Test: Få bedre trådløst netværk med smart boks
Anmeldelse: Linksys RE1000 er intet mindre end en digital vidunderløsning for dem, der slås med svagt eller helt manglende Wi-Fi-signal i huset eller lejligheden.
Klask den i stikkontakten og forlæng rækkevidden på dit nuværende trådløse netværk. Så simpelt lød det, da Linksys lancerede sin lille boks RE1000, der er en såkaldt Wireless-N Range Extender.
Men hvordan fungerer den i virkeligheden? Vi var skeptiske og lod det komme an på en prøve.
Derfor inviterede vi Linksys RE1000 indenfor og bemærkede straks, at boksen var en yderst venlig og beskeden gæst.
En af den slags gæster, du ikke straks har lyst til at kyle ud i efterårsregnen sammen med en møgspand fyldt med bandeord.
Især opsætningen af Linksys RE1000 var så simpel og nem, at selv stærkt it-forskrækkede mennesker vil kunne være med.
Det kræver blot, at du sætter boksen i en stikkontakt i nærheden af din nuværende trådløse router.
Herefter finder du din bærbare computer frem og afvikler den medfølgende software. Hvis du ikke har dvd-drev i din pc, kan du blot downloade programmet fra Linksys' hjemmeside.
Opsætningen består primært af at klikke på "ok" og på et tidspunkt indtaste koden til dit nuværende trådløse netværk.
Det er virkelig, virkelig nemt, og boksen virker naturligvis, selv om du ikke har en Linksys-router, men et helt andet mærke.
Når opsætningen er på plads, kan du flytte Linksys RE1000 til en hvilken som helst stikkontakt i huset, og det vil naturligvis være smart at placere den der, hvor der i dag er svagt signal.
Liv i den døde zone
Vi testede boksen i to forskellige huse med to etager, og hver gang leverede den varen.
I det første hus stod routeren på første sal, men i et af rummene nedenunder - længst væk fra routeren - kunne signalet ikke nå.
Med Linksys RE1000 lykkedes det dog hurtigt at få Wi-Fi-dækning i den døde zone.
I det andet hus var routeren ligeledes placeret på første sal, men der var ikke dækning på terrassen.
Ved at placere Linksys RE1000 i stuen blev rækkevidden forsøget med cirka 10 meter, så det nu var muligt at gå udenfor med sin mobil eller tablet-pc uden at miste forbindelsen til det trådløse netværk.
Vi testede downloadhastigheden med Bredbåndsmåleren fra IT- og Telestyrelsen, og den afslørede, at mens vi havde cirka 14 mbit/s download, hvis vi stod ved siden af routeren på første sal, så faldt hastigheden til cirka 9 mbit/s i stuen.
Ved at smide Linksys RE1000 i en stikkontakt i stuen gik downloadhastigheden op til 11 mbit/s, mens vi i den tidligere døde zone på terrassen nu downloadede med omkring 3-5 mbit/s.
Hastigheden afhang især af, hvor langt vi gik væk, og hvilken vej vi vendte den bærbare computer.
Godt produkt til en attraktiv pris
Der er to måder at sætte Linksys RE1000 i aktion på. Du kan vælge løsningen, hvor den sidder direkte i stikkontakten.
Men du kan også vælge at bruge en forlængerledning, hvis du ikke bryder dig om at have boksen frit fremme, og der følger et kabel med.
Det er måske for meget at forlange, men vi kunne godt tænke os, at der fulgte en form for holder med, så boksen kunne monteres på en væg i stedet for at ligge på gulvet.
Løsningen, hvor den sidder i stikkontakten, fungerer dog fint, hvis du kan leve med et lysende Cisco-logo på fronten af Linksys RE1000.
Designet er minimalistisk, men du må selv vurdere, om den har høj nok WAF (Wife Acceptance Factor) til at blive inviteret ind i din stue.
Som en bonus er Linksys RE1000 udstyret med et Ethernet-stik. Det betyder, at du vil kunne få noget af din forbrugerelektronik online, selv om det kræver kablet netværk, og du ikke har lyst til at bore huller i væggen.
Det minder om en løsning som eksempelvis D-Links PowerLine.
Lavt strømforbrug
Da de fleste formentlig vil have Linksys RE1000 tændt døgnet rundt alle årets dage, er energiforbruget vigtigt.
Her skuffer boksen ikke. Den bruger omkring 3,5 watt, og derfor skal du via elregningen betale 40 kroner for at have den tændt året rundt.
Vi er meget begejstrede for den lille boks og er meget tæt på topkarakter, men vi ville gerne have haft, at den forlængede rækkevidde var lidt længere end de 10 meter, som vi fik vredet ud af Linksys RE1000.
Samtidig kører boksen på 2,4 gigahertz-båndet og ikke på 5 gigahertz-båndet, hvor der er mindre trafik.
Det kan især være et problem i lejlighedskomplekser, hvor mange trådløse forbindelser kæmper om luftherredømmet på samme frekvens - læs lidt mere om den problematik her og her.
Alt i alt er Linksys RE1000 dog et pænt, brugervenligt produkt, der på elegant vis løser problemet med svag eller manglende Wi-Fi-forbindelse i huset eller lejligheden.
Til en pris omkring 500 kroner vil det for mange familier være intet mindre end en fremragende investering.