Test: Hæsblæsende 4G-duel mellem TDC og Telia

Med 4G kommer du voldsomt hurtigt på nettet med mobilt bredbånd. Men hvilken udbyder skal du vælge?

Test: Hæsblæsende 4G-duel mellem TDC og Telia

Anmeldelse: 4G er navnet på fremtidens mobilnetværk - og det er voldsomt hurtigt. Udbyderne lover hastigheder på helt op til 80 megabit i sekundet.

I Danmark er det kun Telia og TDC, der har et 4G-netværk klar til kunderne, men der er stadig ingen mobiltelefoner, som bliver solgt i Danmark, der understøtter det nye netværk.

Derfor bruger begge selskaber nu kun 4G-nettet til mobilt bredbånd, som du kan komme på med en USB-dongle, du slutter til din bærbare computer.

Vi har lånt et 4G-modem fra hver af de to selskaber, testet deres net og nærlæst abonnementerne.

Og nu kårer vi så det bedste tilbud af de to.

Sådan har vi gjort

Med en bærbar computer har vi målt hastigheden på en række knudepunkter - primært i hovedstadsområdet, hvor begge selskaber har en rimelig dækning.

Hastigheden er målt med Bredbåndsmåleren fra IT- og Telestyrelsen.

På papiret har Telia den bedste 4G-dækning, og selskabet oplyser selv, at omkring 75 procent af befolkningen er dækket.

TDC oplyser, at 28 procent af befolkningen er dækket af selskabets 4G-net. TDC bruger en højere frekvens til 4G end Telia, og det betyder, at rækkevidden bliver lavere for den enkelte mast, til gengæld skulle hastigheden være lidt højere.

Vil du vide, om selskaberne lover dækning hjemme hos dig og de steder, du plejer at komme, så tjek de her to dækningskort fra Telia og TDC.

Sådan virker de to modemmer

Før du kan komme på 4G, skal du bruge et modem. Det mest oplagte valg for de fleste vil være et USB-modem, hvor du bare smider SIM-kortet i donglen og donglen i en USB-port.

De modemmer, som Telia og TDC sælger, virker stort set på samme måde.

Softwaren, du skal bruge, ligger på selve modemmet, og bliver nemt installeret, første gang du slutter modemmet til USB-porten. Fremover vil softwaren så starte automatisk op, når du sætter modemmet til.

For begge selskaber gælder det, at det er nemt og fungerer fint.

Modemmet fra Telia har den fordel, at selve USB-stikket kan roteres på to akser, og at der medfølger en lille USB-forlængerledning på 20 centimeter, så du også nemt kan få sat modemmet til en port, der er gemt bag på din stationære computer.

Du kan også sende sms'er fra Telia-donglen via den medfølgende software. Det koster 20 øre per styk, og det virker ikke, når du er på 4G.

På TDC's modem kan USB-stikket drejes i én akse, hvilket dog også burde være nok for de fleste. Samtidig kan du sætte et lille Micro SD-kort i TDC-donglen, så du kan opbevare dine filer på den, hvilket er meget smart. Kortet medfølger ikke.

Hvor får du det bedste 4G-abonnement?

Når du skal vælge en af de to løsninger, er der naturligvis også en anden væsentlig faktor: Hvad koster det?

TDC kræver 399 kroner om måneden for adgang til selskabets 4G-netværk. Du må bruge op til 25 gigabyte data om måneden, hvorefter din hastighed bliver skruet i bund.

Du skal betale 499 kroner for modemmet og 199 kroner for oprettelse, hvilket i alt giver en mindstepris på 3.092 kroner for seks måneder.

Med i abonnementet medfølger desuden adgang til musiktjenesten TDC Play og TDC Hotspots, der er en række trådløse Wi-Fi-netværk, som du blandt andet finder på et udvalg af benzinstationer, restauranter, hoteller og lufthavne i Danmark.

Hos Telia kan du vælge mellem fire pakker, hvor forskellen er det dataforbrug, der hører med. Ligesom med TDC bliver din hastighed skudt helt i sænk, hvis du går over.

Du kan om måneden få enten 500 megabyte til 49 kroner, 2 gigabyte til 99 kroner, 10 gigabyte til 199 kroner eller 30 gigabyte til 299 kroner.

Telia har en kampagne, hvor du kun betaler 49 kroner for din valgte pakke i de første tre måneder.

Et Telia-modem koster 499 kroner som hos TDC, men du slipper med 99 kroner i oprettelse. Du kommer dog til at betale Telias fjollede betalingsgebyr på 9,75 kroner hver måned.

For den dyreste Telia-pakke bliver mindsteprisen for seks måneder derfor 1.700,50 kroner.

Telias 4G er altså væsentligt billigere end TDC. Den største pakke giver dig mere data til en lavere pris.

Hvordan er nettet så?

De to 4G-net har vi testet i og omkring København. Vi hoppede også på en tur med statsbanerne fra København til Odense og retur, hvor vi ligeledes har foretaget hastighedsmålinger på strækningen.

De steder, hvor du kan få 4G, er resultatet virkelig imponerende.

Vores bedste måleresultat er fra Københavns Hovedbanegård, hvor vi med Telia målte 43,6 Mbit/s i download og 24,6 i upload.

Det er nok til at hente en spillefilm (der fylder 700 megabyte) på lidt over to minutter.

Med så høje hastigheder er 4G langt bedre, end hvad de fleste danskere har af bredbåndsforbindelse i hjemmet.

Så vilde er hastighederne med 4G

Men det var ikke kun en enkelt måling, der var god. Med både Telia og TDC ramte vi næsten altid downloadhastigheder på mellem 25 og 40 Mbit/s i hovedstadsområdet.

De hastigheder kunne vi finde på blandt andet Kongens Nytorv, Ørestad, Valby, Herlev og Østerport.

Den bedste dækning får du, hvis er udendørs eller tæt på et vindue. På kaffebaren Starbucks i Københavns Lufthavns ankomsthal, som ligger midt i bygningen og ingen vinduer har, kunne vi overhovedet ingen forbindelse fange til hverken Telia eller TDC.

Men vi rykkede os et par hundrede meter i samme bygning, og fandt en plads ved et vindue. Så var der ingen problemer med at hoppe på 4G, og vi sugede data ned med en 26-32 Mbit/s med Telia og 37-40 Mbit/s med TDC.

Da begge modemmer også kan fange ældre mobilnet som 3G og EDGE, er det sjældent, at der slet ingen forbindelse er, når du befinder dig i en byzone. I København var det også kun umuligt at fange en eller anden form for net på kaffebaren i lufthavnen og i det stykke af metroen, hvor toget kører under jorden.

Der var også flere steder i hovedstadsområdet, hvor kun Telia havde hurtig 4G-dækning, og TDC ikke kunne følge med. Det drejer sig blandt andet om hele metro-strækningen mellem Øresund station og lufthavnen, hvor toget ellers kører over jorden.

Med tog til Odense

Vi tog en bærbar under armen og hoppede på et IC3-tog fra København mod Odense. På vejen over og hjem igen målte vi hastigheden på nettet fra både Telia og TDC.

TDC's USB-modem var presset på turen. Vi svingede helt ned på det meget langsomme og gamle EDGE-netværk. Da vi først kom ud af Valby, var det slut med 4G, som vi først kunne fange igen, da vi var på banegården i Odense.

I Odense trak vi omkring 35 Mbit/s ned og 15 Mbit/s op på 4G, men på togturen svingede vores downloadhastighed omkring 1 Mbit/s eller lavere og op til 3,5 Mbit/s som bedste resultat.

Det var en væsentligt større fornøjelse at proppe Telia-modemmet i computeren. Med Telia havde vi nemlig 4G-forbindelse på stort set hele togturen.

I stationsbyerne på vejen målte vi som laveste resultat 13,6 Mbit/s ned i Slagelse, men på det meste af turen lå forbindelsen på omkring 20 Mbit/s ned og 13 Mbit/s op.

Kan 4G erstatte dit internet i hjemmet?

Uanset hvilken udbyder, du vælger, er 4G imponerende. Fremtiden tegner lyst, når mobilt bredbånd lammetæver de fleste danskeres bredbåndsløsninger.

Det ville være oplagt at erstatte dit internet derhjemme med 4G, som du så også kan tage med, når du er på farten.

Selvfølgelig kræver det, at du bor et sted med ordentlig 4G-dækning, der også virker fuldt ud indendørs.

Men der er dog ét problem med 4G-forbindelserne, og det er, at de er begrænset på dataforbrug.

Hos TDC får du 25 gigabyte, hvilket er ret meget, hvis du bare surfer rundt på nettet og ikke streamer musik og video i høj kvalitet eller downloader store filer ret ofte.

Med Telia har du mulighed for at vælge mellem 500 megabyte, 2 gigabyte, 10 gigabyte eller 30 gigabyte.

Hvilken løsning du skal vælge, afhænger naturligvis af, hvor meget du vil bruge 4G og til hvad. Det kommer naturligvis også an på, hvor mange I er i husstanden.

Telia sælger en mini router, hvor du stikker USB-modemmet i, hvorefter alle maskiner i huset kan dele forbindelsen over almindeligt trådløst Wi-Fi-netværk. Routeren koster 200 kroner ekstra, hvis du køber den sammen med USB-modemmet.

Et øjebliksbillede

Det er vigtigt at pointere, at resultaterne i denne test er et øjebliksbillede, netop da testen blev foretaget.

Hastighederne afhænger af, hvor mange andre der bruger 4G-nettet på samme tid som en selv. Derfor kan nettet blive langsommere, efterhånden som flere vil få adgang til det.

Dog må det forventes, at selskaberne vil udbygge deres netværk, så det kompenserer for den øgede mængde kunder og vil nå ud til en større del af befolkningen, som i dag bor uden for 4G-dækningsområdet.

Her er dommen: Danmarks bedste 4G-net

Det er ikke svært at kåre en vinder. Telia har den bedste 4G-dækning, der er langt mere omfattende end TDC's. Samtidig er Telia billigere, og du har mulighed for at vælge en pakke, der passer til dig.

Hvis du bor et sted med god 4G-dækning, vil det nye mobile bredbånd sagtens kunne erstatte dit almindelige internet derhjemme, så længe du har et begrænset forbrug.

Pas dog på, hvis du streamer eller downloader film og musik.

Spiller du meget på nettet, kan forsinkelsen af datatrafikken være vigtig. Det kaldes også for ping-tid eller latency. For de fleste mennesker betyder det dog ikke ret meget.

Med Telias 4G målte vi for det meste ping-tider på mellem 15 og 25 millisekunder. Hos TDC var den lidt højere og oftest mellem 25 og 35 millisekunder.

Selv om Telia vinder på pris og 4G-dækning, har TDC nogle andre kvaliteter.

TDC giver dig blandt andet adgang til musiktjenesten Play, der lader dig lytte gratis til et udvalg af flere millioner sange.

Samtidig er du lidt bedre stillet med TDC, hvis du er helt ude fra 4G-nettets område og gerne vil have hurtig hastighed.

Det er nemlig muligt at gå på TDC Hotspots, der er en række Wi-Fi-punkter rundt omkring i landet.

Se video fra testen

Du kan se mere i denne video, fra da vi testede 4G i København:

[video splash=92703]0ac81324-e832-9636.mp4[/video]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere