Domæne-ejer mister navnet efter ni år

Opdateret: Virksomheder har forret til danske domæner. Det lader til at være essensen af endnu en dansk domæneklage-sag.

”Orango” er Peter Veileborgs alias, når han bevæger sig rundt på nettet eller spiller computerspil. Derfor købte han domænet Orango.dk i 2000.

Men ni år efter registreringen har Klagenævnet for Domænenavne nu afgjort, at der er andre, som har mere ret til det domæne.

Webbureauet Orango tilbyder blandt andet seo-, webshop- og CMS-produktion. De kan findes på domænet Orango.nu, men da firmaets kunder flere gange tog fejl af .dk og .nu, mente Orango, at det var på tide at sikre sig det danske domæne. For på Orango.dk havde ejermanden alligevel kun lagt henvisninger til nogle søgemaskiner og adgang til en webmail.

Og det har klagenævnet altså nu givet web-firmaet ret i.

Dermed minder sagen dermed om en anden debatteret sag, hvor Oliebranchens Fællesrepræsentation fik retten til Eof.dk, da den skiftede navn til Energi- og olieforum.dk – selv om en privatperson i flere år havde haft adressen.

For firmaet Orango har heller ikke mere end et halvt år på bagen. Firmaet er etableret tidligere i år, hvor man også søgte registrering hos Patent- og Varemærkestyrelsen inden for sin branche.

Vi har retten
I har startet jeres virksomhed i år. Hvorfor vælger i ikke et andet navn, hvor domænet er ledigt?

»Hvis man skulle begrænse sig af, hvilke domæner der er ledige, så kan man få nogle mærkelige firmanavne,« siger Kasper Petersen, der er blandt de seks partnere i Orango.

Han henviser desuden til, at den nuværende ejer har udvist en mærkværdig adfærd i forbindelse med overtagelsen. Orango kontaktede ejeren og tilbød at købe det. Men en pris på 500 kroner blev afvist. På den måde har han indikeret, at han var villig til at sælge domænet – bare til en højere pris, mener Orango. Og da det er i strid med reglerne at have domæner udelukkende med videresalg for øje, så mener firmaet, at det er i sin gode ret til at overtage domænet.

»Vi mente, at vi havde mere ret til domænet, for det blev jo ikke brugt til noget. Og hvis man læser afgørelsen, så har vi jo også fået medhold,« forklarer Kasper Petersen.

Skørt
Kendelsen får Peter Larsen til at advare mod .dk-domæner. Indehaveren af Larsen Data/GratisDNS og formand for brancheforeningen DKregistrar mener, at afgørelsen betyder, at private ejere savner forbrugerbeskyttelse. På sin blog skriver han:

»Vi har brug for nogle retssager for at få stoppet det her uhyrlighed, nu! Vi kan starte med et par §20 spørgsmål, og evt en fogedretsdom imod domæneklagenavnet til at agere på vegne af dansk internetskik, da jeg tvivler på, de er i overensstemmelse med det,« skriver Peter Larsen.

Men er det ikke meget fornuftig, at man frigiver nogle inaktive domæner og adresser, som stort set ikke bliver brugt. Ellers begrænser vi vel danske firmaers mulighed for at agere på nettet?

»Der er 80 millioner .com-domæner. Cirka 1 million danske domæner. Jeg vil mene, der er plads til udvikling,« siger Peter Larsen til ComON.

Principielt har han forsøgt at tjene penge på domænet. Så balancerer han jo lidt på kanten af den danske domænelov?

»Hvis domænet var sat til salg for 25.000 kroner med en hjemmeside, der sagde "til salg", så for min skyld ingen alarm. Bare flå domænet ud af hånden på ejeren, men her snakker vi om et privatejet domæne, som havde et formål på samme måde som mit czar.dk domæne. Om der er en blog eller ej på mit domæne, så kunne det jo lige så godt bare ligge på et andet domæne, men czar.dk er forbundet med min private identitet. På samme måde kan jeg forstå Orango er det for Peter,« siger navnebror Larsen.

Klagenævnet har afgjort, at Peter Veileborgs private brug af Orango.dk sagtens kan ske på et andet domænenavn. Den beslutning har Peter Veileborg et par uger til at tænke over.

Klagenævnets afgørelse ligger på nævnets hjemmeside.

OPDATERET: ComON skrev torsdag, at Peter Veileborg på forhånd har opgivet at anke afgørelsen. Det er ikke korrekt. Lige nu undersøges mulighederne for at føre sagen videre. Se denne opfølgende ComON-artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere