Læs også: SAS-uro: Prosa kræver garanti for it-job i Danmark
"Det er lidt mærkeligt, at ledelsen her i foråret har forhandlet overenkomsten på plads, og så tre måneder senere finder de ud af, de aftaler, man har lavet, ikke duer."
Sådan siger næstformand hos Samdata\HK, Per R. N. Nielsen om SAS-ledelens redningsplan, som ansatte og faglige skal sige ja til til senest på søndag for at redde det styrtende fly-firma.
Han peger på, at nogle af forårets overenkomstaftaler i forvejen indeholder forringelser som eksempelvis løn-tilbageholdelsesaftaler, der løber frem til 2014.
"Nu skal det åbenbart længere ned. Man kan bruge det slidte udtryk og spørge, om det er rettidig omhu. For mig virker det ikke sådan," siger Per R. N. Nielsen.
Forhandler samlet med SAS
Han fortæller, at HK gennem HK-klubben forhandler samlet med SAS om de overenkomstændringer, som flygiganten kræver ja til senest søndag, for at en storstilet redning af SAS kan blive en realitet.
Derfor mødes de it-faglige ikke selv med SAS-ledelsen på vegne af Samdata\HK's omkring 50 medlemmer.
SAS har et par hundrede it-ansatte tilbage i virksomheden, som repræsenteres af en række fagforbund.
Dermed er de it-ansatte en ganske lille gruppe sammenlignet med de andre faggrupper hos SAS, hvor især de flyvende faggrupper har været til forhandling med ledelsen om redningsplanen som de første.
Useriøst
Næstformanden fortæller, at han er enig med konkurrenterne hos Prosa i opfattelsen af, at det, de ansatte skal have garanti fra SAS på, er, at jobbene bliver i Danmark.
"Hvis de først vil skære folk ned i løn og bagefter flytte jobbene, så synes jeg, det er useriøst," siger han.
Dermed er Samdata\HK altså på linje med Prosa, hvor formanden Niels Bertelsen har uddtalt, at SAS må forvente et krav om en garanti fra Prosa på, at de danske it-job ikke flyttes til Sverige.
Opfordringer fra ministre
I redningsplanen fra i mandags lægger SAS op til at samle administrationen i Stockholm, og det er blandt andet denne plan, som skaber usikkerhed for de tilbageværende it-ansatte i virksomheden.
Både fagforbund og ledelsen i SAS har i løbet af ugen afmærket territorier.
SAS støttes af flere landes finansminstre og den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), hvilket hun fik en røffel for, blandt andet af Prosa-formanden Niels Bertelsen.