Test: Samsung Series 9 er en supersexet Windows-bærbar

Den er lækker, den er tynd, og den koster kassen. Samsung Series 9 sætter nye standarder for, hvordan en Windows-bærbar skal se ud. Men ikke alt er perfekt - vi har testet den usædvanlige maskine.

Test: Samsung Series 9 er en supersexet Windows-bærbar

Anmeldelse: Samsung Series 9 fik mange it-nørder til at finde hammeren frem og bevæge sig i hastige skridt mod den lyserøde sparegris på kommoden, da computeren blev vist frem på CES-messen i Las Vegas i januar.

Den knækbrødstynde pc var med sin vægt på 1,3 kilo ganske enkelt en af de mest sexede Windows-maskiner nogensinde.

Det er ingen tvivl om, at Samsungs designere har skulet til ultratynde MacBook Air, og i denne test vil vi også på flere punkter sammenligne de to maskiner.

Samsung Series 9 er klædt i sort og ser stilfuld ud på afstand.

USB-, Micro HDMI- og Ethernetport er gemt bag to små låger i hver sin side af maskinen, og de kan klappes op, når der skal tilsluttes kabler.

Desværre er der kun blevet plads til to USB-porte, men den ene fungerer dog med USB 3.0.

Tastaturet er baggrundsbelyst og ganske udmærket. Du har mulighed for manuelt at justere lysstyrken, og det er virkelig praktisk, hvis du arbejder med computeren i mørke omgivelser.

Tastaturet har dog en tendens til bøje lidt ned, hvis du trykker hårdt. For nogen kan det virke irriterende.

Touchpad'en er stor, og den kan aflæse multitouch.

Det vil sige, at du eksempelvis kan klaske to fingre på touchpad'en, hvorefter du kan scrolle op og ned.

Fire fingre kan bruges til at aktivere Aero, der er en visuel fremstilling af dine åbne programmer og mapper.

Ved let brug er touchpad'en fin, men hvis du vil arbejde i længere tid foran computeren, er det tid til at finde den gode, gamle mus frem fra skammekrogen.

Ingen larm fra motorrummet

Inde i motorrummet på computeren sidder en Core i5-processor, fire gigabyte ram og en 128 gigabyte SSD-disk.

Der er ikke den store forskel på processorerne i Samsung Series 9 og MacBook Air, men Apples model er en smule hurtigere. Det er dog formentlig ikke noget, som du vil bemærke ved daglig brug.

Hestekræfter er naturligvis vigtige, men det er i lige så høj grad afgørende, hvor hurtigt en computer kan udnytte Wi-Fi- forbindelsen.

Vi testede MacBook Air mod Samsung Series 9, og Apples maskine var omkring 10 procent hurtigere på samme netværk. Det er ikke en voldsom stor forskel, men det giver alligevel MacBook Air en fordel i forhold til Samsungs tynde model.

Alt i alt er Series 9, der kører Windows 7 Home Premium, dog hurtig og stille som en ninja med fødderne pakket ind i to poser vat.

Du skal absolut ikke være nervøs for lyden af en intern blæser, der minder om en Nilfisk på EPO.

Stilheden er vidunderlig, uanset om du skal skrive, redigere lidt fotos eller se en film på computeren.

Vi har kørt flere test på maskinen, og i PC Mark Vantage scorede den 6895 point. Det ligger i den pæne ende, og computeren får især point for sin hurtige harddisk og mulighed for høj produktivitet.

En test i Windows Experience Index giver Samsung Series 9 karakteren 4,6 på en skala fra 1 til 7,9.

Igen er det SSD-disken, som brillerer, mens afvikling af spil og grafik er computerens ømme punkt. Det siger næsten sig selv, da den bærbare pc er så tynd, at der ikke er plads til et fuldvoksent grafikkort.

Pas på med fedtfingre

Samsung Series 9 er udstyret med en 13,3 tommer skærm, der har en skærmopløsning på 1366 x 768 pixel. Til sammenligning har MacBook Air ligeledes i 13,3 tommer-udgave en opløsning på 1440 gange 900 pixel. 

På Samsungs model er farverne udmærkede, og skærmen er lysstærk, selv om den er tynd som knækbrød.

Du skal dog sidde lige for, hvis du vil have fuldt udbytte af skærmen. Det er ikke en skærm, som hele familien skal samles om og se film på.

Et stort irritationsmoment ved Samsung Series 9 er fedtfingre, der nærmest erobrer hele computeren. 

Du skal ikke have brugt maskinen i mange minutter, før der er fingeraftryk på låg og håndledsstøtte og sågar på selve tastaturet. 

Vi har måske vænnet os til fedtfingre på vores tablet-pc og telefoner, men i de tilfælde er det på skærme. 

Her er det på selve maskinen - over det hele. Det er virkelig ikke i orden på en pc til omkring 10.000 kroner.

Så kan det godt være, at plastikmaterialet er med til at holde vægten nede, men det er altså dybt tåbeligt at skulle svinge pudsekluden hvert kvarter, hvis maskinen ikke skal ligne noget, der er faldet ned i en frituregryde. 

Hurtig opvågning

Samsung Series 9 skal ikke bruges til hardcore gaming, videoredigering eller lignende ressourcekrævende opgaver. 

Med sin Core i5-processor og fire gigabyte ram er computeren dog ganske kvik til afvikling af kontorprogrammer, surf på nettet, og det lykkedes os i testperioden at redigere tunge fotofiler i Lightroom 3 uden vanskeligheder. 

Batterilevetiden er mellem fem til seks timer ved konstant brug, mens du naturligvis kan få den til at holde sig kørende i længere tid, hvis du lader den gå i dvale i de perioder, hvor du ikke bruger den. 

Pc'en vågner i øvrigt fra dvale på blot få sekunder, og derfor er det nemt at genoptage arbejdet. 

Hold øje med alternativer

Selv om Samsung Series 9 er lille lækkerbisken, der pakker Windows sexet ind, får den os ikke til at knuse sparegrisen i denne omgang. 

Den er et fint alternativ til MacBook Air, hvis du vil have en tynd maskine, der fra fødslen er udstyret med Microsofts styresystem. Desværre har computeren en række skavanker, der betyder, at den i direkte duel med Apples maskine vil få en smaskhård knytnæve i fjæset. 

Det skyldes ikke mindst, at Samsungs model føles meget plastikagtig.

Du får ganske enkelt ikke samme kvalitetsfølelse som med MacBook Air, og samtidig skal du trækkes med uhyggeligt mange fingeraftryk, der klæber til både taster og låg på Series 9. Desuden er den en smule langsommere end Apples model. 

Samsung Series 9 er dog overordnet set ikke nogen dårlig maskine, men i øjeblikket er der en masse nye såkaldte ultrabooks på vej, der ligeledes er superslanke.

Så selv om du er forelsket i den tynde, sorte model, er det værd at holde øje med de kommende udspil fra blandt andre Acer, Asus og Toshiba. De kan blive prissat noget mere attraktivt end Samsungs model, der koster omkring 10.000 kroner. 

Samsung Series 9 ender på karakteren fire ud seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere