Dine dokumenter kan gemme på flere informationer, end du måske lige går og tror.
Det er der uden tvivl en ansat i forsvaret, der netop har erfaret.
I sidste uge fik dagbladet Politiken aktindsigt i dokumenter om den danske krigsindsats i Libyen. Store dele af teksten var imidlertid overstreget af forsvaret, fordi der er tale om klassificeret materiale.
Men journalister på avisen opdagede hurtigt, at det med få klik var muligt at læse de overstregede og stærkt fortrolige passager i dokumenterne.
Hvordan kan det lade sig gøre
Men hvordan kan det lade sig gøre, at passager, der er udstregede, alligevel kan genskabes relativt let?
Det skyldes ofte en ret banal fejl, fortæller Tommy Kaas, partner i konsulentvirksomheden Kaas og Mulvad.
Til dagligt rådgiver og underviser han danske journalister i computerstøttede research-metoder.
Og han forklarer, at det i mange tilfælde skyldes, at informationer ikke overstreges eller fjernes. Men at afsenderen af dokumentet blot vælge at ændre tekstens baggrundsfarve til sort.
Dermed bliver det umuligt at læse teksten. Men selv om teksten ikke er synlig, findes den stadigvæk og kan hentes frem ved blot at markere området og kopiere det ind i et nyt dokument.
Briter har lavet samme fejl
Netop denne fejlagtige fremgangsmåde har også tidligere været skyld i, at det britiske forsvarsministerium har lækket hemmelige informationer om radarstationer og atomubåde.
Vil du undgå at stå i samme situation, kan du bruge en nyere version af Adobes pdf-læser, Acrobat.
Den har en såkaldt Redaction-funktion, der gør det 100 procent sikkert at lave overstregninger i pdf-filer.
Alternativt foreslår Tommy Kaas, at du gemmer dit overstregede dokument som en billedfil, hvor det ikke er muligt at lave tekstmarkering, som det er tilfældet i pdf-filer.
Vil du være på den helt sikre side, anbefaler Tommy Kaas dog, at du først laver en digital udstregning på din computer og efterfølgende udskriver teksten på en printer og skanner den ind igen. På den måde er du sikker på, at dine pdf-filer ikke gemmer data, der kan genskabes.
Pas på med tuschen
Du kan naturligvis også blot skrive dokumentet ud, lave udstregningerne med en tusch og skanne dokumentet ind igen.
Og det er typisk den løsning, som mange styrelser og ministerier bruger, når de eksempelvis skal efterkomme en aktindsigt, fortæller Tommy Kaas.
Men den løsning er langt fra altid sikker, når dokumentet efterfølgende bliver placeret i en skanner.
"Ofte er udstregningerne af en sådan kvalitet, at når siderne bliver skannet ind, så er det muligt at se teksten gennem tusch-stregen," fortæller han.