Artikel top billede

Den danske it-top til topmøde: Sådan får vi guld ud af it

Den danske it-branche mødtes i Børsens lokaler i det indre København for at få styr på fremtidens digitale strategi. Men alt levede ikke op til forventningerne.

Børsen, det indre København.

En af Københavns ældste bygninger, som bringer tankerne tilbage på storhedstider, hvor Christian IV byggede det ene historiske bygningsværk efter det andet, lagde traditionen tro gemakker til IT-Branchens (ITB) årsmøde 2013. 

Der er sket meget siden 1620, hvor man påbegyndte bygningsværket af en Børs i København. 

Den digitale revolution har for længst gjort nørder til magtfulde mænd i jakkesæt og slips.

Og it-folket fandt sig også godt til rette i de historiske rammer.  

Ingen unge, ingen gamle

Der blev dog ikke røget meget pibe indenfor, og de mange midaldrende mænd bar heller ikke en høj, sort hat på hovedet. 

I stedet var de mange rundborde i Børssalen fyldt med iPads, der skulle fungere som et interaktivt værktøj under årsmøde.

Her kunne de mange medlemmer i lyset fra de store lysekroner give deres mening til kende.

Og undervejs i det årlige ITB-møde, kunne man således se på det store lærred i baggrunden, hvad medlemmerne trykkede på i forskellige sammenhænge.

Det startede blødt op - først alder.

Efter lidt digital vortering blev konklusionen, at alle i salen var under 80 år. 

Realiteten var dog samtidig, at størstedelen var godt over de 30.

Hvad skal jeg bruge det til?

Dernæst blev det afdækket, at omkring 16 procent i salen rent faktisk var kvinder. En lille fremgang, lød det fra scenen. 

Dog en stor fremgang, hvis man kigger på de gamle malerier rundt omkring i Børsen, der mest af alt portrætterer ældre selsikre erhvervsmænd i jakesæt.

Og så gik en af regeringens stærke kvinder, erhvervs- og vækstminister Anette Wilhelmsen (SF), på scenen. Det blev en længere tale, der mest af alt gik på bedre bredbånds- og mobildækning. 

Man kunne mistænke det for at være genbrug fra dagen i forvejen, og den antagelse var helt rigtig.

Efter godt 15 minutters frem og tilbage kom hun til sin afslutning og hovedbudskab:

"Det danske samfund skal udnytte de muligheder, der er for vækst og innovation, som ligger i den digitale økonomi. Og hvordan gør vi så det?," spørger hun og fortsætter: 

"Det kræver for det første, at borgere og virksomheder i hele landet har adgang til digital infrastruktur i verdensklasse, og her har vi som sagt i går fremlagt en meget ambitiøs plan," siger hun og fortsætter derudaf, mens flere og flere kigger ned i iPaden.

"Vi skal fokusere på at skabe gode vækstbetingelser, og her har vi nedsat et vækstteam. Sidst, men ikke mindst, så kræver det, at vi bruger de digitale muligheder aktivt i arbejdet med at få Danmark tilbage på vækstsporet."

Lige så hurtigt Anette Wilhelmsen var kommet ind af døren, lige så hurtigt var hun væk, og klapsalverne forstummede da også hurtigt.

Hvad skal jeg bruge det til?

Efter ministeriens talestrøm stod den næste time på en forelæsning af Peter Birk Sørensen fra Københavns Universitet. 

Der blev fokuseret på produktivitetsproblemer i Danmark og virksomheders udnyttelse af it.

Konklusion:

Amerikanerne er generelt bedre til at omsætte it til produktivitetsgevinster end europæerne.

Det skyldes tilsyneladende de amerikanske ledelsesmetoder og HR-politik med for eksempel at belønne og straffe medarbejdere for deres arbejdsindsats og resultater. 

Ved bordet sad to direktører fra et par mindre danske it-virksomheder og diskuterede budskabet.

Det var ikke sunket helt ind at dømme ud fra deres noget nedslående øjne, der mest af alt kaldte på mere kaffe.

"Jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skulle bruge det der til?" sagde den ene til den anden, der nikkede bekræftende. 

Og heldigvis stod den også på en kort pause for erhvervslivets it-top.

Nu er de tunge på banen

Kage og kaffe i salen ved siden af, hvor folk kunne samle sig og netværke, som der jævnligt blev opfordret til. 

Men så ringende klokken igen, og snakken, som havde bredt sig til alle afkroge af it-branchen, blev til hvisken. Endnu en omgang snak fra scenen i den store sal ventede.

Denne gang stod menuen på paneldebat. 

Folk rykkede frem i stolen og gjorde sig klar til at blive underholdt.

IT-Branchen mod politikerne! 

Politikerholdet bestående af Trine Bramsen (S) og Dennis Flydtkjær (DF) gjorde klar til at blive beskudt fra henholdsvis 'de globale it-iværksættere' og 'de tunge drenge'.

De gode budskaber om et bedre og mere venligt investeringsklima i Danmark blev hurtigt samlet op af de to politikere, som i store træk var enige.

"Vi er helt enige i, at der skal skabes bedre rammer for investeringer og investorer i it-branchen."

De tunge på banen

Dernæst kom de tunge drenge på banen med sværvægteren Per Kogut fra NNIT som spydspids. 

"Jeg er vist den eneste, der er rigtig tung her," startede han ud, hvilket hurtigt fik adskillige it-folk til at grine enstemmigt.

Hernæst fik han fremlangt sin vision om, at der skal sættes meget mere fokus på it og unge.

"It skal ind på førskoleområdet. Vi skal have større ambitioner og konkrete mål for it i folkeskolen, for ellers ender vi med at stå i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft," siger Per Kogut.

Nets direktør, Mette Kamsvåg, fik blandt andet pointeret, at Danmark med øget digitalisering skal skabe mere produktivitet og vækst i erhvervslivet. 

Og så skal Danmark være verdens første kontantfrie samfund, mener direktøren for udbyderen af betalingskortsystemer.

Uenighed blandt politikerne

De to politikere noterede igen flittigt ned, og eneste lille uenighed var E-valg. 

Trine Bramsen syntes, det var utroligt, at det kunne skabe så meget debat, mens Dennis Flydtkjær måtte pointere, at det altså var en dårlig idé.

Det afgørende argument for, om en digitalisering af vores demokrati er en god idé, står hen i det uvisse, for nu startede næste pause. 

Nu med farverige drinks, nærmere bestemt lyserøde og grønne, der hurtigt blev samlet op af den digitale magtelite. 

"Jeg forstår ikke, hvorfor der er politikere til vores årsmøde. I denne forsamling er der det ene magtfulde og rige it-selskab efter det andet. Hvorfor går de ikke bare i gang, hvorfor skal politikerne indblandes," siger en forbipasserende. 

Kongen måtte sælge bygningen

Til slut blev IT-Prisen 2013 overrakt og det blev meddelt at man godt lige kunne nå at hælde 3-4 drinks mere ned - alt efter temperament selvfølgelig. 

Mørket begyndte så småt at trænge sig på, men it-branchen fortsatte ufortrødent med middag, netværk og Leo Apotheker indenfor. 

Christian IV fortsatte også. Hans vision om en storstad og handelscentrum blev illustreret med Børsen, som også den dag i dag tiltrækker erhvervslivet.

De mange krige, som han også glædeligt tog del i, førte dog til, at pengekassen hurtigt var tom. Det førte til en massepantsætning af alle kongens bygninger - heriblandt Børsen. 

Bygningen gik herefter fra den ene ejer til den anden, heriblandt flere konger. 

Den endte med, at Frederik VII i 1857 solgte bygning for 70.000 rigsdaler til Grosserer-Societetet, og samtidig blev bygningen den første i Danmark, der blev fredet.  

Hvorvidt it-folket med hjælp fra iPads og Christian den IV's omgivelser kunne finde svaret på, hvordan København bliver verdens førende it-storstad, står nu hen i det digitale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere