(opdateret) Omkring 100 kroner årligt. Det er hvad mange danskere uden at tænke over det betaler for en for længst kasseret fastnettelefon, påpeger DR-programmet Kontant. Det bliver til et anseeligt to-cifret millionbeløb hos TDC, der vedligeholder lejeaftalerne.
Hvor meget præcist TDC tjener på lejeaftaler af drejeskivetelefoner og andet ældre apparatur ønsker selskabet ikke selv at oplyse, ligesom oplysningen om, hvor mange, der stadigt betaler leje, holdes hemmelig. Men teleanalytiker Torben Rune fra firmaet Netplan, oplyser til Kontant, at omkring 7-800.000 ud af TDCs omkring 2 millioner fastnetkunder har en lejeaftale på et telefonapparat.
"Jeg vil gætte på, at en stor del af dem faktisk ikke bruger deres apparater mere,"siger han til programmet.
Ifølge Kontant stammer de mange lejeaftaler fra dengang TDC var et monopol, og der kun måtte bruges godkendte telefoner. Dem valgte mange at leje i stedet for at eje, da en telefon til flere tusinde kroner kunne virke uoverkommelig.
Tv-programmet kunne i sidste uge fortælle om den 90-årige Esther Sjøberg fra Nordsjælland. Hun forsøgte at aflevere to udslidte telefoner for henholdsvis 10 og 20 år siden, men dem ville TDC ikke vide af. Esther Sjøberg blev bedt om selv at smide sin nummerskive- og trykknaptelefon ud.
Hendes datter tjekkede for kort tid siden morens telefonregning, og hun undrede sig over, at hendes mor år efter år betalte 200 kr. for leje af nogle telefoner, som hun slet ikke har mere.
Lejeaftalerne var vanskelige at opdage, da de optræder med koder som henholdsvis DV83 på den ene og F68 på den anden rubrik og for eksempel ikke "leje af telefon" på Ester Sjøbergs regning.
Det var først da datteren kontaktede TDC, at de fandt frem til, at det drejede sig om leje. Og da de gerne ville løses for den udgift, så var beskeden hos TDC klar: Hvor er jeres kvittering for aflevering af telefonerne?
Sagen endte med, at TDC gav den 90-årige Esther Sjøberg refusion for lejen ét år tilbage for de to telefoner, hun havde forsøgt at aflevere for mange år siden.
Ifølge Kontant er det er ikke kun TDC-kunder, der kan risikere at betale leje for kasserede telefoner: Når andre teleselskaber overtager kunder fra TDC, så følger lejeaftalerne med.