Artikel top billede

Derfor vil HP stoppe med at bygge pc'er

ComputerViews: HP har en god grund til at trække sig ud af pc-markedet og droppe den dyrt udviklede iPad-rival TouchPad.

Læs også:

HP vil trække sig ud af pc-markedet

HP dropper TouchPad - milliarder ud med badevandet.

ComputerViews: Det giver genlyd, når en af verdens største pc-producenter pludselig meddeler, at den har planer om at trække sig ud af pc-markedet.

Men sådan lyder meldingen fra HP, der samtidig dropper iPad-rivalen TouchPad, neddrosler storsatsningen WebOS til nærmest ingenting og køber det britiske softwareselskab Autonomy for 60 milliarder kroner - alt sammen i én og samme håndevending.

Hewlett-Packards træk vil koste rigtigt mange penge, men HP er parat til at tage flere slag fra aktiemarkedet for at få rettet skuden op på lidt længere sigt.

Men trækket, udtænkt af selskabets nye direktør, tyskeren Leo Apotheker, kan meget vel vise sig at være det rigtige.

Der er ikke penge i commodity

Ganske som det er eller har været tilfældet med de øvrige kæmpe-producenter af pc'er, må HP nemlig sande, at fremtidens store indtjenings-potentiale ikke ligger i pc-forretningen, hvor opmærksomheden er stor, men indtjenings-marginerne bittesmå.

HP's pc-division - der står bag pc'er, smartphones og tablet-computere - står bag næsten en tredjedel af selskabets samlede omsætning, men har den laveste indtjenings-margen - altså tjent beløb per omsat krone.

Ligeledes er området vældigt ustabilt. Forbrugernes lyst til at købe nyt isenkram er uforudsigelig og omskiftelig, og Apples fremgang har sat hele forretningsområdet under pres.

Men her er der masser af penge at hente

Det modsatte er tilfældet inden for software og services rettet mod erhvervslivet: Det er et relativt stabilt område med en meget høj indtjeningsmargin, og det er denne vej, HP skal ud ad, hvis formuen også i fremtiden skal blomstre, lyder ræsonnementet.

Samme vej begav IBM sig ud ad i 2005, da selskabet solgte hele sin pc-forretning til kinesiske Lenovo.

Også Dell har for længst iværksat en stor omkalfatring af selskabet, der i dag ikke længere definerer sig selv om hardware-producent, men som service-leverandør. Det kan du læse mere om her.

Både HP og Dell fik syn for sagen i foråret med helt klare indikationer på vindretningen. Det kan du læse mere om her.

Indtjeningsmargin i bund

Konklusionen har det været den samme: I takt med at et forretningsområde - her pc-produktionen - bliver commodity, barberes indtjeningsmarginerne ned til næsten ingenting, hvor de lever videre i en benhård, daglig kamp, hvor der kæmpes fra hus til hus.

Og det er ikke umagen værd at jagte disse bittesmå fortjenester, når man kan skovle penge ind på andre forretningsområder.

Ud med WebOS - milliarder spildt

Det er kun få måneder siden, at HP's nu afgåede danske direktør, Keld Jersild Olsen, sagde til Computerworld, at selskabet ville satse ganske entydigt på sit eget styresystem, WebOS. 

Men nu er det i store træk slut med WebOS, der skulle bære HP's tablet-satning.

HP forestiller sig dog at kunne malke lidt penge ud af på en eller anden måde, men løbet er kørt.

HP har her erkendt, at selskabet ingen chance har for at nå på omgangshøjde med markedet for mobile enheder, der i dag er domineret meget massivt af Apple (iOS) og Google (Android) med Microsoft (Windows Phone 7 og det kommende Windows 8) som en dark horse lurende i kulissen.

Fremtiden ligger i løsninger til erhverslivet. Og det er den vej, vi nu vil se HP investere i.

Læs også:
HP vil trække sig ud af pc-markedet

HP dropper TouchPad - milliarder ud med badevandet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere