Læs mere:
ABBA og gratis kode er nøglen til succes
Ikast-Brande har som den første kommune i Danmark valgt den danske open source-løsningen Umbraco som teknisk platform til kommunens nye webportal.
Og det er lidt af et kommunalt gennembrud for Umbraco, der længe har haft en ambition om at få en fod indenfor i det offentlige.
"Vi forventer, at det her bliver gennembruddet for Umbraco og kommuner, og at vi vil se en egentlig kommune-optimeret Umbraco-distribution i 2012," fortæller Niels Hartvig, der har grundlagt Umbraco CMS (Content Management System).
Den historie kan du læse her.
Ikast-Brande skal nu, i samarbejde med en teknisk leverandør og et designhus, skabe rammerne for en CMS-løsning, der langt hen ad vejen kan genbruges i andre kommuner.
Umbraco er bygget på Microsofts .NET, men koden frigives under den åbne MIT-licens.
MIT-licensen er oprindeligt udsprunget fra Massachusetts Institute of Technology, og den giver ret til at afvikle, studere, ændre og videredistribuere kode, der er udgivet under licensen
"Kommunerne er naturligvis forskellige, men vi har en lang række fællesopgaver i forhold til borgere, virksomheder og andre interessenter. Derfor kan vores kollegaer forhåbentlig få glæde af vores arbejde i fremtiden," siger Mikael Havtorn, der er webmaster i kommunen.
Er det dansk?
Valget af Umbraco i Ikast-Brande er sket gennem en udbudsrunde, hvor feltet til sidst blev snævret ind til to løsninger. En med åben kildekode og en med lukket.
"De var begge gode bud, der opfyldte vores behov og økonomiske ramme," fortæller Mikael Havtorn.
"Vi ser det dog som en fordel, at systemet er open source og programmeret i et sprog, som vi har kendskab til i organisationen. Det betyder, at vi selv kan udvikle på den løsning, som vi også selv hoster, fremover."
Har det haft betydning, at det er et danskudviklet system?
"Er det dansk? Det var jeg slet ikke klar over," lyder det overrasket fra Ikast-Brandes webmaster.
Læs mere:
ABBA og gratis kode er nøglen til succes
b]Børnehaveleder og webmaster
Der er flere udfordringer i den midtjyske kommune, som skal håndteres, nu hvor valget er truffet, og det egentlige arbejde bliver skudt i gang.
Der ligger blandt andet 5.000 sider, der skal migreres fra det gamle system SiteBuilde, der ikke længere udvikles på, til det nye CMS.
På den tekniske side skal man ligeledes bygge bro til kommunens selvbetjeningsløsninger, der leveres af KMD.
En manøvre, som kommunen har fået en ekstern leverandør til at få på plads.
Ansigtsløft til organisationen
Men også organisationen skal have en ansigtsløftning i forbindelse med det nye it-system.
Der er i øjeblikket flere end 80 forskellige webredaktører, der løbende vedligeholder og udvikler kommunens hovedside og de godt 50 selvstændige subsites.
Da webredaktørerne arbejder på mange forskellige adresser og på forskellige faglige niveauer, stilles der krav om brugervenlighed.
"Det er jo ikke en børnehaveleders primære jobbeskrivelse at være webmaster, men det giver god mening for forældre til børnene, at de kan blive orienteret via en opdateret webside eller eksempelvis kan tilmelde poderne til en tur ud af huset," forklarer Mikael Havtorn.
Flere kommuner er måske på vej
Det er endnu en kommune, som har vist interesse for Umbracos CMS-model.
Den nordsjællandske kommune Egedal, arbejder således også med planer om en løsning som i Ikast-Brande.
Der er dog ikke noget formelt samarbejde mellem de to kommuner endnu.
"Jeg har hørt, at Egedal også arbejder med Umbraco, og jeg tager kontakt til kommunen, så vi eventuelt kan få glæde af hinandens erfaringer," fortæller Mikael Havtorn.
Ikast-Brande kommunen forventer at tage det nye system i drift medio 2012.
Virksomheder som ketchup-fabrikanten Heinz, bilfabrikanten Peugot og medicinalfirmaet Nycomed er andre eksempler på firmaer, der bruger det danskudviklede CMS.
Læs mere:
ABBA og gratis kode er nøglen til succes