Artikel top billede

(Foto: Carlos Paes)

Trick: Find ud af om du kan spare penge på cloud

Det kan være svært at regne sig frem til, om der er penge at spare på cloud computing. Ny beregnings-model skal gøre ROI-beregningen mere præcis.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

It-chef advarer mod cloud: Risikoen er for stor

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Betal kun for det, du bruger. Opnå fleksibilitet og skalerbarhed. Lad andre håndtere sikkerheden, så du kan koncentrere dig om din egen forretning.

Det er ikke flotte salgstaler, der er mangel på i den fremadstormende cloud-industri.

Alligevel er der stadig mange it-chefer, der lurepasser lidt, både fordi der er lovgivningsmæssige udfordringer, men også fordi man frygter at blive låst fast til leverandøren i skyen og er i tvivl om den langsigtede økonomi i at vælge cloud frem for et mere traditionelt it-setup.

Uvisheden om det sidste forsøger den globale organisation Isaca, der arbejder med viden og certificeringer inden for it, nu at skabe klarhed over.

I et whitepaper, der kan downloades her, peges der blandt andet på fem skjulte omkostninger ved cloud computing og på, hvordan man beregner return on investment (ROI) med cloud-løsninger.

Det svære cloud-regnestykke

"En af de sværeste opgaver inden for it-ledelse er at veje den totale omkostning ved en it-service mod den potentielle gevinst. Denne udfordring eksisterer også (måske endda i højere grad) med cloud computing," skriver Isaca.

"Det er simpelt at foretage en ROI-beregning ved investeringer, der har klare og målbare gevinster og omkostninger. Men ved mere komplekse investeringer som cloud computing, kan ROI-beregningen være kompleks og misvisende."

For at kunne foretage regnestykket så korrekt som muligt, skal man ifølge Isaca-dokumentet forholde sig til nogle af de mindre synlige potentielle udgifter ved cloud.

Sådan regner du på det

De mindre synlige udgifter ved cloud computing kan eksempelvis være udgiften ved at skulle flytte data væk fra skyen igen.

Det kan også være, at man skal inddrage det tab af interne kompetencer, der kan følge ved overgangen til cloud, og at man skal se nærmere på risikoen for lock-in.

Eftersom cloud-modellen jo betyder, at man går fra en stor engang-sinvestering til mindre abonnements-udgifter, skal man også finde ud af over hvor mange år, ROI'en skal beregnes - Isaca foreslår en femårig periode.

Tre faser i beregningen

I whitepaperet deles cloud-regnestykket op i tre faser.

Først ser man på de umiddelbare udgifter og gevinster ved at vælge cloud.

Derefter estimerer man udgifterne og indtægterne ved at anvende cloud på sigt.

Til sidst sammenligner man de to regnestykker og regner sig så frem til ROI'en.

Samtidig peger Isaca på, at man skal passe på med kun at fokusere på ROI - eksempelvis giver det rigtig god mening også at fokusere på total cost of ownership (TCO).

"Der er mange mulige måder at estimere cloud-ROI på, og der er ikke en bestemt tilgang, der er passende i alle situationer," skriver organisationen.

De konkrete beregningsmodeller kan ses her.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

It-chef advarer mod cloud: Risikoen er for stor

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere