Lægemiddelstyrelsen har store problemer med at opretholde den internetblokering, som en ny lov giver myndighederne mulighed for.
Styrelsen bad tidligere i år de danske teleselskaber om at blokere for siden 24Hdiet.com, og da selskaberne af principielle årsager nægtede, kom sagen for retten. I september faldt dommen: Danske teleselskaber skal ifølge den nye lov iværksætte en DNS-blokering af 24Hdiet.com, der sælger en slags slankepiller, som danske myndigheder advarer imod.
Men straks sitet opdagede, at der var indsat en blokering i forhold til danske kunder, lavede man en simpel redirect til en .net-side. I løbet af nogle dage bad Lægemiddelstyrelsen om at få denne side blokeret også - og fik sit ønske gennemført.
Men nu leder en ny redict blot besøgende videre til en anden side. Taster man 24Hdiet.com, kommer man ikke til nogle af de blokerede sider, men til en ny side med det sigende navn Slanke-piller.net.
CBS-professor Søren Friis Hansen, der tidligere har udtalt alvorlig kritik af statens blokering af hjemmesider, siger, at blokeringen er et skråplan, og at den iøvrigt ikke virker.
"Enhver 16-årig kan omgå det her i løbet af sekunder. Det er en meget betænkelig vej at gå - rent bortset fra at det iøvrigt ikke virker," sagde han i sidste uge til ComON.
24Hdiet.com, der ifølge whois-oplysninger drives af en herre ved navn Cunniffe Pearson på Seychellerne, er det første site, der er blevet ramt af den nye danske praksis for blokering af udenlandske internetsider.
Næste i rækken: Spillesider
Til januar træder den nye spillelov i kraft. Med den i hænderne, kan Spillemyndigheden kræve udenlandske sites blokeret, hvis de tilbyder spil uden at være godkendt og uden at betale afgift til de danske myndigheder.
Teleselskaberne har i forbindelse med debatten om blokering sagt klart fra, og vil kun gennemføre DNS-blokeringen af medicin- eller spil-sites, hvis de får ordre om det af en domstol.
Hos teleselskabernes interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien, siger direktør Jakob Willer dog, at åbenlyse undvigemanøvrer som at redirecte fra en dot.com til en dotnet-side, ikke skal føre til nye retssager.
"Hvis det er helt klart, at det er det samme site blot med en lidt anden adresse, så vil vi ikke kræve sagen genbehandlet af en domstol, men blot udstrække blokeringen til det, der redirectes til," sagde han i sidste uge til ComON.
Hvor vidt det princip kommer til at gælde det aktuelle tilfælde med Slanke-piller.net, er endnu ikke afklaret.