Artikel top billede

Steve Ballmer og Stephen Elop har et fælles ønske om, at Windows Phone skal blive en succes.

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokias netop offentliggjorte årsregnskab afslører, om selskabets årelange krise er ved at være slut - eller kun bliver værre.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Så kom Nokias længe ventede årsregnskab for 2012, der for alvor afslører, om selskabets beslutning om at droppe Symbian og i stedet satse på Windows Phone begynder at give bonus.

Regnskabet er ventet med stor spænding, fordi Nokia over de seneste fem år har oplevet et regulært fald fra tinderne og både har mistet grebet om kunderne og været igennem nogle voldsomme fyringsrunder for at få økonomien til at hænge sammen.

2012 var året, hvor Nokia for alvor fik skudt gang i Windows Phone-telefonerne, og hvor Windows Phone som platform for alvor viste tænder med den nyeste version.  

Her torsdag frokost løftede Nokia så sløret for årsregnskabet 2012 og dermed for, om Windows-satsningen giver gevinst. 

Sådan klarede Nokia 2012

Smartphone-salget havde det dog fortsat ikke godt i 2012.

Således solgte Nokia 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012.

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lyder analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner. 

Sidste år lød underskuddet på omkring otte milliarder kroner. 

Alt er dog ikke den rene elendighed ifølge Morten Imsgard. 

"Det positive er, at man har fået skåret omkostningsbasen så meget, at man igen kan gøre sig forhåbninger om, at Nokia kan være lønsomt." 

Han peger på, at de fire millioner solgte Lumia-telefoner i fjerde kvartal ikke er overvældende. 

"Næste problem består i, at man skal have salget accelereret."

Derfor har Nokia brug for succes

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank hæfter sig dog først og fremmest ved Nokias kassebeholdning.

"Den er noget bedre, end markedet havde ventet, og det er også derfor, at aktien stiger. Kassebeholdningen er vigtig, fordi den er et udtryk for, hvor lang tid man har til at vende udviklingen i smartphone-segmentet."

Nokias kassebeholdning lyder nu på omkring 4,3 milliarder euro, hvilket er 22 procent under 2011-regnskabet, men altså bedre, end mange havde frygtet.

De røde tal til trods er administrerende direktør Stephen Elop positiv på Nokias vegne.
 
"Vi er meget opmuntrede af, at vores arbejde med vores forretningsstrategi begynder at kunne ses i de økonomiske resultater," udtaler Stephen Elop, der blandt andet har skåret den danske Nokia-afdeling væk som et led i en større spareplan.

Nokias problemer

For nylig viste en opgørelse fra Gartner, at Nokia på smartphone-markedet faldt fra en tredjeplads i andet kvartal 2012 til en syvendeplads i tredje kvartal. Nokia fik kort sagt lammetæv i 2012

Nokia satsning på Windows Phone som platform har vist sig mere kompliceret end måske først antaget, da Windows Phone også har haft nogle hårde år og endnu kun et par procent af markedet. Samtidig bliver Android bare mere og mere dominerende.

Da Computerworld mødte Nokia-topchef Stephen Elop i Danmark i november, stillede vi ham følgende spørgsmål:

Hvis du kunne skrue tiden tilbage med et par år, hvorfor ville du så ikke vælge Android?

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville have valgt Android - er et ord: Differentiering."

"Vi mente og var bekymrede for, at hvis vi valgte Android, så ville vores muligheder for differentiering og for virkelig at skille os ud hurtigt nok, være meget, meget ringe," svarede Stephen Elop blandt andet.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere