Test: Hvad kan en SSD-disk gøre for din bærbare?

Vi har taget en kompakt bærbar på 13 tommer og udskiftet den mekaniske harddisk med en lynhurtig SSD-disk. Se her, hvad din bærbare kan få ud af en SSD-opgradering.

Test: Hvad kan en SSD-disk gøre for din bærbare?

De flashbaserede SSD-diske (solid state disk) har længe været førstevalget blandt pc-entusiaster, som gennem længere tid har betragtet harddisken som et oldnordisk bekendtskab.

Men prisen - særligt hvad angår SSD-diske på omkring 120 gigabyte og opefter - er stadig svær at acceptere for mange.

For mens du kunne købe en 120 gigabyte SSD-disk for cirka 1.200 kroner, kan du til sammenligning få en tre terabyte harddisk til nogenlunde samme penge.

Ikke desto mindre kan det give god mening at investere i en SSD-disk, navnlig hvis du vælger en mindre kapacitet og enten kører rendyrket SSD i din bærbar eller kombinerer SSD og harddisk i en stationær maskine.

Rigeligt til Windows 7

En 64 gigabyte SSD-disk til omkring 700 kroner kan sagtens huse Windows 7 og en række af de mest udbredte programmer, og de fleste har alligevel større mængder data gemt på en NAS-server, en USB-nøgle eller måske en ekstern harddisk.

Hvis du gemmer data hos en af de mange udbydere af gratis eller betalt lagerplads på nettet, er det også tvivlsomt, om du har brug for meget mere i de fleste situationer.

SSD-disk i den bærbare

Vi har i denne omgang sat os for at teste, hvad en SSD-disk helt konkret kan gøre for en almindelig bærbar.

Hukommelsesproducenten Patriot har sendt os et eksemplar af Torqx 2 på 128 gigabyte. SSD-disken er kompatibel med SATA I og II, og mere er ikke påkrævet, da vores bærbare alligevel er begrænset til SATA II og dermed en maksimal teoretisk hastighed på 300 megabyte per sekund.

Som platform for vores test har vi benyttet en Asus UL30A på 13,3 tommer (læs test her), testet med den indbyggede harddisk og efterfølgende installeret SSD-disken og gennemført samme test på ny. Og vi vil ikke lægge skjul på, at forskellen er mærkbar.

SSD-boost: Ydelsen før og efter

Vores testbærbare er en rimelig maskine, og mobiliteten og batterilevetiden taget i betragtning er ydelsen ganske acceptabel.

Det er dog langt fra noget kraftcenter, hvilket en opstartstid fra fabrikkens side på hele et minut og 10 sekunder er med til at understrege.

Af samme grund så vi blot endnu mere frem til at konstatere, hvad SSD-opgraderingen kunne gøre for den samlede oplevelse.

Inden vi testede med den medfødte harddisk, gendannede vi maskinen til fabriksindstillingerne. Da seancen var overstået, lod vi harddisken pensionere til fordel for den rappe SSD-disk.

Sømmet i bund

Harddisken er nem at udskifte og kræver blot, at tre skruer løsnes på maskinens underside, hvorefter dækslet kan fjernes. Vi løftede harddisken på sølle 2,5 tommer op og installerede SSD-disken, der størrelsesmæssigt passer perfekt i den inkluderede ramme, der klikkes på plads i båsen.

Vi installerede dernæst Windows 7 Ultimate på ny sammen med enhedsdriverne, så maskinen var på niveau med det, Asus leverede som standard.

Og hvilken forskel: Væk var ikke blot den dæmpede knagen fra den mekaniske harddisk, men som med et trylleslag fløj Windows-logoet hen over skærmen, nærmest inden vi havde trykket på power-knappen, og efter sølle 25 sekunder var skrivebordet klart til brug.

Ud over at måle boot-tiderne har vi har foretaget enkelte ydelsestest med testprogrammerne CrystalDiskMark og PCMark 7, og resultaterne kan du se nederst på siden.

Selv om der er tale om syntetiske test, der ikke helt kan sammenlignes med praktisk applikationsbrug, kan resultaterne opsummeres således: De kontinuerlige læse- og skrivehastigheder er mellem tre og fem gange hurtigere - i SSD-diskens favør - og den samlede PCMark-scoren er over dobbelt så høj.

For sidstnævntes vedkommende har vi kørt den såkaldte System Storage Score og dermed fået en vurdering af diskydelsen alene.

Vi kan ikke udelukke, at visse bærbare kan forlænge batterilevetiden en smule, hvis du installerer en SSD, men vi har ikke kunnet registrere en forskel. Det tæller dog på positivsiden, at SSD-disken hverken støjer eller udleder varme.

Konklusion

At opgradere med en SSD har givet et ydelses-boost, vi ikke havde forventet af den spinkle disk, der ikke engang hører til markedets ypperste SSD-ryttere. Programmer starter lynhurtigt, og pludselig mærker vi slet ikke på samme måde, at vores testmaskine faktisk er udstyret med en relativt langsom processor.

SSD-opgraderingen er bestemt anbefalelsesværdig - hvis du kan affinde dig med den mindre kapacitet og den relativt høje pris per gigabyte.

Læs også:
Her er den bedste SSD-disk til din pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere