Artikel top billede

Linux-brugere raser: Microsoft vil lukke os ude

Free Software Foundation frygter, at Microsoft med Windows 8 vil hindre, at man kan installere Linux på nye maskiner.

Læs også:

Sådan forbedres sikkerheden i Windows 8

Computerworld News Service: Den såkaldte ‘secure boot'-mekanisme, som Microsoft planlægger til Windows 8, har allerede skabt røre blandt Linux-brugere, der er bekymrede for, om teknologien vil gøre det umuligt at installere deres foretrukne frie og open source-baserede styresystem på Windows 8-certificerede maskiner.

Nu er Free Software Foundation (FSF) gået ind i sagen for at advare om, at "hvis dette bliver gjort forkert, så vil systemet nærmere blive til 'restricted boot', eftersom det kan gøre computere ude af stand til at køre med andet end Windows."

FSF har offentliggjort en udtalelse om sagen, hvor computer-producenterne opfordres til at implementere Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)- protokollens secure boot-mekanisme, så det fortsat vil være muligt at installere fri software og styresystemer.

Der er for meget på spil

"Vi lever i en verden, hvor det kan blive umuligt for den almindelige bruger at installere GNU/Linux på nye computere, så der er for meget på spil for os til bare at vente og se, om computerindustrien har tænkt sig at gøre det rette," siger executive director for FSF, John Sullivan.

"Secure Boot bliver alt for nemt en undskyldning for begrænsninger og kontrol fra producenternes og Microsofts side - frihed og sikkerhed kræver, at brugerne har kontrol over deres egne computere."

FSF opfordrer alle brugere med interesse i computer-frihed til at tilføje deres navn på listen og love at afstå fra nogensinde at købe eller anbefale sådan et "indelåst system," som FSF kalder det.

"Skræmmende og uacceptabelt"

Secure boot-funktionen fortjener kun sit navn, hvis brugerne får mulighed for selv at autorisere programmer, de gerne vil bruge, heriblandt åben software og styresystemer, skriver FSF. I sådanne tilfælde er det en valid funktion, siger gruppen.

Men hvis teknologien bliver implementeret på en måde, hvor det forhindrer brugen af alt andet end Windows, så mener FSF, at det i stedet skulle kaldes 'restricted boot' på grund af alle de begrænsninger, det vil påtvinge brugerne.

FSF mener, at det scenarie er "skræmmende og uacceptabelt," og gruppen bemærker, at det i så fald vil blive nødvendigt for brugerne at ty til "komplicerede og risikable metoder" for at komme uden om restriktionerne.

I mellemtiden kan Microsoft og andre proprietære styresystemsproducenter opnå en unfair fordel i forhold til de åbne alternativer - alene på grund af deres forhold til producenterne, forklarer gruppen.

På længere sigt vil det betyde, at brugerne mister muligheden for at genoplive gammelt eller inficeret Windows-hardware med GNU/Linux, som de kan i dag, og på den måde vil flere maskiner ende på lossepladsen tidligere end ellers, argumenterer FSF.

Linux-brugere i Australien har allerede klaget til den australske konkurrence-styrelse over Microsofts planer, og det virker, som om de godt kunne have held med det.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Sådan forbedres sikkerheden i Windows 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere