Endnu en dansker frifundet for trådløs piratkopiering

På kun en måned har Landsretten to gange slået fast, at indehavere af trådløse internetforbindelser ikke kan dømmes for ulovlige downloads foretaget på deres IP-adresse.

IFIPI Danmark har tabt endnu en sag om piratkopiering på internettet.

Denne gang var det Vestre Landsret, der omstødte en kendelse fra Byretten i Randers. Byretten havde fundet en midaldrende randrusianer skyldig i piratkopiering i en civil retssag anlagt af IFPI Danmark på vegne af en lang række rettighedshavere.

Oprindeligt havde Byretten dømt manden skyldig i anklagen og pålagt ham at betale en erstatning på 60.000 kroner og desuden beordret ham til at slette de filer, som IFPI kunne se var downloadet og uploadet fra hans IP-adresse.

Men Venstre Landsret slog i dag fast, at IFPI ikke havde ført bevis for, at indehaveren af den pågældende IP-adresse nu også er identisk med den person, der havde down- og up-loadet det ulovlige materiale. Ordren om at slette filer blev dermed også omstødt.

Manden havde forsvaret sig med, at han benytter en trådløs, ikke-krypteret internetforbindelse, som andre kunne have benyttet.

Advokat for den frifundne randrusianer var ophavsretseksperten Per Overbeck. Det var også ham, der som advokat for de sagsøgte ankede en byretsdom mod to kvinder til Østre Landsret i en næsten identisk sag om piratkopiering. Østre Landsret frifandt de to kvinder i en skelsættende dom den 5. september.

Per Overbeck fortæller, at der dog er principielle forskelle på de to domme i Øst og Vest:

»De to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, var del af en husstand med flere computere, som flere personer i husstanden havde adgang til. Manden i Randers bor alene i sin lejlighed og har kun én computer, men hans lejlighed ligger i en etageejendom, hvor mange andre i princippet kan have koblet sig på hans internetforbindelse,« siger han.

Randrusianeren havde lige som de to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, en ikke-sikret trådløs internetforbindelse.

Hvorvidt sagen ville være faldet meget anderledes ud, hvis han havde sikret forbindelsen med de basale krypterings-metoder, som de fleste routere tilbyder, er et åbent spørgsmål:

»Jeg kan ikke svare på, hvad udfaldet så ville have været,« siger Per Overbeck.

Ved redaktionens slutning var det endnu ikke lykkedes ComON at få en kommentar til dommen fra IFPIs advokat Torben Steffensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere


PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere