Artikel top billede

Foto: Philippe Ramakers.

Så lidt er du garanteret, når du køber bredbånd

Teleselskaberne garanterer dig en bredbåndshastighed, der ligger langt under den markedsførte. Se her, hvad de garanterer dig.

Der kan være stor forskel på det bredbåndsprodukt, som du bestiller, og den hastighed, du rent faktisk får.
 
Derfor dækker telesel-skaberne sig ind ved at skrive "op til" foran den anførte hastighed, fordi det nogle gange ikke er muligt at levere den markedsførte hastighed.
 
Computerworld har under-søgt, hvilke hastigheder de tre største teleselskaber som minimum garanterer, når du bestiller bredbånd via telefonstikket.
 
Her står det klart, at to af landets tre største teleselskaber garanterer hastigheder, som ligger markant under den markedsførte hastighed.

Det er TDC og Telenor, som garanterer mindst i forhold til det solgte produkt, mens Telia lover hastigheder, der maksimalt er 15 procent under den markedsførte hastighed. 

Telia kører dog på samme telefonnet som TDC og Telenor, og Telia oplyser til Computerworld, at hastighederne kan være lavere end 15 procent under den markedsførte "op til"-hastighed.

Der fremgår ikke umiddelbart nogen hastighedsgaranti ved Telias bredbåndsprodukter, og dermed er det uklart, hvad du reelt set er garanteret hos Telia.
 
Garanterer mindre end 10 procent
Telenor har det bredbåndsprodukt, hvor den garanterede hastighed ligger længst fra den markedsførte hastighed.
 
Køber du en "op til to megabit"-bredbåndslinje hos Telenor, garanterer teleselskabet, at du får mindst 160 kilobit i sekundet. Det vil sige, at Telenor garanterer otte procent af den markedsførte hastighed.
 
Den laveste hastighed, som TDC markedsfører, er "op til 10 megabit", men her er den garanterede hastighed to megabit - altså 20 procent af det, de reklamerer med. Det samme gør Telenor på den hastighed.
 
De hurtigste linjer, som TDC og Telenor tilbyder, er 20 megabit, og her garanterer begge selskaber 10 megabit svarende til 50 procent af den markedsførte hastighed. Det er i øvrigt den samme hastighed, som Telenor garanterer ved køb af en 15 megabit-linje.  
  
Sende-hastigheden også langt under
Alle de nævnte hastigheder er download-hastigheder, men også de garanterede upload-hastigheder, som afgør, hvor hurtigt du sender data, ligger under de markedsførte hastigheder.
 
Eksempelvis garanterer TDC dig 256 kilobit i upload, når du bestiller en HomeDuo 10/1-forbindelse med en megabit i upload-hastighed. Du er med andre ord garanteret en fjerdedel af hastigheden.

Forbrugerrådet har kritiseret teleselskabernes markedsføring med brug af "op til" foran hastigheden.

"Ingen kan komme efter dem, for de lover jo ikke noget," siger økonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet til Computerworld.

Teleselskaberne leverer dog oftest tæt på den markedsførte hastighed, så markedsføringen er rimelig, lyder det fra telebranchens organisation Telekommunikationsindustrien.

Computerworld følger op med kommentarer fra teleselskaberne. 

Læs også:
Teleselskabernes net-hastigheder får kritik

Fiber-boss: Teleselskaber snyder med hastigheden

Telebranchen: Derfor går din nethastighed op og ned




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere