Artikel top billede

Top-opgør: Nokia sætter nøglepersoner på porten

Nokia topchef Stephen Elop river nu det ledelsesteam fra hinanden, han selv indsatte til at få Nokia på rette kurs. Se her, hvad der er gået galt.

Læs også:

Nokia fyrer 10.000 mand

Nokias salg langt dårligere end forventet

Dagen har budt på et hav af Nokia-udmeldinger, der indebærer fyringen af 10.000 mand, rokader i ledelsen og salget af luksusmobildivisionen Vertu.

Ifølge teleanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank understreger det endnu engang de kritiske problemer telegiganten befinder sig i, heriblandt Nokias store udfordringer med at omstille forretningen fra det tidligere fokus på Symbian-styresystemet til den fremtidige satsning på Windows Phone.

"Nokia har haft en forventning om, at de i overgangsperioden stadig kunne sælge en ret stor mængde Symbian telefoner, men det har vist sig alt for optimistisk. Jeg tolker udmeldingerne som, at Symbian telefonerne stort set er usælgelige på markedet for tiden," lyder det fra Morten Imsgard.

Det skyldes blandt andet presset fra Android-konkurrenterne.

"Indtoget af billige modeller med Android-styresystemet på flere af Nokias markeder i Asien har vist sig at ære en for stor mundfuld, ser det ud til," siger Morten Imsgaard.

Han siger, at Nokia i dag står i en situation, hvor selskabets nye Lumia-telefoner nok er konkurrencedygtige.

"Men de gamle telefoner vil kunderne ikke have, og det betyder, at salg og indtjening kommer under voldsomt pres i denne overgangsperiode," siger Morten Imsgard.

Han tilføjer, at det ser mere besværligt ud, end han havde regnet med.

Finner tilbage i ledelsen

Han hæfter sig især ved udskiftningerne i topledelsen.

"Det er ikke et specielt godt tegn, at et selskab skifter i de ledelseslag så kort tid efter, at man har indsat de samme folk med en ide om, at de var de rigtige til at udføre strategien", siger han.

"Da Stephen Elop kom til, satte han sit eget ledelseshold, men det er det samme hold, som han nu plukker i stykker" lyder det fra Imsgard, der specielt ser det som foruroligende at chefen for mobildivisionen Mary McDowell efter kort tid forlader virksomheden.

"Hun var udset til at sørge for at Nokia fastholdt og forbedrede situationen i den billige ende af mobilmarkedet. Det har været en god forretning for Nokia at være i den del af markedet, men det må være et udtryk for, at konkurrencen er vanvittig hård, at man ikke har formået at vende situationen."

Han bider desuden mærke i, at ledelsesrokaderne medfører en udskiftning af amerikanske navne med finske.

"Det undrer mig, at finnerne kommer ind i toppen igen. Der er ingen tvivl om, at organisationen og virksomhedskulturen har haft svært ved de massive omvæltninger, der er kommet med Stephen Elop," siger han og tilføjer, at Nokias selvforståelse som "verdens bedste mobilproducent" har været svær at rykke.

De nye finner, der er avanceret er Juha Putkiranta, der er ny driftschef, Timo Toikkanen, der bliver chef for mobildivisionen, Tuula Rytila som marketingschef. De to førstnævnte indtræder i topledelsen sammen med den nye salgschef Chris Weber.

Ikke overraskende spår Morten Imsgard en meget hård kommende tid for Nokia.

"Nokia har i dag mere eller mindre alt på et bræt. Efter aflivningen af Symbian har man ikke længere nogen alternativer, så det hele står og falder med, om Lumia bliver en succes. På den lange bane tror jeg, det er den rigtige strategi at differentiere sig med Windows. Men problemet er, at det tager lang tid at udbrede, så de står med problemer til halsen i de kommende kvartaler."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere