Artikel top billede

Jakob Willer er direktør for Telekommunikationsindustrien. Foto: Torben Klint

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat

"Absurd." Sådan siger teleboss om Skats krav om at få udleveret følsosmme teleoplysninger, der normalt kræver dommerkendelse.

Læs også:

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat kræver dine teledata uden retskendelse

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

"Jeg er overrasket."
 
Sådan siger direktør i telebranchens interesseorganisation Tele-kommunikationsindustrien, Jakob Willer, efter at Computerworld har afsløret at Skat i flere breve har krævet følsomme teleoplysninger om konkrete borgere udleveret fra teleselskaber uden brug af en dommerkendelse.
 
"Her har man en skattemyndighed, som anmoder nogle teleselskaber om at udlevere noget enormt omfattende materiale med oplysninger om enkeltpersoners kommunikation med andre mennesker. Det er jeg faktisk temmelig overrasket over," siger Jakob Willer.  

Ifølge Skat skal teleloplysningerne bruges til at af- eller bekræfte, om konkrete borgere har betalt det rigtige beløb i Skat. 

Du kan læse mere om myndighedens begrundelse for at indhente oplysningerne her.
  
For detaljeret
Jakob Willer anerkender, at teleselskaberne ifølge skattekontrolloven er pålagt at udlevere oplysninger om, hvem de har handlet med, og om hvor meget kunderne er blevet faktureret for.
 
"Men jeg kan slet ikke se, at det er omfattet, at man skal udlevere specifikke oplysninger om, hvem der er ringet til på bestemte tidspunkter. Jeg kan ikke umiddelbart se, at der skulle være hjemmel til at udlevere så omfattende materiale i denne lovbestemmelse," siger Jakob Willer.
 
Han fortæller, at han ikke har overblik over, hvor mange teleselskaber, der har modtaget breve fra Skat med krav om udlevering af de følsomme telefonoplysninger, men at der er tale om flere selskaber.   
 
"Det er da absurd, hvis Skat skulle kunne få udleveret den type oplysninger til ligningssager som politiet i andre sager skal have en retskendelse til at få udleveret."
 
Nægt at udlevere
Derfor har direktøren nu udsendt et brev til alle medlemmerne af branchen, hvor han opfordrer medlemmerne til at lade være med at udlevere de teleoplysninger oplysninger, som Skat kræver, uden at se en dommerkendelse.
 
Samtidig har han aftalt et møde med Skat om problemstillingen, fortæller han til Computerworld.
 
"Det lyder som om, at der er behov for at aftale nærmere retningslinjer med Skat, så vi er enige om, hvilke typer oplysninger, der kan og skal udleveres fra selskaberne side," siger han.

Læs også:

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere