Business Intelligence-virksomheden SMT Data A/S nedjusterer nu sine drømme om vild vækst frem mod år 2014, hvor selskabets ambition var at nå en omsætning på ikke mindre end 750 millioner kroner.
Og det var vel at mærke fra en omsætning i 2010 på lidt over 20 millioner kroner.
De justerede ambitioner kommer efter et katastrofalt 2011-regnskab, hvor omsætningen er halveret til sølle 9,6 millioner kroner og underskuddet efter skat landede på hele 14,3 millioner kroner.
Selskabets admininstrerende direktør, Jan Vilstrup, kalder det da også "noget af en dukkert", der har "nødvendiggjort tilpasning af mål, omkostninger og strategi".
Stor international plan
Jan Vilstrup forklarer, at selskabet begyndte implementeringen af en ambitiøs internationaliseringsplan fra 2009.
"Vi fastlagde planen, inden finanskrisen for alvor fik konsekvenser for it-anskaffelserne hos vore kunder og prospects," forklarer han.
På trods af krisen gik det ellers i første omgang fint. For omsætningen gik fra cirka ni millioner kroner i 2009 til cirka 24 millioner kroner i 2010.
Det førte rent faktisk til, at SMT Data fik topplacering over vækstkometer i it-branchen det pågældende år.
I januar 2011 fortæller en glad bestyrelsesformand Nils Kierkegaard, at planen ganske enkelt er at gå fra ni til 750 millioner kroner
'Helt urealistisk'
Det fik konkurrenten SAS Institute til at kalde udmeldingen for "fantasteri".
"Det er jo fantasteri og fuldstændig urealistisk, at SMT skulle øge omsætningen fra 8,7 millioner kroner i 2009 til 750 millioner i 2014," udtalte SAS Institut-direktøren dengang.
Men ifølge bestyrelsesformanden ville SMT nå sin årsomsætning på 750 millioner kroner i 2014, hvis selskabet kunne score blot 200 kunder i løbet af femårsperioden.
Forventningerne til 2011 var, ifølge formanden, at få cirka 15 nye kunder og nå en omsætning på omtrent 100 millioner kroner
Her gik det galt for SMT Data
Men i stedet gik det helt galt i 2011. Det stod klart, da året er omme.
"Vi oplevede en voldsom opbremsning i markedet," forklarer Jan Vilstrup.
Mange af kunderne er finansielle virksomheder og deres primære fokus har i både 2011 og 2012 været deres kapitalreserver, ifølge CEO'en.
"En afledt effekt har været, at der er foretaget omfattende omkostningsreduktioner og der investeres ikke i nye ikke-budgetsatte it-løsninger," forklarer Jan Vilstrup.
Resultatet for 2011 var selvsagt ikke tilfredsstillende, slår han fast.
"Eneste formildende omstændighed var, at de penge vi investerede i 2011, havde vi opsparet i 2010," forklarer CEO'en.
Nu bliver det bedre
Men selskabets direktør er dog fortsat ukuelig optimist - selvom de 750 millioner i 2014 er droppet.
"Vi har endnu ikke 2012 resultatet klar, men vores omsætning er steget med omkring 50 procent i forhold til 2011 og ordretilgangen med knap 100 procent," oplyser han.
Samtidig er selskabets forventning til 2013 som minimum at øge omsætningen tilsvarende, hvad der altså ifølge direktøren er udsigt til i det endnu ikke aflagte 2012-regnskab.
"Vores planlægningshorisont er 2013 og vi vil vente med at fastlægge en revideret fem-års plan, til vi for alvor har set at markedet vende igen," forklarer Jan Vilstrup.
Men de overordnede ambitioner hos SMT Data er ikke ændret, forklarer CEO'en.
"Men en så omfattende finansiel krise som stadig raser, har gjort, at vi har tilpasset planen i forhold til markedsmulighederne."
"Derfor er vores ambitiøse vækstplan, hvor vi forventede at nå en ordreindgang i 2015 i størrelsen 750 millioner kroner, udskudt," siger han.