Artikel top billede

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning

To it-systemer på hospitaler taler ikke sammen - men nu skulle der være fundet en løsning. Den er bare ikke permanent.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

De praktiserende læger er bekymrede for deres patienters helbred, eftersom Region Hovedstadens hospitaler ikke længere sender medicinlister med udskrivelsesbrevene.

Den helbredstruende situation er opstået, fordi regionens EPJ-modul til medicinregistrering ikke taler sammen med det fælles medicinkort (FMK).

Nu skulle der dog være en løsning på vej.

Det skriver Region Hovedstadens Enhed for Udvikling og Kvalitet i et brev til Regionsrådet og Sundhedskoordinationsudvalget.

Slut med manglende medicinliste

I marts mødtes de praktiserende læger Region Hovedstaden for at finde en løsning, som kan tilfredsstille alle parter.

På mødet, hvor regionen og praksislægerne diskuterede medicinsituationen i hovedstadsområdet, deltog også Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen har skrevet den nuværende vejledning til, hvordan udskrivelsesbrevene bør udformes. Af denne vejledning fremgår det tydeligt, at udskrivelsesbrevet, også kaldet en epikrise, bør indeholde patientens aktuelle medicinstatus.

Her i 2012 finder Sundhedsstyrelsen, at medicinoplysningerne stadig bør fremgå af udskrivelsesbrevene. Det fremgår af føromtalte brev til Regionsrådet og Sundhedskoordinationsudvalget.

"Sundhedsstyrelsen har fundet, at medicinindhold i epikriser (udskrivelsesbreve, red.) først kan udgå, når hele landet er på FMK, hvilket forventes at ske inden for de næste 12-14 måneder," skriver Region Hovedstaden efter mødet med PLO og Sundhedsstyrelsen.

De tre parter skulle efterfølgende have fundet frem til en løsning på de manglende medicinoplysninger. Den konkrete løsning omtales dog ikke i brevet. Der står blot, at "det forventes, at løsningen er etableret i uge 16."

Ikke permanent løsning

Computerworld har derfor spurgt koncerndirektør Svend Hartling, hvorvidt der er tale om en midlertidig løsning, indtil alle praktiserende læger er koblet på FMK, eller om Region Hovedstaden har løst de tekniske udfordringer, så medicinmodul og FMK taler sammen.

"Det er en elektronisk løsning, hvor FMK oplysningen føres ned i OPUS-epikrisen, sådan at vi undgår transkriberingsfejl. Løsningen ønskes ikke permanent," svarer han.

OPUS er det system, Region Hovedstaden bruger på hospitalerne til at registrere patienternes medicinering.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Sådan kom det så vidt

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Trods Sundhedsstyrelsens epikrise-vejledning har hovedstadens hospitalslæger ikke skrevet patienternes aktuelle medicinoplysninger i udskrivelsesbrevene til de praktiserende læger siden 1. februar i år. 

Region Hovedstaden besluttede i forbindelse med implementeringen af det fælles medicinkort (FMK), at det ikke længere burde være nødvendigt at fremsende medicinoplysningerne.

Ideen bag FMK er nemlig, at det skal være en tværsektoriel database, som også praksis-sektoren kan tilgå.

Ideelt set burde de praktiserende læger altså kunne se den enkelte patients aktuelle medicinering i FMK.

Problemets kerne

"Der var en aftalt forventning om, at regionens praksis-læger ville være tilsluttet, når de sidste hospitaler var klar," skriver regionens Enhed for Udvikling og Kvalitet til regionspolitikerne.

Sådan er det desværre ikke gået i Region Hovedstaden. Her er kun 28,4 procent af praksisserne koblet på FMK. 

Alligevel havde regionens beslutningstagere en klar forventning om, at det fælles medicinkort allerede i begyndelsen af 2012 kunne erstatte medicinlisterne i udskrivelsesbrevene. 

"Implementeringsplanen blev overholdt i forventning om, at epikriser herefter ikke skulle indeholde medicinoplysninger. Disse skulle alene anføres i FMK for at sikre mod manuelle overføringsfejl," fremgår det af brevet.

Med den nuværende løsning risikerer patienter, der behandles i Region Hovedstaden, dog ligeledes medicineringsfejl i overgangen mellem sektorerne. Det var da også den erkendelse, de tre parter nåede frem til i slutningen af marts.

Region Hovedstaden oplyser til Computerworld, at problemet bør være løst den 20. april.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere