Artikel top billede

Foto: Jørgen True.

Så er der krig: TDC vil sælge fiber til danskerne

For første gang nogensinde vil TDC tilbyde fiber-produkter til danske hjem. Se her, hvor produkterne bliver solgt.

Om cirka 10 dage tilbyder TDC et fiberprodukt. Dermed går TDC for første gang nogensinde på markedet med et fiberprodukt.
 
Det bliver indbyggerne i Nordsjælland, der bliver de første, som får mulighed for at købe produktet, der formentlig kommer til at hedde TDC HomeTrio Fiber.
 
Teleselskabet vil levere det via det fibernet, som TDC købte af Dong for to år siden.

Siden købet har TDC arbejdet på at køre nettet sammen med sin egen infrastruktur, og i længere tid har virksomheden arbejdet på at stykke et fiberprodukt sammen.
 
"Det er et spørgsmål om at bygge produktet op og sikre sig rettigheder, og der er vi så ved at være klar," siger vicedirektør René Brøchner fra TDC Privat.
 
Minder om kobber-produktet
Navnet læner sig ad det HomeTrio-produkt, som TDC allerede har i dag på kobbernettet ­- det vil sige via telefonstikket. Kun hastigheden er forskellig på kobber- og fiberproduktet.
 
"I store træk kommer de ikke til at adskille sig. Vi ønsker i bund og grund at tilbyde kunderne vores produkter på fiber de steder, hvor de ikke kan få det ønskede produkt på kobber. Det kan være de steder, hvor vi ikke har rullet en infrastruktur ud, så de kan få nok tv-strømme," forklarer René Brøchner.
 
Et HomeTrio-produkt indebærer udover bredbånd også tv og telefoni, og hvor hastigheden på kobber hedder op til 20/2, vil den på fiber være 50/10. Det vil sige, at kunden downloader med 50 megabit per sekund og sender med 10 megabit.
 
Dermed har TDC valgt at undlade at lancere et fiberprodukt med symmetriske hastigheder, hvor hastigheden for at sende og modtage er ens.
 
"Vi har som udgangspunkt ønsket at lave produkter, der lægger sig meget op af dem, vi har på kobber i dag. Det skal være adfærden og behovet, der skal være udslagsgivende for, hvornår man vælger det ene frem for det andet," siger han.
 
Danmarks største leverandør af fiberprodukter, Waoo, har i sin markedsføring slået hårdt på, at hastighed skal være symmetrisk.
 
"Vi kommer til at lancere en 50/50 lidt senere i 2012, fordi vi godt ved, at der vil være nogle få kunder, som efterspørger det. Men med 50/10 er vi dækket rigtig godt ind til de flestes behov," siger René Brøchner.
 
TDC HomeTrio Fiber kommer til at koste 599 kroner, og vil derfor fra årsskiftet være 80 kroner dyrere end HomeTrio-produktet på kobber. Der er 39 tv-kanaler inkluderet
 
Til sammenligning koster 50 tv-kanaler, telefoni og en 40/40 megabit-bredbåndslinjelinje 578 kroner per måned hos Waoo.

Næste skridt: Resten af Danmark

Prisen for at blive fiberkunde er dog højere end på kobber.
 
Er der husstanden tilsluttet et fiberkabel, er prisen 999 kroner i oprettelse.
 
Er der derimod op til 30 meter til det nærmeste fiberkabel, koster det 4.999 kroner at blive kunde. Og afstanden er ikke helt tilfældig.
 
Op til 30 meter er nemlig den grænse, som IT- og Telestyrelsen har besluttet at forpligte TDC til at tilslutte en kunde, hvis kunden beder om det.
 
"Vi har valgt at lægge os op ad den grænse for at holde det simpelt. Fra fiberen i vejen til det punkt, hvor vi skal afslutte det på husmuren, inkluderer tilslutningsprisen op til 30 meter," forklarer René Brøchner.
 
Potentielle kunder med længere afstand til fiberkablet kan dog måske også blive koblet på.
 
"Vi tilbyder det ikke kun til kunder, der ligger inden for 30 meter, men det er det, som er inkluderet i vores pris," siger TDC-vicedirektøren.
 
Nye bygninger står forrest
Det bliver udelukkende indbyggerne i Nordsjælland, der får adgang til fiberen i den første etape.
 
"Vi kommer til at rulle det her stille og roligt ud på denne her side af nytår for at få de første erfaringer med det hele. Det er en mere omstændelig bestillingsproces, end vi er vant til på kobber," siger han.
 
Efterfølgende hedder det næste skridt resten af Danmark.
 
"Det kommer an på kundernes placering i forhold til vores infrastruktur. Vi går ikke ud i et geografisk områder og meddeler; 'nu er vi her'. Vi er sådan set i hele Danmark i næste skridt, men det bliver baseret på, hvor man bor i forhold til vores infrastruktur. Altså om det kan svare sig for kunderne og os," siger René Brøchner.
 
Når anden etape træder i kraft, er det primært folk i nye bygninger, der får adgang til fiber. TDC har de sidste seks år lagt fiberkabler ind i nybyggerier.

Allerede i dag har TDC via datterselskabet FastTV et fiberprodukt i Nordsjælland. Her koster 59 tv-kanaler, telefoni og 50/10-bredbånd 799 kroner per måned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere