Udlevering af bærbare pc'er, tablets og andet computerudstyr har længe været en trend på skoler i Danmark og i vores nabolande.
Nu går den svenske Fröslundaskolen i Eskilstuna, godt 100 kilometer vest for Stockholm, i mod den udvikling med en alternativ og spritny remote desktop-løsning bygget på Microsoft Multipoint Server.
Sådan virker det
Konceptet går ud på, at Multipoint Server kører på en almindelig computer eller lille server i hvert klasselokale.
Computeren/den lille server er skolelærerens arbejdscomputer, som hver elev kobler sig på med en skærm og et tastatur, således at læreren kan overvåge alle tilkoblede elev-skærme.
Det betyder samtidig, at læreren fra sin egen computer/server kan holde øje med elevernes arbejde eller overtage kontrollen over elevens skærm og sågar låse alle elevernes tynde klienter/skærme, hvis læreren ønsker elevernes opmærksomhed.
Det skriver Computerworlds svenske søstermagasin, Computersweden.
Giver økonomisk mening
Fröslundaskolen i Eskilstuna er den første skandinaviske skole, der afprøver Multipoint Server fra Microsoft, efter en pigeskole i Rwanda var den første i verden, der fik ordningen installeret i februar 2011.
Og løsningen giver ifølge skolelederen på Fröslundaskolen ganske god økonomisk mening.
"Eskilstuna Kommune har ikke de økonomiske midler til at hoppe med på konceptet om at uddele computere til alle elever. En anden faktor ved dette projekt er, at vi ikke er sikre på effekten ved blot at lange en computer ud til eleverne," forklarer Tony Lööw, skolechef i Eskilstuna Kommune ifølge Computersweden.
Han vurderer, at hver arbejdsplads med denne form for remote desktop-løsning koster under 2.400 kroner, hvilket er en del under prisen for at købe bærbare eller stationære computere til alle elever.
Til sammenligning koster iPads til alle 2580 elever lærere i den danske Odder Kommune eksempelvis godt 3.000 kroner - inklusiv kurser for lærerne.
Den svenske skolechef fremhæver overfor Computersweden, at oveni besparelser på selve arbejdsstationerne, så sparer Eskilstuna Kommune over halvdelen af driftsomkostningerne ved at køre med selvstændige enheder til eleverne.
Pædagogikken i højsædet
Forsøget med denne form for undervisnings-it drejer sig dog langt fra kun om kronor och ören.
"Den pædagogiske side er den mest spændende. For med Multipoint-løsningen kan lærerne se, hvad eleverne arbejder med og give feedback, hvilket er noget nær den optimale situation i undervisningen," forklarer Tony Lööw til Computersweden.
Indtil videre kører remote desktop-løsningen kun i ét enkelt klasselokale på Fröslundaskolen, men det er planen at installere det alle undervisningslokaler.
Hvis det bliver en succes vil Eskilstuna Kommune rulle maskineriet ud på samtlige kommuneskoler - i første omgang op til og med sjette klassetrin.
Dermed vil skoleeleverne i den svenske kommune få mulighed for at tilgå samtlige programmer på deres lærer-server, som distribuerer programmerne via flerbrugerlicenser.