Artikel top billede

Nu kan de efterladte til Joan Hansen scanne gravstenen med en smartphone og QR-læser for at få flere oplysninger om deres afdøde familiemedlem. Foto: Stenhuggeriet i Øster Jølby.

Her er gravstenen med QR-koder til de efterladte

Det nyeste hit inden for gravsten er QR-koder med filer fra og om de efterladte. Produktet skaber visse etiske overvejelser, erkender en af opfinderne.

Der er ikke sket mange innovative landevindinger i stenhuggerbranchen, siden mejslen blev opfundet.

I hvert fald ikke indtil nu, hvor en stenhugger-forretning på Mors ved Thisted har indført QR-koder til gravstenen, som efterladte og andre interesserede kan scanne med deres smartphone og derpå se tekster, fotos og høre lydfiler med den afdøde.

Stenhuggeriet i Øster Jølby indførte QR-koderne i januar, og har indtil videre fået forespørgsler fra flere andre stenhuggere og syv kunder, der har købt gravsten med QR-koden.

At QR-koderne til en pris á 2.000 kroner ikke er solgt i flere eksemplarer forklarer indehaveren af Stenhuggeriet i Øster Jølby, Gitte Røntved, med, at gravsten typisk først bliver solgt til foråret, når det er gravesæson.

Mig-og-mit-tiden

Hun har også en forklaring på, hvorfor stenhuggeriet pludselig er begyndt at sælge gravsten med indbygget højteknologi i form af QR-koder med indhold fra den efterladte.  

"Vi lever i en mig-og-mit-tid, hvor tv-sendefladen er fyldt med personlige tudeprogrammer, og vi uploader gladelig alt muligt materiale på steder som Facebook," siger hun til Computerworld og fortsætter:

"Jeg vil dog hellere se QR-koden på gravstenen som en bredere mulighed for personliggørelse af gravmindet end tidligere," lyder det fra Gitte Røntved.  

QR-koden fra stenhuggeriet på Mors bliver bygget ved hjælp af pulveriseret glassur, der bliver lagt på en hårdtbrændt keramikflise, så selve koden både er modstandsdygtig over for vind og vejr, samt har en glat overflade.

Derefter bliver flisen med koden hugget ind i stenen - gerne midt i det hele, så alle kan se den, fortæller Gitte Røntved.

Andre er mere diskrete.

"Vi har en kunde fra Ringsted, som har valgt en løsning med at gemme QR-koden bag en lille bronzelåge med lås på gravstenen, så kun familiemedlemmer med nøgle har adgang til koden," siger Gitte Røntved.

Begravet forretningsmodel

Det typiske indhold, som QR-koden gemmer på, er dødsannoncen fra avisen, navne på de efterladte, fotos fra ferieophold og nekrologer fra avisen.

Derfor kan alle ikke få en QR-kode

Stenhuggeriet i Øster Jølby kan dog også uploade lydfiler med den efterladte, mens filmklip endnu er for tunge til stenhuggeriets servere, hvor materialet bliver gemt og er tilgængeligt i 20 år. 

Hvad, der sker efter 2032, er endnu et åbent spørgsmål. 

"Om 20 år kunne det jo tænkes, at jeg selv har jord mellem tænderne, men mon ikke vi har fundet af en forretningsmodel inden da," siger 54-årige Gitte Røntved om QR-løsningen, der koster 2.000 kroner at få hostet hos stenhuggeriet. 

Ingen mord-ofre

Efter lanceringen af gravsten med de tre gange tre centimer store QR-koder er Stenhuggeriet i Øster Jølby blevet kontaktet af flere store danske og udenlandske medier, der har været interesserede i at høre mere om de etiske overvejelser for koderne. 

Og Gitte Røntved er på det rene med, at etikken også skal være i orden. 

"Jeg vil sige det på den måde, at man jo bare kan lade være med at scanne andre folks gravsteder, og QR-koden faktisk er mere diskret end store udsmykkede sten," forklarer hun. 

Hun siger samtidig, at QR-koderne kan indvarsle et skridt mod fordums gravsteder med forklaringer om den efterladte, der tidligere blev forklaret i selve udsmykningen af stenen. 

Og så er der lige pludselig blevet plads til hele stamtræet via QR-koden.

"På mange måder er det en tilbagevenden til familiegravstedet fra en tid, hvor vi ikke er så mobile som i dag," siger Gitte Røntved. 

Stenhuggeriet i Øster Jølby er dog ikke villig til at godtage alle slags filer.

Oplysninger om eksempelvis mord og død som følge af spritbillisme vil stenhuggeriet ikke have på sine servere, da det potentielt kan hænge gerningsmænd ud på kirkegården.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere






White paper
Sæt professionel døgnvagt på din it-infrastruktur