Læs også:
Advarsel til ferien: Roaming-bombe lurer uden for EU
Derfor skal du betale kassen for roaming på din ferie
Trods telebranchens gentagne løfter om at forbedre branchens blakkede ry, vil der også denne sommer være en lang række danskere, der vender hjem fra ferie, kaster et blik på telefonregningen og føler sig godt og grundigt snydt.
For trods telebranchens mange intentioner om at forbedre branchens image, er uigennemsigtige roaming-priser stadig et stort problem for forbrugerne.
Og selv om EU for nylig sænkede roaming-loftet i medlemslandene, går tendensen i den modsatte retning uden for EU's grænser.
Men at roaming-monsteret ikke så let lader sig udrydde, er der en god forklaring på.
For det er bestemt ikke småpenge, teleselskaberne hiver hjem, når uopmærksomme kunder for eksempel glemmer at slå dataroaming fra under sydens sol.
Teleselskaberne selv er ikke meget for at løfte sløret for deres roaming-indtægter.
"Roaming udgør en mindre del af den samlede mobilomsætning," skriver TDC's kommunikationsrådgiver Povl Rasmussen i et svar til Computerworld.
Konkurrenten Telia vil slet ikke kommentere selskabets roamingindtjening.
Det gør til gengæld teleanalytiker Torben Rune fra konsulentfirmaet Netplan.
"På verdensplan er mit gæt, at det er omkring 50 procent af teleoperatørernes trafik-indtjening, der er baseret på turister, som bliver flået. Det er i den grad et usundt system," lyder det fra Torben Rune, der tilføjer, at han godt er klar over, at tallene er kontroversielle.
"Jeg er mere usikker på Danmark. Men jeg gætter på, at tallet for nogle operatører er op til 40 procent."
At tallet muligvis er mindre for de danske operatører, forklarer han med, at der er flere danskere, der rejser ud i verden end omvendt. Det er med andre ord udenlandske operatører, der tjener på de danske turister, mens danske operatørers roaming-indtægt kommer fra de udenlandske turister i Danmark.
"Teleoperatørerne flår med andre ord hinandens kunder," lyder det fra Torben Rune.
Læs også:
Advarsel til ferien: Roaming-bombe lurer uden for EU