Læs også: Brevet: KL-boss om 14 monopol-systemer fra KMD
Her er brevet: Fortrolig udveksling af KMD-priser
Der var lagt op til større forhandlinger med KMD i forbindelse med, at 80 procent af it-virksomhedendens monopol-systemer skal overgå til Udbetaling Danmark, der fra senere i år skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner.
Faktisk nåede KL's formand, Jan Trøjborg, og Kombits direktør, Hans Berthelsen, at sende brev ud til landets kommuner i april 2011, hvor dagsordenen direkte var mandat til at forhandle på vegne af kommunerne med KMD.
Af KL-formandens brev fremgår det, at hele 80 procent af KMD's monopol-systemer skal flyttes over i regi af de nye supercentre hos Udbetaling Danmark.
Desuden skriver han at KL vil "...anbefale alle kommuner at lade KOMBIT forestå den samlede forhandling med KMD på de berørte områder".
Kombit: Forhandlinger droppet
Tidligere har Kombit vurderet, at når KMD's monopol-systemer engang kommer i udbud, så vil værdien være 1,3 milliarder kroner.
Men på trods af også brevet fra Kombits direktør i april 2011, hvori han beder kommunerne underskrive en fortrolighedserklæring, så de kan udveksle KMD-data, kontrakter, med videre, med henblik på "kommunen overlader forhandlinger med KMD vedrørende håndtering af de kritiske løsninger i tilknytning til Udbetaling Danmark til Kombit", så endte det aldrig med reelle forhandlinger.
For ifølge Kombit droppede man forhandlingerne.
"Man fandt ud af, at det ville blive alt for kompliceret, da hver enkelt kommune juridisk set har en kontrakt med KMD," forklarer Kombits talsmand, Mikkel Tang Hedegaard, til Computerworld.
Læs også:
Brev fra KL: Derfor vil vi forhandle om KMD-systemer.
Kombit-plan: Disse KMD-priser skulle sammenlignes.
Sådan kunne man slippe uden om forhandlinger
I stedet for egentlige forhandlinger blev det ifølge Kombit "besluttet" at udarbejde et tillæg 1 til transitionsaftalen, der skulle tage hånd om den juridiske side af den nye brug af monopol-systemerne.
Tillægget betyder, at ATP lidt firkantet sagt bliver indlemmet som 99. kommune og dermed blandt andet er beskyttet på samme måde som de øvrige kommuner imod ublu prisstigninger fra KMD.
Ifølge Kombit er der ikke pillet ved hverken priser eller tidsperiode for transitionsaftalen.
De udsendte breve fra KL og Kombit har, ifølge Mikkel Tang Hedegaard, i øvrigt intet at gøre med den kulegravning af KMD's priser i perioden fra 2008 til 2012, som beskrives her.
Hos KL, hvis formand altså også i første omgang lagde op til større forhandlinger, er talelysten tilsyneladende ikke al for stor.
"Jeg vil blot tilføje at jeg synes vi har haft et godt samarbejde mellem KOMBIT, KL og ATP, hvilket har givet gode resultater indtil videre," lyder det fra Rasmus Edelberg fra KL i en mail til Computerworld.
Endelig lader det til, at der også er tilfredshed hos KMD med, at transitionsaftalen kører videre.
KMD er tilfredse
Hos KMD forklarer underdirektør Anders Henneberg, der står i spidsen for projektet i KMD, at en række af de it-løsninger, som Udbetaling Danmark skal bruge, allerede var omfattet af Transitionsaftalen inden Udbetaling Danmark blev etableret.
"Kombit og KL har ønsket at denne ordning skulle fortsætte, hvilket vi også anser for naturligt," udtaler han.
"I KMD er vi tilfredse med aftalen, som regulerer og skaber klarhed over en række vilkår som priser, produktkvalitet, med videre," forklarer underdirektøren.