Læs også:
Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på dig
Hold jer væk fra Huawei.
Sådan lød det søndag, da amerikanske CBS i programmet 60 Minutes satte fokus på spion-anklagerne mod det kinesiske selskab, der producerer alt fra routere og switche til smartphones.
Som vi tidligere har skrevet, har blandt andet en rapport fra Pentagon antydet, at Huawei har tætte bånd til det kinesiske militær, ligesom der er blevet udtrykt frygt for, hvilken rolle et selskab som Huawei vil kunne spille ved eksempelvis en cyber-krig.
Kiniseske Hauwei er sammen med selskabet ZTE i øjeblikket genstand for en større undersøgelse i USA, der skal afdække, om man kan stole på selskaberne.
"Find en anden leverandør"
I 60 Minutes var der dog ingen tvivl hos republikaneren Mike Rogers og demokraten Dutch Ruppersberger.
Mike Rogers, der sidder som formand for en den amerikanske komité for efterretninger, der er på vej med en rapport om de kinesiske selskaber, udtalte blandt andet:
"Hvis jeg var et amerikansk firma, der havde kig på Huawei - og det siger jeg til dig som formand for komitéen - så ville jeg finde en anden leverandør, hvis du går op i dine intellektuelle rettigheder, hvis du går op i forbrugeres privatliv, og du går op i USA's nationale sikkerhed."
Med i udsendelsen var også Chris Johnson, der er tidligere CIA-analytiker i Kina og som har rådgivet tre amerikanske præsidenterne om spørgsmål relateret til Kina.
"Jeg mener, at problemet i virkeligheden kan koges ned til, om virksomheden vil tage skridt til mere gennemsigtighed i forhold til sin drift og sit ultimative mål - specielt i forhold til forholdet til den kinesiske regering, til det kinesiske kommunistparti og det kinisiske militær," udtalte Chris Johnson.
Huawei har også tidligere været anklaget af Cisco for at kopiere det amerikanske selskabets routere, ligesom Motorola har fremført anklager om, at Huawei stjæler virksomhedens hemmeligheder.
Kan ikke stole på dem
Nyhedsbureauet Bloomberg har fået fat i et udkast til den rapport om Huawei og ZTE, som er på vej fra den amerikanske komité.
Her skal man blandt andet kunne læse:
"Baseret på tilgængelige hemmelige og ikke hemmelige informationer kan man ikke stole på, at Huawei og ZTE er fri af indflydelse fra udenlandske stater, og derfor udgør (de) en sikkerheds-trussel mod USA og vores systemer."
I udsendelsen 60 Minutes afviser Huawei amerikanernes bekymringer, ligesom selskabet også tidligere har udsendt følgende besked:
"Vi har aldrig skadet nogen nation eller haft intentioner om at stjæle nationale efterretninger, virksomheds-hemmeligheder eller at bryde personlig privacy, og vi vil aldrig støtte eller tolerere sådanne aktiviteter, ligesom vi heller ikke vil støtte nogen enhed fra noget land, som ønsker, at vi skal fortage aktiviteter, der ville blive dømt ulovlige i noget land."
Massivt til stede i Danmark
Selvom de amerikanske myndigheder altså ikke har specielt stor tillid til Huawei, er det svært at gennemskue, om det skyldes en reel risiko eller mere er et udtryk for, at man af politiske årsager ikke ønsker et kinesisk selskab som stor-leverandør af kritisk tele-infrastruktur.
Herhjemme leverer Huawei blandt andet modems til Telenor, Telia, 3 og TDC, ligesom kinesierne også leverer fiber-løsninger til TDC.
Computerworld forsøger at få en kommentar fra de danske selskaber til beskyldningerne mod Huawei i USA.
Det er endnu ikke lykkedes os at komme i kontakt med Huaweis danske afdeling, som vi naturligvis også gerne vil tale med.
Du kan se udsendelse fra CBS her.
Læs også: