Dotcom-boblen, krise i IT-branchen og faldende harddisk-priser har ikke afskrækket verdens største harddiskproducent, Seagate, fra at forsøge sig på børsen igen.
Salget af i alt 72,5 millioner aktier til en forventet pris på mellem 13 og 15 dollars skal indbringe op mod 1,1 milliarder dollars til Seagate. Det svarer til godt otte milliarder danske kroner.
Selskabet blev taget af børsen i marts 2000, fordi ledelsen mente, at det var vurderet alt for lavt. En gruppe private investorer med Silver Lake Partners og Texas Pacific Group i spidsen købte dengang harddiskproducenten for 15,5 milliarder kroner.
Verdens største
Seagate er verdens største harddiskproducent og har ifølge Financial Times siddet på 29 procent af harddiskmarkedet i årets første ni måneder. Selskabet peger dog selv på, at harddiskmarkedet er præget af stor konkurrence og lav fortjeneste.
Det skyldes ifølge Seagate, specielt firmaer som Fujitsu, Hitachi/IBM, Samsung and Toshiba, der laver komplette systemer og derfor kan have lav fortjeneste på harddiske for i stedet at tjene penge på andre produkter.
Herudover nævner Seagate harddiskproducenterne Maxtor og Western Digital som de største konkurrenter.
Seagates kamp for at holde omkostningerne nede, både før og efter at selskabet blev taget af børsen i 2000, har kostet 40.000 arbejdspladser.
De 45.000 medarbejdere, der er tilbage i selskabet, kan dog se frem til at tjene godt 6,5 milliarder kroner (900 millioner dollars) gennem aktieoptioner, hvis aktierne bliver solgt til den forventede pris.
Seagate havde havde i sidste regnskabsår et driftsoverskud på 2,8 milliarder kroner ud af en omsætning på 45 milliarder kroner.