Det amerikanske donænefirma Domain Registry Of America overflytter sine kunders domæner til selskabets egne servere, når kunderne betaler den regning, som selskabet sender ud for brug af domænenavne hos konkurrerende firmaer.
Danske Webpartner har i dag udsendt en mail, hvor selskabets advarer folk mod at betale regningen, medmindre de er sikre på, at deres .com, .biz, .net, .info, eller .org. domæner er registreret hos Domain Registry of America.
- Det her handler jo helt tydeligt om at snuppe kunder fra konkurrenterne. Problemet er, at det er svært at danne sig overblik over, hvem der egentlig bestyrer de internationale domæner, fordi der er flere hundrede firmaer, der tager sig af det, siger Nicolai Ottesen, der er teknisk direktør i Webpartner.
Svindelnummer
Han sammenligner nummeret med de svindelnumre, hvor skumle firmaer sender regninger ud til andre firmaer i ferieperioden.
- Man sender en regning, der ser vigtig ud, og fordi regnskabsafdelingen er på ferie, er der en anden medarbejder, der sørger for, at regningen betales uden egentlig at vide, om regningen er ægte, siger Nicolai Ottesen.
Han fortæller, at mange har betalt regningen uden at tænke sig om - enten fordi de ikke kan huske, hvilket firma deres domæne ligger hos eller simpelthen fordi de regner med, at de regninger, som de modtager, kommer fra det firma, som deres domæne ligger hos.
Tvivlsomme metoder
- Jeg synes, at det her er en meget tvivlsom måde at drive forretning på, men det må jo kunne betale sig. Firmaet har i hvert fald sendt regninger ud til en masse mennesker, der ejer internationale domænenavne, og det er jo ikke gratis. Så firmaet mener vel, at det kan tjene penge på det, siger Nicolai Ottesen.
Ingen af Webpartners kunder har dog modtaget den famøse regning. Nicolai Ottesen giver følgende forklaring:
- Så vidt vi kan se, er regningerne sendt til folk, der har deres domæne registreret direkte hos en amerikansk eller international udbyder. Hvis vores kunder skulle have en regning fra selskabet, ville det først skulle sendes til os, og vi ville naturligvis opdage nummeret med det samme, siger Nicolai Ottesen.
Han vurderer, at cirka en femtedel af de danskere, som ejer et internationalt domæne, har det registreret direkte hos en amerikansk eller international udbyder. Den tekniske direktør opfordrer folk, der modtager en regning fra Domain Registry of America til at gå hjem og tjekke, om deres domæne virkelig er registreret hos firmaet.