Artikel top billede

IBM's chef for Europa og Afrika, Uffe Sørensen, ser en fremtid, hvor Lotus Notes kommer til at spille andenviolin. Foto: Mads Elkær.

IBM-chef: Derfor siver Lotus Notes-brugerne væk

Der er store forandringer under opsejling i IBM's Lotus-familie: Kunderne siver væk fra flagskibet Notes.

Læs også:

Her er IBM's tre storsatsninger på Lotusphere

IBM: Sådan kan du spille dig til mere arbejdsglæde

Et af de helt varme emner på IBM-konferencen Lotusphere er fremtiden for flagskibsproduktet Lotus Notes. 

Big Blues europæiske Lotus-direktør, danske Uffe Sørensen, fortæller til Computerworld, at it-giganten allerede nu kan mærke, at kunderne lige så stille begynder at fordampe fra Lotus Notes. Han regner da også med, at der inden for fem til 10 år vil være markant færre Notes-kunder. 

"Vi vil stadig levere de samme services med mail og kalender, men det sker bare på andre platforme som eksempelvis mobiltelefoner og i browsere," forklarer Uffe Sørensen og fastslår, at antallet af IBM-kunder dermed ikke vil falde.

Måske tværtimod. Han fremhæver i hvert fald, at når IBM's mailkunder findes på andre platforme og i lettere versioner som en i browserbaseret mailklient, så gør det også kundernes desktop-administration billgere at håndtere.

"E-mail kører på vores Domino-servere, og jeg tror bare, at antallet af folk med brug for det rige Notes-miljø vil være formindsket. Jeg ville dog aldrig selv skrive en kompleks e-mail på min mobiltelefon, og der vil selvfølgelig stadig være kunder, der foretrækker Notes-klienten frem for andre platforme," lyder det fra Uffe Sørensen. 

Dræber ikke Notes-klienten

Dermed bakker han op omkring Lotus-boss Alistair Rennies udsagn om, at IBM fortsat vil pumpe investeringsmidler i Lotus Notes, men det er på andre platforme, at selskabet for alvor hejser sejlene. 

"Vi dræber ikke Notes-klienten, men vi leverer bare de samme services på andre klienter, selv om de helt store forandringer nok ikke sker lige nu og her," siger Uffe Sørensen. 

Han fremhæver i denne sammenhæng IBM's udvikling af et 50 megabyte browser-plugin, der giver kunder med Notes-licens mulighed for at bruge Firefox- og Internet Explorer-browsere som en letvægter-version af Lotus Notes med fortsat adgang til applikationer som Team Rooms, Discussion Database og Domino Workflow.

"Lotus Notes-klienten bliver næppe den dominerende platform ude i fremtiden. I dag kalder vi vores mail-kunder for Notes-kunder, også selv om flere og flere ikke bruger Notes-klienten længere," siger den danske Lotus-chef for de europæiske markeder til Computerworld. 

Skal kæmpe med brugervenlighed

I takt med, at IBM-kunderne ryger ud på mobiltelefoner og i browsere ved hjælp af blandt andet Xpages-teknologien, erkender Uffe Sørensen også, at IBM har en ordentlig usability-opgave foran sig. 

"Brugen skal være mere baseret på at trække og slippe elementer, for vi skal ikke lære folk en masse paradigmer, som de skal tilpasse deres brug til." 

"Vi eksperimenterer med ikoner og brugervejledninger, men vi har stadig et stort stykke arbejde foran os," erkender Uffe Sørensen.

Lotusphere forsvinder måske

Den nordiske chef for IBM's collaboration og solutions-løsninger herunder Lotus-produkterne, Morten Olesen, forklarer, at nogle danske partnere og kunder har udtrykt frustration på dette års Lotusphere.

Det skyldes, at nu også kigger mod en platformsstrategi med flere teknologiplatforme frem for den traditionelle client/server-strategi med Notes bundet op til Domino-servere. 

Især fordi it-gigantens fokus med social software er baseret på en Websphere-platform. 

"Kunderne kigger på, at alt det sociale bliver bygget på Webspere, og så kan en Domino-administrator måske godt gå hen og blive lidt frustreret, fordi vedkommende har brugt mange år på at lære nogle ting, som nu skal overføres på en helt anden platform," siger Morten Olesen. 

Rebranding af Lotus 

Han nævner samtidig, at IBM er godt i gang med en brand-konsolidering, som offentligheden fik det første indblik i for få dage siden, da IBM punkterede det få år gamle cloud-navn Lotus Live til fordel for det overordnede IBM Smartcloud-brand.

Denne rebranding-proces kan få store konsekvenser for navngivningen af en masse kendte Lotus-produkter. 

"Jeg kan se, der er en opblødning af Lotus-brandet. Der går faktisk rygter om, at Lotusphere skal hedde noget andet til næste år," siger Morten Olesen uden dog at ville kommentere på, hvem der har banket den slags rygter ud i vandrørene. 

Dermed ser det ud til, at den 19. Lotusphere i 2012 også kan blive den sidste.

Læs også:

Her er IBM's tre storsatsninger på Lotusphere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere