Artikel top billede

Her er verdens hidtil allerværste virus

Kaspersky Labs har fundet en ny super-virus, der beskrives som det mest avancerede malware der nogensinde er udviklet.

Sikkerheds-eksperter fra det russiske antivirus-firma Kaspersky Labs og FN-organisationen ITU (International Telecommunications Union) har fundet en ny og meget kompleks computervirus, som er døbt Worm.Win32.Flame - eller bare Flame.

Dens kompleksitet og funktionalitet overgår alle andre cyber-trusler til dato, ifølge eksperterne, og det menes at en eller flere nationalstater står bag.

Flame har været anvendt som cyber-våben til at spionere og stjæle følsomme oplysninger, herunder oplysninger om netværkstraffik - og den er også i stand til at tage screenshots og optage lyd.

Den samler informationer fra mange forskellige datakilder på computeren, der sendes med SSL-kryptering til command-and-control servere.

De fleste inficerede maskiner er fundet i Iran, Israel/Palæstina, Sudan, Syrien, Libanon og Saudi-Arabien. Det ser altså ud til, at den nye virus primært er koncentreret i Mellemøsten, og den bliver allerede sammenlignet med Stuxnet og Duqu, hvor målet menes at være det iranske atomprogram.

Har hærget i lang tid

Ifølge Kaspersky Labs har Flame hærget på nettet siden marts 2010 og de eksisterende antivirus-programmer har åbenbart ikke været i stand til at opdage programmet.

"Stuxnet og Duqu tilhører den samme kæde af angreb, som har udløst bekymringer om cyberkrig verden over. Flame-malwaren ser ud til at være en anden fase af denne krig, og det er vigtigt at forstå at sådanne cybervåben nemt kan bruges mod ethvert land. I modsætning til konventionelle våben er industrilande faktisk de mest sårbare i dette tilfælde," siger Eugene Kaspersky, der er medstifter af antivirus-firmaet.

Det primære formål for Flame ser ud til at være cyberspionage, i modsætning til Stuxnet, der er skrevet for at sabotere industrianlæg. Men ligesom Stuxnet er Flame i stand til at sprede sig over USB-nøgler.

Den foreløbige analyse viser, at Flame består af mange forskellige moduler og flere megabyte kode - den er omkring 20 gange større end Stuxnet.

Det danske sikkerhedsfirma CSIS har også analyseret super-malwaren og her peger man på at der kun er omkring 100 inficerede systemer på globalt plan, hvilket indikerer at der er tale om et yderst målrettet angreb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere