Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck (Foto: Foto: Mikael Rieck)

CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder

Årets CIO: Lars Fruergaard Jørgensen er som CIO i Novo Nordisk en afgørende person i en global mission. Læs, hvordan han forvalter et it-budget på hele 2,4 milliarder kroner.

Læs også:

Årets CIO: Sådan træffer man beslutninger

Interview: Medicinal-giganten Novo Nordisk er måske nok en af de absolut mest profilerede og værdifulde danske virksomheder, men fremtiden er helt og aldeles global.

Det er det udgangspunkt, der danner rammen om CIO Lars Fruergaards funktion i selskabet, der havde en omsætning på 66 milliarder kroner i 2011.

"Forudsætningen for, at Novo Nordisk kan blive ved med at vokse som en global virksomhed, er, at vi har en meget stram, konsolideret infrastruktur," fortæller han til Computerworld i forbindelse med, at han er nomineret til titlen som Årets CIO 2012.

Novo Nordisk har i dag 32.700 ansatte fordelt på 75 forskellige lande og sælger produkter over det meste af verden.

"Hvis det skal fungere godt, bliver vi nødt til at have en konsolidering på globalt niveau. Vi er i gang med at rulle ét sæt globale it-processer ud, så der er én global proces for den måde, vi laver system management på og den måde, vi kører projekter, governance og security på."

Samtidig implementerer Novo Nordisk et fælles service management-værktøj, så alle it-medarbejdere i hele verden eksempelvis logger 'incidents' på samme måde.

"Internt i it-afdelingen skal vi også have fælles processer og tools og en global model, der gør, at man kan arbejde sammen," siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Alt skal være globalt

Rent infrastruktur-mæssigt konsolideres alt i Novo Nordisk på ét og samme domæne.

"Vi har et SAP-system, der støtter hele Novo Nordisk, et kvalitetssystem - et af alting," forklarer Lars Fruergaard Jørgensen.

"Vi har en stærk, konsolideret platform, og det ønsker vi at drive videre.

Er det din primære opgave som CIO at sikre det?

"Ja, det synes jeg, det er. Vores it kører godt: Vi har styr på vores systemer og på vores projekter, og vi eksekverer det ret professionelt."

"Vores store udfordring er alting kører på præcis de samme processer og de samme systemer. Det er altafgørende," fortæller Lars Fruergaard Jørgensen, og tilfører, at man eksempelvis netop har etableret verdens største insulinfabrik i Kina. Den afløste den tidligere nummer et i Brasilien.

"De fabrikker skal sælge de samme produkter rundt omkring i hele verden. Vi skal sikre os, at det kører på fuldstændig samme måde, og at deres infrastruktur er lige så solid og sikker, som hvis det var på en fabrik i Bagsværd. Det er altafgørende, at vi har et globalt mindset i alt, hvad vi laver."

Sådan bruger vi it til innovation

Novo Nordisk har 300 it-folk i Danmark, 100 i USA, 60 i Europa, 20 i Kina, 20 i Japan - og derudover en del rundt omkring i de forskellige lande.

Lars Fruergaard Jørgensen er global it-ansvarlig, men de udenlandske it-medarbejdere refererer til en lokal lande-chef.

"Det er det enkelte lande, der betaler deres løn, mens jeg er ansvarlig for den globale it-strategi og eksekvering af den," fortæller han.

"Som CIO i Novo Nordisk er der en stor salgs-opgave i at få folk til at forstå strategien. Jeg kan ikke kun give ordrer - jeg skal sikre mig, at de forstår strategien og synes, at det er den rigtige strategi."

Sådan hjælper it til innovation

For en virksomhed som Novo Nordisk, der befinder sig på et marked, hvor der konstant finder en produktudvikling sted, er evnen til at innovere og nytænke altafgørende.

Lars Fruergaard Jørgensen mener, at det er it-afdelingens opgave at supportere forretningen i det arbejde. Som et eksempel nævner han, at det i Novo Nordisk er forskernes viden, der er altafgørende for det, virksomheden laver - men at det er it, der supporterer det hele.

"Hvis vi har 10.000 patienter i klinisk afprøvning på vores nye produkter, er de datamængder, der skal analyseres, så store, at det slet ikke kunne lade sig gøre uden it. Så det er en integreret del af processen."

Innovation handler ifølge CIO'en ikke kun om nye produkter, men også om de processer, der er i en stor virksomhed som Novo Nordisk.

To konkrete it-projekter

I et konkret projekt i Novo Nordisk, Future Field Force, er it med til at sikre, at man kan etablere nye salgs-modeller i forhold til lægerne, der ofte ikke har tid til at få besøg af en sælger fra et medicinalfirma.

"Vi kiggede på, hvordan fremtidens interaktion mellem vores sælgere og lægerne kan være. Vi så på, hvordan kan bruge videokonference-udstyr, så sælgeren kobler op til lægen via pc og på et tidspunkt, hvor det rent faktisk passer lægen."

Novo Nordisk kører i øjeblikket et pilot-projekt på området med Microsofts unified communications-løsning Lync som den bagvedliggende teknologi.

De foreløbige resultater viser, at man får dialoger med lægerne omkring produkterne, som varer 10-15 minutter - det er en væsentlig længere tid, end man traditionelt får, når man banker på døren hos en læge.

"Der er både noget it-metode i det, som vi er garant for kører godt, og noget change management, hvor det er er godt at have en forretnings-person på. Det er en klassisk model, vi kører på alle projekter."

Satser på Lync internt

Et andet eksempel, Future work place, er rettet mod de interne arbejdsprocesser i Novo Nordisk, hvor man er gået fra enkeltmands-kontorer til storrum, og hvor de fleste i dag arbejder i et globale teams.

"Der har vi rullet Microsoft Lync ud, sådan at man får alt fra messaging til videokonference på sin pc. Det gør, at man pludselig får nogle personlige relationer, som før var reduceret til lange mails og dokumenter."

I forbindelse med, at Novo Nordisk bygger nye hovedkontorer i både Danmark, USA og Schweitz, er det planen, at man fra næste år etablerer egentlige telepresence-løsninger. Allerede i dag har man dog flere end 100 klassiske videokonference-anlæg, der bruges til de store formelle møder mellem de forskellige Novo Nordisk-lokationer.

"Lync er så til de mere intime møder, hvor man eksempelvis kan dele sin desktop og arbejde sammen i virtuelle teams."

Sådan bliver han målt

It-budgettet i Novo Nordisk lød samlet set på 2,4 milliarder kroner i 2011. Men selvom det måske kan få de fleste danske it-chefer til at blive grønne af misundelse, skal det naturligvis ses i forhold til koncernens størrelse.

Og så er Lars Fruergaard i øvrigt som de fleste andre it-ansvarlige tvunget til at effektivisere.

Konkret er det målet, at it-omkostningerne i forhold til totalt salg i Novo Nordisk skal sænkes med mindst 0,1 procentpoint om året.

"Over de sidste fire år har vi drevet det ned med 0,8 procentpoint. For hvert eneste år, der går, bliver vi mere og mere effektive i forhold til Novo Nordisks størrelse," lyder det fra CIO'en.

Er det det dit succeskriterium?

"Ja, det er det. Vi skal nå den her globaliserings-aspiration - sikre at vi har konsoliderede og standardisere platforme worldwide - men samtidig skal vi gøre det for færre penge i forhold til Novo Nordisk størrelse."

Hvad gør du for at holde dig opdatereret med udviklingen og hele tiden have evnen til nytænkning?

"Jeg forsøger at følge med i det trends, der er. Skimmer mange nyhedsbreve. Sådan noget som it-sikkerhed er noget at det, jeg bruger meget tid på at læse op på, fordi det ændrer sig så hurtigt. Men ellers er det at forstå Novo Nordisks strategi og hvor, det bærer os hen."

Har to jobs i Novo Nordisk

Ud over at være CIO er Lars Fruergaard også ansvarlig for overordnet strategi og forretnings-udvikling i Novo Nordisk. I det ligger også, at han ikke er en teknologi-tung CIO, men i stedet har sine primære forcer i selve forretningsforståelsen.

"Jeg har meget fokus på, hvad det er for en rejse, Novo Nordisk er på - og hvad vi skal gøre fra it for at understøtte det."

Lars Fruergaard Jørgensen var også i 2009 nomineret til prisen som Årets CIO.

I de kommende dage kan du her på Computerworld møde alle de nominerede kandidater til titlen som Årets CIO. Vi kårer vinderen den 7. juni i samarbejde med SAS Institute, IDC og Dansk IT.

Læs også:

Årets CIO: Sådan træffer man beslutninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere