To helt almindelige laserpointere med rødt og grønt lys. Det er alt, hvad man behøver for at skabe et trådløst optisk netværk med en hastighed på 1 gigabit i sekundet, skriver ExtremeTech. Forskere fra National Taipei University of Technology i Taiwan har demonstreret, at man kan bygge et superhurtigt netværk uden at bruge en formue.
I et interview med New Scientist siger forskeren Hai-Han Lu, at hele udstyret kun har kostet 600 dollar.
"Du kan selv bygge det derhjemme," siger Hai-Han Lu.
Laserpointere kan altså sende data gennem luftet dobbelt så hurtigt som de fleste usb-kabler eller trådløse routere.
Forskerne har erstattet laserpointernes standardbatterier med en energikilde, der tænder og slukker lyset 500 millioner gange i sekundet. De har så peget de to pointere mod en lyssensor 10 meter væk.
Ved at kombinere de to lasersignaler kommer man op på en samlet båndbredde på 1 Gbps. Den største ulempe er den begrænsede rækkevidde, og det fungerer ikke så godt i tåge, regn eller sne, men til gengæld er der tale om et licensfrit spektrum.
Dermed kan teknologien også bruges i sygehuse, på fly og andre steder, hvor man ikke kan risikere radiointerferens.
Ifølge ExtremeTech skulle dataoverførslen fungere over afstande på op til 25 meter, men det kræver selvfølgelig at laserpointerne faktisk peger direkte mod modtageren. Forskerne mener, at teknologien også kunne bruges til at overføre data mellem smartphones.