Østre Landsret afsagde i fredags en vigtig dom, som kan få betydning for mange danskeres forhold til fildeling - og ikke mindst for musik- og film-branchens indsats mod piratkopiering.
To kvinder fra henholdsvis Hvidovre og Helsingør var blandt de flere hundrede danskere, der har modtaget trusselsbreve fra Antipiratgruppen - en organisation, som IFPI står i spidsen for. I brevene blev de to kvinder afkrævet erstatninger på 152.000 og 160.000 kroner for at have delt ophavsretsbeskyttede filer med andre.
I begge tilfælde foregik fildelingen over en trådløs internetforbindelse - et faktum, der blev afgørende for sagens udfald.
Antipiratgruppen ville have, at de to kvinder selv skulle bevise deres påstand om, at de var uskyldige fordi andre kunne have udnytte deres trådløse internetforbindelse. Men sådan er bevisbyrden ikke, slog retten fast. Det er anklageren - altså Antipiratgruppen - der skal bevise, at det er de to anklagede og ikke nogen andre, der har foretaget fildeling af ulovligt materiale på deres trådløse internetforbindelser.
Det forhold, at begge havde fildelingssoftware på deres computer, ændrede ikke ved bevisets stilling.
"Det er en usædvanligt klar og præcis dom. Det er sagsøger, der har bevisbyrden. Mange, der har fået breve med erstatningskrav, har fået indtryk af, at de havde pligt til at betale. Men det har vi nu rettens ord for, at det har de altså ikke. Det er ikke nok at sige, at man er skyldig i pirateri ved at eje en bestemt internetadgang," siger Per Overbeck, der er advokat for de to frifundne kvinder.
ComON har uploadet en kopi af dommen. Den finder du her.