Læs også:
Nu er det officielt: Google overtager mobilproducent
Computerworld News Service: Med den officielle godkendelse på plads er Google nu kommet et skridt nærmere en gennemførelse af aftalen om at købe Motorola Mobility.
Det er gode nyheder for Google, der gerne i højere grad vil satse på hardware, og dårligt nyt for konkurrenter som Apple.
"Det er stort for Google, og det baner vejen for en bedre konkurrencestrategi på smartphone- og forbrugerelektronik-området," siger Patrick Moorhead, der er analytiker hos Moor Insights and Strategy.
"Apple burde nok blive bekymret, idet Google endelig for alvor bliver i stand til at udnytte hardware- og software-integration. Det fjerner en af de sidste barrierer, der indtil nu har forhindret Googles løsninger i at blive den helt store succes, ligesom det kan give mere elegante løsninger - som vi kender det fra Apple," forklarer han.
Mandag godkendte både det amerikanske justitsministerium og Europa-Kommissionen Googles plan om at købe mobil-, modtagerboks- og tabletproducenten Motorola Mobility for omkring 72 milliarder kroner.
Men det betyder ikke, at opkøbet er afgjort. Planen skal stadig godkendes af myndighederne i Kina, Israel og Taiwan.
Det amerikanske justitsministerium og Europa-Kommissionen udgjorde dog to af de helt store forhindringer.
Sådan kan Google bruge Motorola
Købet af Motorola vil kunne give en kæmpe fordel til Google, der er i fuld gang med sit indtog på forbrugermarkedet med platformen Google TV. Den verdenskendte mobilproducent Motorola er en anden stor spiller på tv-modtagermarkedet.
Hvis opkøbet går igennem, vil det sandsynligvis give Google ejerskab over branchens største patentbibliotek. Virksomheden håber at kunne bruge de tusindvis af Motorola-patenter til at forsvare sig imod anklager om patentovertrædelser i forbindelse med styresystemet Android.
"Effekten af den aftale kan blive større end bare smartphones," siger Dan Olds, der er analytiker hos Gabriel Consulting Group.
"Der ikke så mange, der taler om Motorolas tv-modtagerbokse og virksomhedens forhold til kabeludbyderne. De bokse kan blive Googles nøgle til forbrugernes dagligstue... Det vil være relativt nemt for Google at bygge et [home entertainment-]system, og med opkøbet af Motorola har de allerede distributionen på plads," fortsætter han.
Disse ting arbejder Google på
Mandag fremkom desuden de første rapporter om, at Google har udviklet en prototype-enhed designet til at streame musik via trådløse hjemmenetværk.
I dokumenter indleveret til den amerikanske standardiseringsorganisation FCC fortæller Google, at selskabet er i gang med at teste enheden.
Men en online musikforretning og en musik storage service allerede på plads og en enhed til musikstreaming på vej går Google tilsyneladende efter at få del i den musik- og underholdningsindustri, som Apple har domineret med iTunes og rækken af iPod-enheder.
Sammen med Motorolas tv-modtagerboks er Google klar til at skabe en mere generel home entertainment-enhed, der også kan inkludere tv.
"Googles første forsøg på [home entertainment]-markedet gik ikke så godt, fordi både tv-udbyderne, tv-stationerne og andre indholdsudbydere var imod," fortæller Dan Olds.
"Det er nemt at forestille sig en aftale, der kan gøre Googles gamle fjender til nye allierede... og som kan hjælpe branchen med at bevæge sig ind i fremtiden med 'se-hvad-som-helst-når-som-helst-på-hvilken-som-helst-enhed,' siger han.
Vil kunderne forlade Apple og iTunes?
Og det betyder, at Apple bør se Googles handlinger som en trussel mod virksomhedens egen underholdnings-fokuserede iTunes-forretning.
"På mange måder er iTunes det indholdsmæssige omdrejningspunkt for alle Apples enheder," siger Dan Olds.
"Apples massive distribution har gjort det muligt for dem at sætte reglerne for pladeselskaberne og andre indholdsudbydere. Hvis Google kommer ind på det marked med en model, der tilbyder en solid platform, et stort potentielt publikum og en lidt større del af kagen til indholdsudbyderne, så vil de muligvis begynde at bevæge sig væk fra Apple og iTunes.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.
Læs også: