Computerworld News Service: Ifølge EU's øverste dømmende myndighed er det lovligt at handle med "brugte" softwarelicenser - også selv om den oprindelige producent af softwaren modsætter sig videresalg.
Den eksklusive ret til distribution af en kopi af et computerprogram, der er dækket af en sådan licens, frafalder nemlig ved det første salg, lyder kendelsen fra Den Europæiske Unions Domstol.
Dette gælder for downloadet software såvel som for software købt på cd eller dvd.
Kendelsen skaber præcedens for handel med brugte softwarelicenser i hele EU og vil muligvis også have indflydelse på e-bøger og computerspil
Inklusive rettelser og opdateringer
Domstolen har også afgjort, at enhver rettelse eller opdatering af software via en serviceaftale også udgør en del af den brugte software, der lovligt kan videresælges.
Sælger skal dog gøre sin egen kopi "ubrugelig" ved videresalget.
Den tyske højesteret eller Bundesgerichtshof overgav sagen til EU-Domstolen efter en juridisk kamp mellem Oracle og firmaet UsedSoft, der køber og sælger brugt software.
Oracle sagsøgte UsedSoft, da firmaet i oktober 2005 begyndte at sælge brugte Oracle-licenser over nettet.
Oracle-kunder kan downloade en kopi af programmet direkte til deres computer fra Oracles website.
Brugerrettighederne til sådan et program, som gives i kraft af en licensaftale, inkluderer retten til at gemme en kopi af programmet permanent på en server og at lade op til 25 brugere få adgang til programmet ved at downloade det til deres arbejdsstationer.
Kan ikke brydes op i bidder
I en lille sejr for Oracle afholder EU-Domstolens kendelsen videreforhandlere fra at bryde en licens op i mindre bidder og således kun sælge dele af den til for eksempel enkeltbrugere.
UsedSofts kunder downloader ofte softwaren direkte fa Oracles website efter at have købt en "brugt" softwarelicens.
Oracle argumenterede i sagen, at princippet om, at den eksklusive ret til distribution opbruges og således frafalder ved det første salg, ikke gælder for brugerlicenser til computerprogrammer, der downloades over internettet.
Dette argument afviste EU-Domstolen dog helt.
Oprindeligt afsagde en tysk regional domstol kendelse til fordel for Oracle, men efter UsedSofts appel besluttede den tyske højesteret at forelægge sagen for EU-Domstolen.
Det er stadig den tyske højesteret, der skal afsige den endelige kendelse, men da EU-Domstolens afgørelse vil udgøre en stor del af grundlaget, er det mest sandsynligt, at Oracle taber sagen.
Oversat af Thomas Bøndergaard