Interview: Det er hundesvært at få penge til at etablere en it-virksomhed.
Bank- og finanskrise har betydet, at udlånspolitikken i de finansielle virksomheder er blevet strammet alvorligt op, og det hæmmer it-iværksætternes arbejdsmuligheder.
"Det er overordentlig vanskeligt at skaffe risikovillig kapital," lyder vurderingen fra Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen.
Han vurderer pengemangel som det altoverskyggende problem for danske iværksættere.
"Hvis man skal pege på én barriere for at starte it-virksomhed i Danmark, så må det være adgangen til risikovillig kapital," siger han.
Bankerne står overfor nogle hårde krav til deres kernekapital, og det har medført, at de nu er yderst restriktive med udlån, vurderer Morten Bangsgaard.
"En it-iværksætter har typisk ikke noget varelager eller lignende, som en udlåner kan tage pant i og det, i samspil med en international økonomisk forsigtighed, har gjort det meget svært at skaffe penge."
Han peger også på, at iværksætterskatten er en anden stor økonomisk stopklods.
"Iværksætterskatten forringer vilkårene for at skaffe penge yderligere. Den seneste skattereform har stillet en række forhindringer i vejen for at starte egen virksomhed."
Danske it-iværksættere klarer sig ellers markant bedre end andre iværksættere i Danmark. Burde det ikke være nemmere at låne penge, hvis man er it-iværksætter?
"Det er rigtigt, at it-iværksættere klarer sig bedre, men det, som statistikken ikke viser, er, hvor mange personer, der ellers ville have startet egen virksomhed, hvis vilkårene var bedre."
"Min bekymring er, at de manglende penge vil betyde, at kurven, som viser, hvordan det går for it-iværksættere, vil flade yderligere ud eller knække helt."
Men it-iværksættere klarer sig vel udmærket, sammenlignet med andre iværksættere?
"Det kræver en kolossal tro på det projekt, man går i gang med, og den tro har it-iværksættere. Så jo du har ret i, at it-iværksættere måske har det nemmere end andre iværksættere, men det er stadig utrolig vanskeligt at komme i gang, og det er et meget vigtigt signal at sende til politikerne," siger Morten Bangsgaard.
Læs også: Sådan ser en typisk dansk it-iværksætter ud
Hvordan gør man det nemmere og mere attraktivt at blive it-iværksætter i Danmark?
"Først og fremmest skal man sikre, at det bliver muligt at låne penge og få en tro på, at det at starte egen virksomhed gavner den store bundlinje."
"Politikerne skal desuden gøre det attraktivt med gulerods-ordninger, som gør det nemmere at komme i gang. Man kunne starte med at fjerne iværksætterskatten, så vi for alvor kan få gang i væksten igen," vurderer Morten Bangsgaard.
Hovedstadsområdet er den store drivkraft på dette område, men kan man gøre noget for at få yderområderne med?
"Det er ikke så overraskende, at en stor del af erhvervslivet befinder sig omkring de store byer, men det må i princippet ikke være mere besværligt at være iværksætter i et yderområde end i København."
Mangler vi en vindermentalitet i Danmark, der kan drive iværksættere i gang?
"Det ved jeg ikke, men vi skal glæde os over, at der bliver flere og flere, som vil starte egen virksomhed, og it-branchen er en af de stærke vækst-drivere," vurderer Morten Bangsgaard.
Læs mere:
Derfor bliver flere og flere danskere it-iværksættere.
Derfor kan it-iværksætteri afgøre Danmarks fremtid.