Artikel top billede

Secunias 42-årige CEO Thomas Zeihlund bor i Hillerød sammen med Karina og hendes børn Caroline på 18 år og Julie på 15 år. Sammen har de Esther på fire år.

IT-PROFIL: Jeg lærte meget af Preben Damgaard

It-Profil: Et attraktivt iværksættermiljø vil give flere muligheder for softwareudviklere, siger Secunia-direktør Thomas Zeihlund.

Hvad holder du mest og mindst af ved it-branchen?

Der er en enorm dynamik med nye konkurrenter og nye behov. Det er sjovt, motiverende og giver god energi. Samtidig kræver det, at man hele tiden er på tæerne og opererer med en høj agilitet. Det er et miljø, der motiverer mig meget, og netop behovet for agilitet har jeg selv forsøgt at imødekomme i Secunias organisationsstruktur og way of work. Men den enorme dynamik i IT-branchen er også en af de helt store udfordringer, da det går meget stærkt. Det risikerer nemt at gå ud over kvaliteten, og det kan give branchen ry for at sende ufærdige produkter på markedet, hvilket - i parentes bemærket - selvfølgelig indirekte er med til at skabe et behov for produkter som Secunias inden for scanning og patching.

Hvad er du mest stolt af i din karriere?

Allerede i mine teenageår betragtede jeg min fars måde at udøve ledelse på i sit smedefirma i Næstved, og det gav mig en stor, oprigtig interesse for ledelse og motivation. Det er især evnen til at spotte talenter, få dem frem i lyset og skabe positiv energi i ledergruppen omkring mig, der interesserer mig. Jeg kalder det autentisk ledelse. Rent fagligt er jeg også stolt af at have haft en central rolle i processen omkring Microsofts køb af Navision tilbage i 2002.

Og hvad er du mindst stolt af?

Jeg har en god kombination af dårlig hukommelse og manglende evne til at fokusere på det negative. Det gør, at jeg ikke som sådan har noget at skamme mig over. Men jeg ærgrer mig da over, at min karriere indeholder et par job af kortere varighed, primært grundet mine høje ambitioner og utålmodighed.

Hvilken person i it-branchen har betydet mest for dig?

I min tid i Navision arbejdede jeg tæt sammen med Preben Damgaard og Jesper Balser. De to udgjorde på fantastisk vis et makkerpar, som arbejdede rigtig godt sammen, og som hver især har unikke kompetencer inden for henholdsvis operationel ledelse/eksekvering og strategi. Det var en sjov tid med nogle personligheder, som lærte mig utrolig meget.

Hvor ville du være i dag, hvis du kunne gå tilbage i tiden og selv udforme din karriere?

At gå tilbage og genskabe min karriere ville bringe mig til nøjagtigt samme sted. Jeg har altid søgt mod et job - virksomhed såvel som fagligt indhold - som jeg på det pågældende tidspunkt vurderede, det ville være sjovt at prøve, så en genopfindelse af min karriere ville stadig tage udgangspunkt i, hvad der er sjovt - og så ville jeg ende samme sted. Og der er ingen tvivl om, at jeg føler, at jeg med jobbet som CEO i Secunia er havnet på den rigtige hylde, da jobbet på fortræffelig vis kombinerer strategi, eksekvering og ledelse.

Hvad laver du om ti år?

Om ti år har jeg også et spændende job, som er sjovt. Sådan har jeg altid haft det. Mine resultater, personlighed og fokus har bragt mig langt. Et godt gæt vil være, at jeg har en tilsvarende stilling med strategi, eksekvering, kommunikation og ledelse - dog i en større virksomhed. Og med en årlig vækst på omkring 50 procent vil Secunia jo bestemt kvalificere sig hertil.

Hvilket job - udover dit nuværende - ville du have, hvis du var økonomisk uafhængig og kunne vælge frit?

Da jeg i 2010 gik ledig et halvt års tid, brugte jeg en del kræfter på velgørende arbejde - ikke med raslebøssen, men ved at tilbyde mine kompetencer på ledelsesniveau. Det gav mig nogle gode opgaver i forhold til Kræftens Bekæmpelse og Børnefonden, hvor jeg på anden vis oplevede at gøre en forskel i et meget taknemmeligt miljø. Jeg vil allerede nu meget gerne bruge mere tid på bestyrelsesarbejde i velgørende organisationer, men var jeg økonomisk uafhængig, ville jeg være der på fuld tid og hjælpe dem med i større grad at få en kommerciel tilgang og fokus på effektivisering.

Hvad er den største trussel mod din del af branchen?

Der er trusler i alle dele af it-branchen. At påstå andet ville være arrogant. I Secunia opererer vi i et relativt nyt marked for sårbarheder, hvor vi har skabt en god, global position via et fantastisk produkt. I en verden, der bliver stadig mere kompleks, med et stigende antal software leverandører og stadig flere platforme og devices, vil verden opleve et stigende omfang af sårbarheder og dermed en vækst i Secunias marked. Software-branchens inerti gør, at antallet af sårbarheder ikke bliver nedbragt. Den største trussel inden for sårbarheder er således ikke umiddelbart Secunias i direkte forstand, men snarere, at brugerne stadig undervurderer risikoen ved sårbarheder; ligesom der synes at være en tendens til at tro, at sårbarheder er for eksperter og "ikke vil ske for mig". Men sådan er verden ikke i dag; Det sker for dig! Det er blot et spørgsmål om omfang og timing.

Hvad ville du gøre, hvis du var Danmarks it-minister?

Ii-minister bliver jeg aldrig, men kunne jeg påvirke politikerne med ansvar for it, så ville jeg gøre noget for at højne interessen for it-sikkerhed, samt at øge uddannelsen inden for it. Herunder ville jeg ikke blot sikre en bred it-uddannelse, for det kan alle gøre, men snarere fokusere på enkelte segmenter, hvor Danmark kunne indtage en stærk position. Derudover er software et område, hvor der er mange muligheder for iværksættere, og det vil altid være nødvendigt at skabe et attraktivt miljø for iværksættere.

Hvordan takler du arbejdspres?

Da jeg altid har haft job, som jeg synes var spændende, har mit arbejdspres ikke føltes negativt, men jeg har i stedet brugt mit arbejdspres positivt til at give mig energi. Jeg er dog meget bevidst om, hvornår jeg arbejder, og hvornår jeg kobler af. Derfor synkroniserer jeg ikke e-mails på min telefon, da jeg ikke vil være på job hele tiden. Så ved familien også, hvornår de kan regne med min opmærksomhed. Endelig bruger jeg mange kræfter på at sætte det rigtige hold omkring mig, give dem retningen, og ansvaret, samt uddelegere til dem, så vi deler arbejdspresset og -glæden.

Hvordan kobler du af?

Jeg kobler primært af sammen med familien og sætter i særdeleshed pris på mine frikvarterer med vores datter, hvor vi laver en masse sjove far-datter ting, lige fra Zoo, til svømning og andre ting, som kun vi har sammen. Og ellers er løbeskoene en god lejlighed for at holde formen ved lige, få blæst hovedet igennem og nyde den friske natur - og som optakt til et til to årlige maratonløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere