Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.
"Jeg mener, at det er helt i orden. Men det er et paradoks."
Sådan lyder konklusionen fra professor i Skatteret ved Århus Universitet, Jan Pedersen, om Skats krav til et teleselskab om at få udleveret detaljerede oplysninger om, hvem konkrete kunder har snakket og sms'et med uden at indgive en dommerkendelse.
"Generelt er it-teknologi jo virkelig en gave for skattemyndighederne i forbindelse med indhentning af skatteoplysninger til kontrol af, om nu folk husker at få det hele med," siger Jan Pedersen.
Han fortæller, at den såkaldte Skattekontrollovs paragraf 8d giver en række pligter for eksempelvis virksomheder om at stille oplysninger til rådighed for Skat i forbindelse med undersøgelser af, om borgere eller virksomheder har betalt det rigtige beløb i skat.
"Skat kan indhente disse oplysninger, hvis det er led i en skattesag. Men hvis det er som led i en skattestraffesag, hvor bøde eller fængsel kan komme på tale, så er vi ovre i retsplejeloven. Og i sådanne straffesager, der er der krav om, at oplysninger indhentes på grundlag af dommerkendelser," siger Jan Pedersen.
Oplysninger interessante for Skat
Et klassisk eksempel er ifølge professoren, at Skat kan afkræve papkasseleverandør oplysninger om, hvor mange papkasser til pizzabrug, firmaet har leveret til et bestemt pizzeria.
Og stemmer antallet ikke med pizzeriaejerens regnskab over antallet af solgte pizzaer, så har pizzeria-ejeren et problem.
På samme måde kan oplysninger fra teleselskaberne om en kundes telefonsamtaler have interesse for Skat, fortæller professoren.
Han gætter på, at sagerne har sammenhæng med kontrolaktioner, hvor Skat er i færd med at kontrollere en række borgere, som siger, at de bor i udlandet og derfor ikke betaler skat til Danmark.
"Det kan jo så være interessant, hvis man kan spore samtalerne og se, hvordan en telefon er brugt. Og hvis man kan se, at personen har opholdt sig i Danmark i en bestemt periode, så kan man jo stille spørgsmålstegn ved, om den pågældende person ikke bor i Danmark alligevel," siger Jan Pedersen.
Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.
Skal du kræve dommerkendelse eller ej?
Læs også: Skat kræver dine teledata uden retskendelse.
Han mener som udgangspunkt ikke, at der er noget problem i Skats fremgangsmåde med at kræve oplysningerne udleveret hos teleselskabet.
"Overholder Skat lovgivningen? Ja, det gør man," siger Jan Pedersen.
"Det er helt åbenbart, at teleselskaberne er forpligtede til at afgive de her oplysninger. Det kan så være, at teleselskaberne må kræve en dommerkendelse," siger han.
Det er nemlig lidt af en gråzone, om Skat skal bruge en dommerkendelse til at få oplysningerne udleveret, forklarer han.
Kryptisk paragraf
Ifølge Jan Pedersen giver en kryptisk paragraf i den såkaldte retssikkerhedslov nemlig et juridisk problem på området.
"Her står, at disse kontrolforanstaltninger forudsætter, at det sker som led i Skats almindelige arbejde, mens et grundlag for mistanke om noget strafbart betyder, at Skat nu skal have en dommerkendelse," siger professoren.
Dermed skal en domstol altså ifølge Jan Pedersen kun have sagen forelagt, hvis Skat vil have teleoplysningerne fra en person, der er mistænkt for skattesnyd.
"Det er et paradoks. Det vil sådan set sige, at de personer, som er forbrydere, har en højere retssikkerhed. Men det er altså sådan, systemet er," siger han.