Artikel top billede

Vi tester Windows, iOS og Android: Her er det bedste mobil-OS

De fleste af os anvender smartphones og tablet-computere hver eneste dag. Styresystemerne fra Apple, Microsoft og Google har alle fordele og ulemper. Men hvilken er egentlig bedst?

Op imod 30 procent af alle besøg på danske medier kommer fra mobile enheder - et tal som er blevet mere end fordoblet det seneste år.

Kombinationen af smarte mobile enheder, billige 3G-forbindelser og bedre mobile hjemmesider har været med til at skabe eksplosionen i mobiltrafik.

Endnu er langt fra alle hjemmesider og services optimeret til mobiltelefoner, men på en tablet er oplevelsen ofte lige så god som fra en bærbar eller stationær computer.

Men vigtigst af alt så har Apples succes med tilbehør, app-store og iTunes vist, at folk ikke er bange for at bruge penge på - og med - deres mobile enheder.

Og for Google, som jo praktisk talt ejer søge- og reklamefunktionerne i de normale browsere, er det ekstremt vigtigt at have samme dominans på et område, som inden for nogle år kan være der, hvor størsteparten af brugerne er.

Konkurrencen om at komme ud på toppen af mobilmarkedet er derfor endnu mere intens end på desktop- og bærbare computere.

Windows RT

Det kan debatteres, om Windows 8 RT er et mobilt styresystem, for det ligner Windows 8 næsten hele vejen igennem - med vigtige undtagelser.

På den anden side leveres Windows RT (indtil videre) kun på tablets fra Microsoft, Samsung og ASUS og snart også Lenovo, så den mobile betegnelse ligger egentlig lige for.

Som tablet-system fungerer Windows RT udmærket og hurtigt, men det falder lidt mellem to stole.

Hvor iPad med iOS er en underholdningsmaskine, som er blevet samlet op af erhvervslivet, virker Windows RT lidt som en nedskaleret bærbar.

For nok er der en desktop, som på en fuld Windows 8 maskine, men det er en desktop uden desktop-programmer ud over Office.

Du kan ikke selv tilføje desktopprogrammer, men skal forlade dig på apps fra den officielle app-store - og den er kommet temmelig langsomt fra start.

Dermed virker Windows RT maskiner lidt forældreløse og måske ikke med den store fremtid.

Der er samtidig rimeligt få producenter af maskinerne, og det er sigende, at Samsung ikke officielt lancerer deres RT-udgave i USA, som ellers er et kæmpe marked for tablet-maskiner.

Vi spår derimod Atom-baserede tablets med en fuld Windows 8 en bedre fremtid.

Batterilevetiden er næsten lige så god som de ARM-baserede RT-modeller, men du får en langt mere fuld oplevelse på de Atom-baserede enheder fra for eksempel HP  eller Acer.

Netop fordi de ikke er begrænsede til kun at køre Microsoft-godkendte programmer fra app storen i Windows 8, men kan køre alle Windows-programmer - også selv om de ikke er optimeret til dine fingre.

Windows Phone 8

Microsoft er virkelig underhunden her.

Sjovt nok ejede de markedet for håndholdte enheder for blot få år siden med deres Pocket PC-system, men som efter fejltrin efter fejltrin gik fra en markedsandel på 42 procent i 2007 til en markedsandel på tre procent i 2011.

De forlod i realiteten banen og efterlod målet helt frit for konkurrenter som Apple og Google.

Konkurrenternes første smartphones med iOS og Android var ikke uden fejl, men når den sidste version af Windows Mobile efterlod brugeren klinisk deprimeret efter få uger med systemet, skulle der ikke meget til at lykkes.

Ser anderledes ud

Windows Phone 8 ser noget anderledes ud. Ikke mindst fordi fliserne i Windows Phone 8 minder meget om brugerfladen i Windows 8.

Det er ingen tilfældighed, for Microsoft vil knytte Windows, Xbox og telefonerne tættere sammen.

Så generelt set er Microsoft efterhånden ved at få godt styr på Windows Phone, og det går nemt og hurtigt, når der skal navigeres rundt i styresystemet på alle telefoner.

Der er dog stadig ting, som irriterer. Specielt fordi Microsoft med Windows Phone 8, ligesom med Windows 8, er temmelig aggressiv med integrationen af Microsofts tjenester.

Det gælder især integrationen af Bing, der er Microsofts søgemaskine.

Det ville være rart, hvis det var muligt at vælge Google, så den fysiske søgeknap på forsiden kunne bruges med denne søgemaskine.

Som tvillinger

Windows-telefonerne ligner hinanden som tvillinger, når det gælder selve styresystemet, og det er både en fordel og en ulempe.

Det giver en ensartethed, som gør det nemt som bruger at skifte fra en model til en anden.

Til gengæld mister telefonerne også lidt af deres unikke identitet, som vi kender fra Android-platformen, hvor producenterne i langt højere grad tilpasser brugeroplevelsen.

Et alvorligt problem for Microsoft er dog, at der endnu er for få brugere af Windows 8, hvilket får producenterne til at holde igen - og de brugere, som købte de første enheder med Windows Phone 7, fik en lang næse, da de skulle opgradere til Windows Phone 8.

Men kan du lide følelsen af systemet og den tætte integration med Windows, som er ret vellykket, bør du ikke holde dig tilbage fra at prøve Windows Phone 8.

iOS

iOS styrke og svaghed er, at det stort set ser ud, som da den originale iPhone kom frem.

Med sine klare ikoner og sin enkle og stabile grænseflade har iOS vundet mange fans.

Men samtidig er metaltrætheden ved at vise sig i det ældre styresystem, som virker gammeldags og lidt bøvlet, når det blandt andet gælder multitasking.

Plads til forbedring

Her er plads til forbedring, så styresystemet i højere grad udnytter de ting, som den avancerede iPhone- og iPad-hardware kan i dag.

Beskedcentret, som kom for et par generationer siden, hjalp lidt på det, men hvor Windows Phone 8 har sine levende "fliser", som præsenterer indholdet i programmet/tjenesten bag, og Android har sine widget, viser iOS bare et tal.

Dermed skal brugeren klikke for at hente beskeden frem i stedet for via et hurtigt kig på skærmen at kunne afkode, hvad det handler om.

Det kan virke som en detalje, men i en tid, hvor telefonen er adgangen til rigtigt mange informationer og tjenester, kan man som iOS-bruger savne et mere hjælpsomt system.

Fra iOS version 5 til 6 virkede Apples opdatering desuden reelt som en downgrade - altså hvor funktioner som Google Maps forsvandt til fordel for Apples udskældte Apple Maps.

Og hvor Youtube ikke længere var integreret, men i stedet først senere kom som en app.

Det betyder, at Apple strammer grebet om det system, som måske i forvejen er det mest lukkede.

Fantastisk økosystem

Til gengæld er det økosystem af tilbehør og apps, som iOS-enhederne er en del af, uovertruffent.

Derfor vil iPhone formentlig alligevel være de flestes førstevalg på grund af det meget ekstraudstyr i form af docks og den gode app-store oplevelse.

Tilbehørs-ejere blev dog snydt med den seneste hardwareversion, hvor tilslutningsstikket blev ændret.

Der er nu hundretusindvis af telefonløse docks, bilholdere og ladere ude i verden. I hvert fald hvis ejeren har skiftet til det nyeste.

Men specielt Apples App Store slår stadig Googles Play-butik til Android - og også uden problemer Windows Phone 8-udbuddet.

Men afstanden fra Apples App Store og til Google Play er på dette område ikke så stor mere, og de fleste af dine iPhone-apps er i dag tilgængelige til Android.

og heldigvis uden alle de problemer, som de mange forskellige Android-versioner og Android-hardware betyder i forhold til app-oplevelsen.

iPad fører

På tabletdelen har Apple fortsat førertrøjen på med iPad. For lige så godt som Android er til telefoner, lige så så lidt er Android-tablets i stand til at konkurrere med iPads.

Systemet, selv i Google premium Nexus-indpakning, er bare ikke hurtigt og flydende nok.

Windows RT kommer nok her tættere på, men har de begrænsninger, vi talte om i afsnittet om Windows RT længere oppe - hvilket dybest set betyder, at den største udfordrer til en iPad er en atom-baseret Windows 8 tablet.

I hvert fald hvis du har brug for en lidt mere pc-agtig oplevelse, end iPad'en tilbyder.

Med det sagt, så er det Apple, der har førertrøjen på, når det kommer til mobile styre- og økosystemer. Ikke fordi deres styresystem er det lækreste, men fordi det er godt nok - og i kombinationen med Apples hardware og kæmpe udbud af kvalitetsapps er det rigtigt godt.

Android

Android er for alvor blevet voksen og er klar i version 4.2.2. Det har taget et stykke tid og adskillige versioner at komme dertil, men nu er menuerne rimeligt flydende og systemet stabilt.

Samtidig har mobilproducenterne efterhånden flere års erfaring med at tilpasse Googles styresystem til deres telefoner og tablets.

Der er stadig en del ting, som vil give en novice hovedbrud. Primært fordi der er en kæmpe forskel på top og bund blandt Android-modeller, især på tabletsiden.

Rigtigt gode eller temmeligt gode

Samsung ejer uden konkurrence toppen med en række telefon- og tabletmodeller, som er enten rigtigt gode eller temmelig gode (tablets kan stadig ikke måle sig med iPads), men i bunden finder du mindre kendte producenter, som tilbyder tablets til 1.000-1.200 kroner - og efter at have prøvet flere af dem vil vi sige, at om vi så fik dem foræret, ville vi stadig ikke bruge dem.

Det er en skam, for det påvirker opfattelsen af Android, som i sig selv er et udmærket system - bare ikke rigtigt på tabletdelen.

Et andet problem er, at Android er blevet så fragmenteret, både med forskellige versionsnumre og med den måde, hvorpå forskellige producenter har ændret på Android-systemet.

Og sjældent til det bedre.

Det er en lidt absurd situation, at man i dag kommer længst med en af Googles Nexus-modeller, som sikrer, at du har den reneste udgave af Android.

Foran iOS

Android er til gengæld foran iOS på dele af brugerfladen.

Android er måske ikke lige så lækker, men har til gengæld nogle gode funktioner, når det kommer til multitasking og muligheden for at installere widgets, som trækker informationer helt frem til brugeren.

Som med Microsofts og Apples modeller er tjenesterne fra Google også tæt integreret i Android.

Men hvor det hos de to andre kan virke lidt påtrængende, så er det, på grund af tjenester som Gmail, Maps og søgeløsningens kvalitet, noget mere acceptabelt.

En ting som er med til at lade Android konkurrere på niveau med iOS, når man ser på det samlede billede.

Men selv om Android i dag er et af de mest udbredte styresystemer, har Google sejret endnu større i og med, at deres tjenester som Maps, Gmail og søgning i dag er brugt på konkurrenternes systemer.

Konklusion: Bedste mobilsystem

Egentlig har brugerne allerede kåret vinderne, når de køber deres mobiltelefoner: Android og iOS. Til gengæld er der baghjul til Windows Phone 8 som har en meget lille markedsandel - på trods af at systemet teknologisk er fuldt på højde med de to andre.

Hvilken platform du skal vælge, kommer dermed i sidste ende an på, hvordan du vil bruge din telefon, og hvad du forventer af den - og hvilken pris du vil give for en telefon.

iOS går man ikke galt i byen med, og det har en kæmpe app-butik bag sig og mange Apple-tjenester tæt integreret.

Til gengæld er du bundet af, hvad Apple synes der skal i App Store, og hvad Apple synes du kan installere på din telefon. Det er trygt, men kan være snærende for folk med en anden tilgang til deres mobiler.

Android er nok det mest åbne af systemerne. Med et enkelt flueben kan du vælge at installere software fra ikke Google-godkendte kilder (på eget ansvar) - og med software fra Google Play butikken kan du afspille videoformater, som på iOS-enheder kræver en besværlig og tidkrævende konvertering.

Samtidig er det på Android-telefonerne, at vi ser de største skærme, den højeste opløsning og de vildeste processorer - for producenterne har gennemskuet, at de skal imponere i en verden, hvor iPhonen står øverst på manges ønskelister.

Men Androids udfordring er samtidig, at der under topmodellerne findes en underskov af telefoner og tablets, som ikke altid er pengene værd - men det kan være svært at gennemskue for almindelige forbrugere, som ikke lige har fulgt udviklingen i mobile processorer eller Android-versioner.

Et problem som Apples iOS og Windows Phone 8 ikke har på grund af deres minimumskrav til hardware.

Windows Phone 8 er lidt den oversete perle her. Systemet er godt integreret med (Microsofts) onlinetjenester og leveres på en række telefoner med moderne specifikationer.

Men antallet af apps er stadigt ikke højt nok, for eksempel af danske netbanker, og relativt få forbrugere kender systemet, hvilket igen betyder, at få lærer det at kende.

Det er svært at se, hvordan Microsoft skal få brugt den onde cirkel, nu hvor de har hævet kvaliteten af systemet og hardwaren.

Men interessant nok ser det ud til, at for telefoner under 3.000 kroner er det nogle af Windows Phone 8-telefonerne, der tilbyder det sikreste bud.

Læs i samme serie:

Vi tester OS X, Windows og Chrome: Her er det bedste styresystem

Vi tester Safari, IE og Chrome: Her er den bedste browser

Vi tester streaming og musik fra Apple, Google og Microsoft: Her er den bedste tjeneste




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kvalitetsbevidst tekniker med værktøjsinteresse?

Netcompany A/S

IT Consultant

Banedanmark

Application Manager

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Sikkerhedskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering