Nordjyde: Umuligt at skaffe gode IT-folk

På trods af at arbejdsløsheden i IT-branchen ligger omkring 10 procent, har softwarehuset Conscius i Nørresundby tre ubesatte stillinger. Virksomheden får ansøgere, men de er simpelthen ikke gode nok, mener administrerende direktør Bettina Egerland. Fagforeningen Prosa er forundret, men mener, at geografien kan være en forklaring.

Administrerende direktør Bettina Egerland har ordrer i bogen, men ikke tilstrækkeligt ansatte til at udføre arbejdet.

På trods af en høj arbejdsløshed inden for IT-fagene kan hendes virksomhed, softwareudviklingshuset Conscius i Nørresundby, ikke besætte tre stillinger.

Firmaet har fået over 200 ansøgninger, men kvalifikationerne kniber det ifølge direktøren med.

- Vi er en lille virksomhed, og derfor skal vi bruge medarbejdere, som er alsidige. De skal være fagligt dygtige, men samtidig være hele mennesker, der kan kommunikere med kunder, og som kan forstå en opgave i en helhed, siger Bettina Egerland.

Hun er dog ikke blind for, at hendes virksomhed med 25 ansatte og beliggenhed i Nørresundby ikke ligger i toppen af ønskelisten hos mange ansøgere. Alligevel er hun chokeret over ansøgernes lave niveau.

De fleste er for dårligt uddannet, og mange yngre ansøgere virker på Bettina Egerland, som om de ikke rigtig ved, om de vil have et arbejde.

Immobil arbejdskraft

Hos de IT-ansattes fagforbund, Prosa, er næstformand Niels Bertelsen forundret over at høre, at Conscius mangler medarbejdere. Han nævner to forhold, som måske kan have indflydelse på Conscius' problemer med at skaffe kvalificerede IT-folk.

- For det første ligger virksomheden i Nørresundby, som jo er langt væk for mange. Folk er måske ikke så mobile, som de burde være, siger Niels Bertelsen.

- Den anden er måden, Conscius har søgt medarbejdere på, som måske ikke er bred nok. Vi har jo en arbejdsløshed på 11 procent i Prosa, og både erfarne og nyuddannede medarbejdere mangler arbejde, siger Niels Bertelsen.

Dårlig uddannelse

Men det afviser Bettina Egerland. Conscius har blandt andet annonceret efter kvalificerede medarbejdere i dagblade, på jobportaler, gennem radiospots og delt løbesedler ud.

Og det er ikke, fordi Bettina Egerland anser sig selv for at være specielt kræsen.

- Vi har fået over 200 ansøgere, og de kommer løbende. Så sent som i sidste uge havde vi tre til samtale, men de er bare ikke gode nok. Og hver gang sidder jeg og tænker: "Der er noget galt her", siger Bettina Egerland.

Mange af de folk, der søger stillinger som udviklere i Conscius, er blandt andet arkitekter med korte efteruddannelser inden for IT. En del er datamatikere og kun få er dataloger og IT-ingeniører.

- Der er et efterløb af mennesker, som har fået at vide, at hvis de tog en kort uddannelse inden for IT, var deres fremtid sikret. Dem er vi meget tilbageholdende over for, for de kan ikke nok, siger Bettina Egerland.

Dårlig indstilling

Ikke at lederne i Conscius kun vil ansætte medarbejdere med de lange uddannelser inden for IT.

Blandt andet er der ansat en udvikler i virksomheden, som er helt selvlært, og dertil flere dygtige datamatikere.

Men uddannelse er jo ikke alt, og Bettina Egerland kan også fare i flint over for indstillingen hos nyuddannede dataloger og dataingeniører. De mangler fokus og engagement.

- Nogle af dem er meget bekymrede for, hvad de kan holde til. De sidder til en jobsamtale og spørger, om der er meget overarbejde. Jamen, jeg har lyst til at råbe til dem: "Synes I ikke, at det er vigtigt, det her?", siger Bettina Egerland.

Andre unge ansøgere mangler kontakt med virkeligheden og evner til at kommunikere.

- Vi kan heller ikke bruge dem, der er så meget nørder, at de ikke kan snakke med kunderne. Og mange synes, at det var for hårdt at arbejde, mens de studerede. Derfor mangler de nu en forståelse for, hvad der rent faktisk sker i en virksomhed, siger hun.

På det punkt mener Niels Bertelsen, at Bettina Egerland kan have en pointe. Han peger på, at datamatikeruddannelsen er så intensiv, at det kan være svært for de studerende at overkomme et erhvervsarbejde.

Udenlandske svindlere

Omkring en fjerdedel af de ansøgninger, som Conscius får, kommer fra udlændinge. Men dem har virksomheden opgivet at kalde til samtale.

- Samtlige udenlandske ansøgere, vi har været i kontakt med, har haft fantastiske cv'er. Men når vi så spurgte ind til specifikke emner, som de burde vide noget om, så viste det sig at være løgn, siger Bettina Egerland.

De udenlandske ansøgere lander derfor i en bunke for sig selv, når de søger job i Conscius.

- Vi er holdt op med overhovedet at kalde dem til samtale. Vi har simpelthen ikke tid til at screene dem for at finde ud af, om de lyver på deres cv, fortæller Bettina Egerland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere