store millionbeløb til blandt andet opkøb af andre virksomheder og klargøring til børsnoteringen på Nasdaq, der ville indbringe en kæmpe gevinst.

Men bankcheferne Peter Schütze, Peter Straarup og Jakob Broager måtte se pengene gå tabt.
I alt tabte de to banker omkring en halv milliard kroner på sagen.

Under erstatningssagen bliver det også et omdrejningspunkt, hvorvidt bankerne kendte til risikoen.

Banker kendte til risikoen, fremfører bestyrelsen, mens konkursboets advokat Per Magid afviser dette.

Endelig vil sagens langstrakte forløb nok også blive et tema, i hvert fald nævnes også i denne sag - ligesom i straffesagen imod John Trolle - menneskerettighederne omkring af få en hurtig afsklaring på sager.

Konkursboet afviste dog i dag, at dette forhold skulle påvirke erstatningens størrelse.

Vejen ud[/b]
Første pause i sagen fandt sted klokken cirka 11, hvor John Trolle forlod retten, i øvrigt efter pænt at have meddelt pressen, at han ikke ønskede at tale.

På vej ud af bygningen tog John Trolle den forkerte dør, men med et smil vendte han tilbage og gik ud af den rigtige hoveddør.

"Det er vist vejen ud," sagde han.

Sagen er foreløbig berammet til 15 dage, hvorefter der forventes at falde dom i det formodentlig sidste kapital i den store erhvervsskandale.

Læs også:

Kendis-batalje: Sådan forsøgte John Trolle at fuppe Peter Warnøe

Dansk it-direktør er nu i fængsel - skal sidde i seks år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere