Artikel top billede

Det offentlige vender det blinde øje til it-sikkerheden

Offentlige virksomhederne får ikke de nødvendige ressourcer til it-sikkerhed, og bliver derfor ofte nødt til at ignorere sikkerhedsproblemerne il, lyder kritikken.

Læs også:
Sådan fik Skat løst weekendens omfattende it-nedbrud

Banal it-fejl står i vejen for danske omregistreringer af køretøjer

NemID med java script: Er det bedre end Java?

"Problemer med it-sikkerheden i det offentlige er efterhånden noget, man oplever hver eneste uge"

Sådan lyder kritikken fra Jan Johannsen, der er teknisk chef for sikkerhedsfirmaet Check Point.

"Ofte skyldes det dog ikke manglende vilje, men derimod manglende efterlevelse af sikkerhedspolitikken eller en mangelfuld sikkerhedspolitik, utilsigtede handlinger fra medarbejdere samt manglende mulighed for kontrol fra it-afdelingen af de utilsigtede hændelser," fortæller han.

Han peger på, at reglerne er klare, men at praksis ikke følger med.

"Sikkerheden bør forbedres, både hvad angår kritiske eller alvorlige angrebsforsøg, lækage, botnet-aktivitet samt problematiske eller skadelige apps."

Det blinde øje

Udfordringen er naturligvis den stigende digitalisering af processer og services, der betyder, at afhængigheden af velfungerende it-systemer er øget markant.

Ifølge Jan Johannsen er It-systemerne meget pålidelige og driftsstabile på trods af en særdeles høj grad af specialisering og integration.

"Desværre har den øgede kompleksitet dog også gjort det nemmere for cyber-kriminelle at finde sårbarheder og huller i systemerne, der kan udnyttes til at ødelægge eller stjæle data og information."

"Samtidig er ressourcerne i det offentlige ikke tilrettet således, at der er mulighed for at sikre systemerne bedst muligt. Derfor tvinges sikkerhedsfolkene ofte til, at vende det blinde øje til, hvilket er en rigtig dårlig strategi, når det handler om it-sikkerhed," siger han.

Snak dig sikker

Men løsningen handler dog ikke altid om, at man skal have den store pengepung frem.

"Ofte kræver det ikke nødvendigvis dyre, tekniske løsninger, men derimod en fornuftig kombination af virksomhedens it-sikkerhedspolitik, medarbejdernes forståelse af sikkerhedspolitikken og dens vigtighed," vurderer han.

Han peger blandt andet på, at brugerne skal uddannes bedre for at undgå uønsket kode på maskinerne.

Den største trussel findes nemlig blandt de ansatte i virksomheden, som fra deres pc-arbejdsplads har adgang til internettet.

På trods af en måske velkendt sikkerhedspolitik og antivirus-klienter på medarbejdernes pc, aktiveres der desværre ofte uden medarbejdernes vidende store mængder af ondsindet kode, når de bevæger sig rundt i cyberspace.

"Efter mange års brug af internettet har vi fået kulturen i mod os. Folk er forvendte med, at alle data er tilgængelige, men sådan er det ikke i en virksomhed. Tværtimod," siger Jan Johannsen. 

Brugerstyring er din ven

Derfor efterlyser han en stribe sikkerhedslag, der kan hjælpe en ny kultur frem.

"I et it-system skal der være helt klare retningslinjer for hvem, der har adgang til hvad. Der skal opbygges rutiner, og så skal teknologien hjælpe folk på vej. Det kan være gennem brugerstyring i AD (active directory, red.), ved at sørge for, at data ikke kan forlade matriklen eller af, hvad man skal og ikke skal."

"Det gælder ikke kun i netværket, men i endnu højere grad også når medarbejderne bliver mobile," siger Jan Johannsen.

Læs også:
Sådan fik Skat løst weekendens omfattende it-nedbrud

Banal it-fejl står i vejen for danske omregistreringer af køretøjer

NemID med java script: Er det bedre end Java?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere