CSCs forsøg på at slippe ud af overenskomsten med fagforeningen Prosa kan ende i et opgør mellem hovedorganisationerne LO og FTF.
I går meldte CSC ud, at man betragtede sig selv som frigjort fra overenskomsten med Prosa og at man i stedet vil gå efter en aftale med Prosas konkurrent HK/Privat, som i forvejen har overenskomst for en del medlemmer, der arbejder i forskellige CSCs datterselskaber.
Tanken om at overtage Prosa-overenskomsten ligger tydeligvis ikke fjernt for sektorformand Karin Retvig fra HK/Privat, som på et hovedbestyrelsesmøde i HK Danmark tidligere i denne måned redegjorde for, hvordan HK og Prosa over de seneste år har kæmpet fra hus til hus og retten til at forhandle overenskomst for CSCs medarbejdere.
»Det er ikke nogen hemmelighed, at HK og PROSA har ligget i en organisatorisk og faglig kamp med hinanden igennem hele EDB/IT-tidsalderen,« sagde Karin Retvig ifølge mødereferatet, som CRN er kommet i besiddelse af.
På mødet beskrev Karin Retvig desuden, hvordan HK og Prosa så sent som i 2009 var nået langt i drøftelser om en fusion mellem Prosa og HKs it-fagforening HK/Samdata. Forhandlingerne strandede dog kort efter, da Niels Bertelsen tiltrådte som nyvalgt formand for Prosa. Siden da har Prosa angiveligt givet HK/Privat »den kolde skulder«.
I fagforeningsverdenen er det velkendt, at der i årevis har hersket en slags væbnet neutralitet mellem HK og Prosa, som i bund og grund slås om retten til at indgå overenskomst for en stor gruppe ansatte i CSC.
Kulminationen på det dårlige forhold mellem HK og Prosa kom i marts 2010, hvor Prosa i Arbejdsretten vidnede til fordel for CSC i en sag, hvor HK havde krævet ret til at få en såkaldt paralleloverenskomst med CSC. HK/privat endte med at tabe sagen.
Spørgsmålet om hvem der har ret til at indgå overenskomst med CSC bliver endnu mere delikat, fordi Prosa hører under hovedorganisationen FTF, mens HK er en del af LO. Spørgsmålet om grænsedragning mellem faglige organisationer er et meget følsomt emne i de kredse, og en konflikt om retten til at indgå overenskomst kan slå alvorlige skår i forholdet mellem FTF og LO.
HK/Privat har ikke nogen officiel kommentar til Prosa-CSC-konflikten, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Karin Retvig, som er bortrejst.
Noget helt andet er så, at CSCs ønske om at droppe Prosa-overenskomsten ikke er nogen enkel sag. Normalt kan en arbejdsgiver ikke opsige en overenskomst, og Prosa vil formentlig kæmpe med næb og kløer for at beholde CSC-overenskomsten. Det slag kommer til at foregå i Arbejdsretten.